Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

VREMEA până pe 2 noiembrie


Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 20 octombrie – 2 noiembrie, pentru toate regiunile din țară.

MOLDOVA
După primele trei zile cu temperaturi medii mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, de 18…21 de grade ziua și 6…9 grade noaptea, valorile termice vor marca o scădere accentuată, atingând, în medie, maxime de 4…6 grade și minime de aproximativ -2…0 grade, în perioada 24 – 26 octombrie. În a doua săptămână de prognoză se va încălzi ușor, însă media maximelor nu va depăși 10…11 grade, iar a minimelor 2…3 grade, caracterizând o vreme ușor mai rece decât normalul pentru sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie. Aria ploilor se va extinde în intervalul 21 – 24 octombrie, când și cantitățile de apă vor fi izolat însemnate. În 24 octombrie, precipitațiile pot fi mixte în nordul regiunii. Ploi slabe cantitativ sunt posibile și în 28, 29 octombrie, precum și la începutul lunii noiembrie.

MUNTENIA
Vremea va fi caldă pentru această perioadă până pe 22 octombrie, când media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 22 și 24 de grade, iar a celor minime se va situa între 7 și 9 grade. Această perioadă caldă va fi urmată în a doua parte a săptămânii de o răcire accentuată, ce va aduce media temperaturilor sub normalul perioadei, maxime de numai 9…11 grade și minime în jur de 0 grade. Din 27 octombrie, valorile termice vor marca o creștere ușoară, spre maxime de 12…13 grade și minime de aproximativ 3…4 grade. Va ploua pe arii mai extinse și însemnat cantitativ în zilele de 23 și 24 octombrie. Ploi sunt posibile și în a doua parte a intervalului, probabilitatea fiind mai ridicată în 28 octombrie și la începutul lunii noiembrie.

LA MUNTE
Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în primele două zile ale intervalului, când mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 12…14 grade, iar mediile minimelor vor fi de 4…6 grade. Vremea se va răci accentuat în a doua parte a săptămânii, astfel încât temperaturile diurne vor scădea spre 1…2 grade, iar cele nocturne vor fi negative, în jur de -5…-4 grade. Temperatura va marca o creștere ușoară începând cu 26 octombrie, spre valori maxime de 4…6 grade și minime de -2…-1 grad.
Precipitații pe arii extinse vor cădea în intervalul 21 – 24 octombrie, la început sub formă de ploaie, apoi se vor transforma și în lapoviță și ninsoare. Probabilitate de precipitații crește din nou după 28 octombrie, când local vor fi ploi, iar în zona înaltă și ninsori.

VREMEA marți și miercuri

    Marți, în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Banatului, Transilvaniei și Moldovei, înnorările se vor accentua treptat și, mai ales după-amiaza și seara, temporar va ploua. În restul teritoriului, vremea va fi predominant frumoasă, cu cer variabil și, pe arii restrânse, dimineața și noaptea se va semnala ceață.Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte. Temperatura aerului va fi în scădere față de intervalul precedent în regiunile nordice și nord-estice unde regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului, în timp ce în restul teritoriului se va menține peste mediile climatologice specifice datei. La nivelul întregii țări se vor înregistra maxime termice cuprinse între 13 grade în nordul Moldovei și 25 de grade în Lunca Dunării și minime între 5 și 14 grade.
    Miercuri, în regiunile vestice vremea se va răci, astfel că valorile termice se vor situa sub mediile climatologice specifice acestei perioade, cerul va fi noros, temporar va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15-20 l/mp. În restul teritoriului valorile termice vor fi în general mai ridicate decât în mod normal pentru această dată, înnorările se vor accentua treptat și, mai ales spre seară și noaptea, vor fi averse și descărcări electrice în Transilvania, Oltenia, Moldova și pe arii restrânse în Muntenia și Dobrogea. În cursul nopții, la munte, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări în regiunile vestice, în zona montană și pe arii mai restrânse în rest. Temperaturile maximele vor fi cuprinse între 10…12 grade în Dealurile de Vest  și 24 de grade în sudul Munteniei, iar minimele se vor încadra între 3 și 13 grade, ușor mai ridicate în Dobrogea. La începutul intervalului în zonele joase, pe arii restrânse, va fi ceață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?