Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Aurora Com Odobeşti, prima firmă care vrea reatestarea produselor tradiţionale


Aurora Com Odobești este primul producător din Vrancea care a depus o solicitare de reatestare pentru produse tradiționale. Dosarul depus de producătorul din Odobești a trecut deja de prima verificare, la Direcția Agricolă, și urmează etapa următoare, la Ministerul Agriculturii. Este primul dosar pentru reatestare depus de Aurora, societatea din Odobești având în portofoliu mai multe produse tradiționale pe care vrea să le reatesteze conform noilor reguli.
    Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, ne-a declarat că în Vrancea sunt depuse două solicitări pentru reatestarea de produse tradiționale, de către Aurora și de un producător din Adjud. În cazul Aurora a fost deja realizată verificarea la nivelul județului și urmează ca echipa de inspectori să meargă și la Adjud pentru a vedea cum sunt realizate produsele pentru care este solicitată atestarea. „Dosarul de la Aurora Odobești a fost trimis către verificare la Minister. Din punctul nostru de vedere sunt respectate toate condițiile. Este respectată procedura tradițională, pîrlire manuală, cuptor cu lemne, nu sunt folosiți conservanți, doar produse naturale. Urmează să facem o verificare și la persoana din Adjud care a depus dosarul pentru atestare”, ne-a declarat directorul Ticu Constandache.
    Producătorii de produse tradiționale mai au timp până la sfârșitul lunii noiembrie să depună documentația de înregistrare a acestora. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a prelungit termenul de înregistrare a produselor tradiționale până la 30 noiembrie în urma solicitării Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, care a arătat că numeroși operatori economici nu au reușit să depună documentațiile la timp pentru a obține noile atestate.
    Inițial, firmele sau persoanele fizice autorizate ar fi trebuit să înregistreze produsele tradiționale în termen de nouă luni de la schimbarea legislației în domeniu, data limită fiind 11 septembrie 2014. Însă noile condiții au dat de furcă firmelor care au încercat să obțină reatestarea produselor tradiționale pe care le produc. Funcționarii de la instituțiile implicate în procedura de autorizare a produselor tradiționale spun că una dintre problemele ridicate de producătorii vrânceni este dovedirea tradiționalității rețetei. Deși s-a încercat căutarea în arhive a unor referințe la produsele tradiționale, această variantă nu a fost acceptată. „Produsul tradițional trebuie să fie fabricat din materii prime obținute în zona de producție, să prezinte o rețetă tradițională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obținere a produsului și operațiuni de prelucrare realizate manual și să dovedească un mod de lucru tradițional”, sunt câteva dintre noile condiții pentru aceste produse.
    Firmele care doresc consultanță în ceea ce privește noua procedură de autorizare a produselor tradiționale se pot adresa Camerei Agricole Vrancea. Ulterior, dosarul cu documentația cerută pentru atestare se depune la Direcția Agricolă și, după o primă verificare, este trimisă la Ministerul Agriculturii.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?