Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Interviurile lui Muscalu. Ladislau Boloni: „Garantez calificarea la Euro 2016 dacă vin la națională“


Ladislau Boloni este liber de contract și nu este un antrenor scump. Are avantajul de a mai fi condus o dată naționala României. Loți Boloni garantează calificarea la Euro 2016, după ce Pițurcă a acumulat șapte puncte din nouă posibile. Antrenorul care l-a promovat pe Cristiano Ronaldo în fotbalul mare, când avea doar 16 ani, este sigur că România va câștiga derby-ul cu Irlanda de Nord de peste trei săptămâni, de la București. Boloni a acceptat să vorbească despre fotbalul românesc actual, dar și despre marile rezultate ale echipei Steaua, cu care a câștigat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei. 
 
Rep.: Sunteți pe lista lui Răzvan Burleanu. Garantați calificarea la Euro 2016 dacă veți fi instalat la cârma reprezentativei de fotbal a României? 
Ladislau Boloni: Meritele sunt ale lui Victor Pițurcă și ale băieților care au jucat în aceste prime trei meciuri. Șapte puncte din nouă posibile. Victorii în Grecia și Finlanda și egal acasă, cu Ungaria, după un joc în care am avut ghinion. În mod normal, acel meci trebuia câștigat. Îmi doresc să revin la naționala României. Garantez calificarea la Euro 2016. Am spus acest lucru și înaintea meciurilor. Grupa din care facem parte este una mediocră. România are jucători de valoare. 
 
Rep.: Multe voci susțin că ați plecat de la națională, în 2001, fără să regretați. Cum comentați? 
L. B.: Nu este adevărat. Am plecat la Sporting Lisabona, cu care am câștigat în acel sezon trei trofee: Campionatul Portugaliei, Cupa și Supercupa. L-am promovat pe Cristiano Ronaldo, la 16 ani. La finele sezonului, Cristiano a fost acontat de Manchester United pentru 15 milioane de euro. Sunt fericit că am fost inspirat să-l promovez la echipa mare pe Ronaldo. Mai mult decât atât, i-am schimbat și poziția din teren, din cea de atacant central, în banda dreaptă sau stângă. Este un geniu. Este „Balonul de Aur” și sunt fericit că am pus și eu o cărămidă la cariera celui mai bun jucător al lumii. 
 
Rep.: Când ați vorbit cu Cristiano ultima oară? 
L. B.: Nu știu exact. Important este că, de câte ori are ocazia, alături de Mourinho, Pellegrini, Ferguson, numele meu este amintit în aproape fiecare interviu. 
 
Rep.: Cum era Ronaldo la 16 ani? 
L. B.: Un fotbalist talentat, care mai exagera cu driblingurile. Ronaldo a ajuns acolo unde este nu doar datorită talentului său natural, dar și datorită muncii pe care o depune zilnic. Dă totul, vrea să fie cel mai bun. Are exigența de a fi cel mai bun, s-a născut cu această voință. Are nevoie să fie primul, pentru a fi satisfăcut. Se implică total în antrenament, fără să dea dovadă de un respect prea mare față de cei mai buni jucători ai noștri. Nu se temea de nimic, în special de duelurile unu contra unu. Sunt mândru că am antrenat un astfel de jucător.
 
   

    „Steaua București a fost singura echipă din România care a jucat fotbal total”
 
Rep.: Ați discutat cu Răzvan Burleanu despre posibila învestire a dumneavostră la echipa națională? 
L. B.: Eu l-am sunat pentru a-l felicita că a înființat un centru regional la Tîrgu Mureș, orașul meu natal. Apoi, l-am mai contactat o dată pentru a-i explica faptul că nu mă autopropun la națională. M-a invitat să stăm de vorbă despre centrul regional de la Tîrgu Mureș. 
 
Rep.: Cât de mult contează investițiile în centrele de copii și juniori?
L. B.: Acesta este un fotbal sănătos. Trebuie gestionată foarte bine dezvoltarea fotbalului începând din sectorul juvenil, dar acest lucru trebuie știut cum se face. Merită investit în jucătorii români, care să întărească echipele de club și apoi echipa națională. Steaua, de exemplu, face un lucru bun pentru că oferă mulți fotbaliști primei reprezentative. Poți lua campionatul în Liga 1 cu jucători străini. E OK, te laudă lumea ca patron, ai făcut o treabă bună, mergi în Europa, acumulezi și acolo puncte, dar să faci performanță la nivel de club doar cu străini nu este folositor pentru fotbalul românesc, pentru echipa națională. Steaua, Dinamo văd că sunt cluburile care investesc în români. Și bine fac. 
 
Rep.: Credeți că Steaua 1986 a fost cea mai bună echipă din fotbalul românesc? 
L. B.: E greu de dat un asemenea verdict. Ce este clar pentru toată lumea care a urmărit meciurile din era Steaua anilor 1985-1990, pot afirma că echipa din Ghencea a fost singura care a jucat fotbal curajos, total. Noi, românii, suntem maniaci cu posesia mingii și nu a jocului direct, pe poartă, cu acțiuni în viteză. Poate așa ne-am format jucătorii. Să jucăm cu frâna de mână trasă. Și Generația de Aur cam tot așa juca. Steaua rămîne singura echipă care și-a impus jocul. Avea personalitate. 
 
Rep.: Când va mai cuceri România o cupă europeană? 
L. B.: E foarte greu în fotbalul actual. Ne putem gândi la Europa League. Tot Steaua a fost la un pas de a juca finala acum câțiva ani. Liga Campionilor nu va mai fi adusă în România, decât să fie expusă la muzeu. 
 
