Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Muzica clasică, promovată în școli


Elevii vor putea asculta muzică clasică la școală, prin intermediul unui proiect inițiat de Radio România Muzical și Ministerul Educației Naționale. „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este un proiect destinat tuturor elevilor, indiferent de vârstă, prin care se dorește apropierea de valorile muzicii clasice, la care de cele mai multe ori nu au acces.
 
Ministerul Educației Naționale și Radio România Muzical au elaborat un proiect, care are ca principal obiectiv creșterea nivelului de educație muzicală și artistică în școlile și liceele de cultură generală din România. În cadrul acestui proiect, intitulat „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, Radio România Muzical pune la dispoziție, gratuit, câte 31 de fișiere audio, de două ori pe parcursul anului școlar în curs. Primele fișiere au fost puse la dispoziție începând cu 20 septembrie, iar al doilea rând de fișiere audio va fi disponibil pe 20 martie 2015.
Fișierul sonor conține piesa muzicală și o explicație despre fiecare piesă ascultată. „Fișierele sunt gândite ca material didactic la orele de muzică sau arte, de la nivelul primar până la cel liceal. Pot fi însă folosite și la orele de dirigenție sau oriunde profesorii consideră că audiția muzicală este potrivită. Sunt selectate cele mai cunoscute lucrări din istoria muzicii culte, în interpretări de referință”, se arată în materialul de prezentare al proiectului de pe site-ul Inspectoratului Școlar.
Coordonatorii proiectului sunt de părere că audiția efectivă a muncii este esențială pentru apropierea copiilor de valorile muzicii clasice. „Acest proiect își propune să vină în ajutorul profesorilor, întrucât considerăm esențial pentru formarea gustului artistic al elevilor accesul în mod nemijlocit la actul cultural; în cazul muzicii, audiția efectivă a muncii este esențială pentru apropierea copiilor de valorile muzicii clasice, la care, în multe cazuri, nu au acces decât în școală”, se mai specifică în documentul de prezentare a proiectului.
Implementarea proiectului va consta în mai mulți pași. Conform unei metodologii, proiectul va fi implementat prin inspectorii de specialitate, arte/muzică din fiecare județ și persoane cheie desemnate de aceștia. Aceste persoane vor primi din partea Cristinei Comandașu, redactor șef Radio România Muzical, toate informațiile necesare despre modalitățile prin care vor avea acces la fișierele audio. 
Fișierele vor putea fi descărcate într-un calculator, pot fi stocate pe CD sau stick de utilizatorii finali din școli, astfel încât să poată fi ascultate în școală, după posibilitățile tehnice din fiecare unitate școlară. Pagina de internet a proiectului este www.romaniamuzical.ro/5minute . Aici vor putea fi găsite toate piesele de ascultat în școli, dar și un concurs pentru elevi. Pentru aceștia, săptămânal, se vor afișa câte două întrebări legate de informațiile furnizate în fișierele audio transmise în școli. Copiii care vor răspunde corect vor primi premii constând în cărți și CD-uri. În formularul prin care elevii trimit răspunsul sunt obligați să completeze și o rubrică cu numele profesorului.
La sfârșitul anului școlar, la nivelul fiecărui județ, persoanele de contact vor realiza o centralizare a profesorilor care s-au implicat în proiect. Lista va fi semnată de Cristina Comandașu și Adrian Brăescu, inspectorul general în cadrul Ministerului Educației Naționale, care vor atesta în mod oficial participarea profesorilor la acest proiect. Nu se pot acorda adeverințe individuale, pentru fiecare profesor în parte, după cum se specifică în documentul de prezentare a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?