    „Golul în poarta lui Dino Zoff îmi este în suflet”
 
Rep.:  Aveți 108 selecții la naționala României. Ce reprezintă golul cu Italia din 1982?
L. B.: Îmi este în suflet. Italia era campioana mondială în acele vremuri. Am dat gol după o schemă bine lucrată la antrenamente. Mircea Lucescu avea o sumedenie de trasee și scheme pentru naționala României. Unele ne-au ieșit. 
 
Rep.: Care sunt asemănările și diferențele dintre naționalele din anii 80 și 90? 
L. B.: Jucători fabuloși. Antrenori de mare calitate. Două generații diferite, dar cu foarte multe asemănări. Performanțe importante pentru ambele echipe. Fotbalul românesc nu duce lipsă de talante. Din păcate, fotbalul nostru trăiește doar din excepții. Nu se lucrează așa cum trebuie cu copiii și juniorii. Sunt departe de fotbalul mare. 
 
Rep.: Concret? 
L. B.: Metodele de pregătire sunt învechite. Nu numai jucătorii trebuie să se pregătească, ci și antrenorii. Este obligatoriu să meargă la cursuri și stagii de pregătire la marile academii din Europa. 
 
Rep.: Ați cucerit multe trofee pe unde ați antrenat…
L. B.: Sporting Lisabona, Rennes, Standard Liege, Nantes, Monaco, PAOK Salonic, Lens… amintiri frumoase. Titluri cucerite, cupe ale țărilor respective. În Belgia am fost desemnat antrenorul sezonului 2007-2008. Perioade frumoase din cariera de antrenor. A venit și vremea să revin în România. Îmi este dor de orașul meu natal. Tîrgu Mureș este cel mai frumos oraș. 
 
     „În România se vorbește mult și se face puțin”
 
Rep.: Revenind la echipa națională. Ne vom califica de pe prima poziție? 
L. B.: Așa ar fi în mod normal. Atâta timp cât Ungaria, Finlanda și Irlanda de Nord nu au un fotbal mai bun ca al nostru, nu văd cum am pierde primul loc. Primele două echipe se califică direct la Euro 2016, iar locul al treilea merge la baraj. Am bătut Grecia la Atena. Câștigam cu Irlanda de Nord la București și gata calificarea. 
 
Rep.: Când vom face performanță adevărată cu naționala? 
L. B.: Atunci când vom ieși din grupe la un turneu final. Calificarea nu înseamnă performanță. Dacă te califici mai departe, atunci te poți declara mulțumit. Nu știu când vom reuși să facem rezultate mari. Avem un grup bun. Victor Pițurcă și-a făcut treaba, chiar dacă a fost contestat tot timpul. Din păcate, ne îngrijorăm doar atunci când realitatea ne izbește în față, atunci intrăm în panică. Adevărul e ăsta: România nu știe să facă muncă de calitate pentru creșterea tinerilor. Aruncăm vorbe la general, dar concret nu facem nimic. Trebuie să ne stabilim prioritățile. Să vedem ce e de făcut, când și cu cine. Deocamdată, n-avem nicio cunostință despre asemenea idei.
  
Rep.: Steaua-Anderlecht 3-0 și Steaua – Barcelona 2-0… 
L. B.: Emoții mari. Meciuri care vor rămîne în istoria fotbalului românesc și European. O echipă dintr-o țară comunistă în fața unor monștri sacri ai fotbalului. 
 
Rep.: Câteva gânduri pentru focșăneni…
L. B.: Multă sănătate și să susțină fotbalul. Sportul înseamnă sănătate și bucurie. Dați copiii la fotbal. Educație și respect. 
 
          CV Ladislau Boloni

Data nașterii: 11 martie 1953 (61 de ani)
Locul nașterii: Târgu Mureș
Echipele la care a jucat: ASA Târgu Mureș (1970-1984), Steaua (1984 – 1987), Racing Jet Wavre (1987 – 1988), Creteil (1988 – 1989), Orleans (1989 – 1992)
Selecții la echipa națională: 108 (1975 – 1988)
Echipele pe care le-a antrenat: Nancy (1994 – 2000), naționala României (2000 – 2001), Sporting Lisabona (2001 – 2003), Rennes (2003 – 2006), Monaco (2006), Al – Jazeera (2007 – 2008), Standard Liege (2008 – 2010), Al – Wahda (2010), Lens (2011), PAOK (2011-2012), Al Khor (2012)
Performanțe: a promovat echipa Nancy în Ligue 1, a câștigat campionatul și Cupa cu Sporting Lisabona în 2001, a calificat în UEFA Rennes în 2005, a câștigat cu Standard Liege campionatul în sezonul 2007 – 2008, după 25 de ani.

            Jucători importanți antrenați de Boloni în carieră
 
Cristiano Ronaldo (Real Madrid): „Boloni a fost antrenorul care m-a promovat la echipa mare a lui Sporting Lisabona. Mi-a acordat foarte multă încredere și acesta a fost lucrul de care aveam nevoie în acel moment. Deși aveam numai 16 ani, Boloni m-a luat de la echipa de juniori. A fost ceva uimitor pentru mine. La 17 ani am debutat într-un meci oficial, un privilegiu de care nu mulți fotbaliști au parte” (declarație făcută la decernarea Balonului de Aur în anul 2013.
Ricardo Quaresma (Sporting)
Mario Jardel (Sporting)
Petr Czech (Nantes)
Raphael Varane (Lens)
Yaya Toure (Monaco)
Dante (Sporting)
Alex Witsel (Standard Liege)
Phillip Cocu (Al-Jazeera)
Salpingidis (PAOK)

                                                 A consemnat Laurențiu Muscalu 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?