Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Arestul IPJ va fi modernizat cu bani de la norvegieni


Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea se află pe lista celor care vor fi modernizate printr-un program finanțat de norvegieni. Obiectivul general al proiectului îl constituie „îmbunătățirea sistemelor serviciilor corecționale în conformitate cu instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului, prin creșterea competențelor profesionale din centrele de reținere și arestare preventivă și achiziționarea materialelor necesare îmbunătățirii infrastructurii”. 
 La final, persoanele care ajung în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă vor avea condiții mult mai bune de locuit decât cele de acum. Astfel, conform proiectului, celulele vor avea sisteme de securitate și supraveghere video, iar arestații nu vor mai muri de cald vara. Asta pentru că vor avea aer condiționat atât în celule, cât și în mașinile cu care sunt transportați la instanțe, parchete ori în alte locuri. Totodată, instalațiile sanitare vor fi noi, iar camerele de vizită vor fi prevăzute cu geamuri de securizare și sisteme audio. 
 Reprezentanții IGPR au semnat, împreună cu cei ai Ministerului de Justiție, un contract prin care se vor pune bazele financiare ale unui proiect privind consolidarea capacității sistemului de reținere și arestare preventivă din România. În cadrul acestui proiect, centrele de arest ale Poliției Române vor fi modenrizate, iar câteva sute de polițiști vor beneficia de formare din partea Consiliului Europei, pe parcursul mai multor sesiuni de instruire. 
 „Inspectoratul General al Poliției Române a semnat împreună cu Ministerul Justiției un contract, prin care se vor pune bazele financiare ale unui proiect privind consolidarea capacității sistemului de reținere și arestare preventivă din România. Cele 52 de Centre de Reținere și Arestare Preventivă ale Poliției Române vor fi modernizate, iar 884 de polițiști vor beneficia de formare din partea Consiliului Europei, pe parcursul mai multor sesiuni de instruire. La data de 22 mai 2014, Inspectoratul General al Poliției Române, în calitate de Promotor de Program, a semnat împreună cu Ministerul Justiției, în calitate de Operator de Program, contractul cu privire la acordarea finanțării nerambursabile pentru proiectul «Consolidarea capacității sistemului de reținere și arestare preventivă de a se alinia la instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului». Proiectul a fost depus și a obținut finanțare în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Durata proiectului este de 24 luni, iar valoarea totală eligibilă maximă a contractului de finanțare este de 1.286.598 de euro, 1.093.607,96 de euro finanțare și 192.989,64 de euro cofinanțare”, se arată într-o informare a IGPR. 
 În aceeași informare se mai arată că pentru amenajarea a 52 de Centre de Reținere și Arestare Preventivă, la nivel național, vor fi achiziționate o serie de bunuri materiale, în funcție de nevoile identificate, respectiv materiale necesare îmbunătățirii infrastructurii, în conformitate cu instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului. Totodată, vor fi elaborate programe și materiale de instruire pentru polițiștii care își desfășoară activitatea în Centrele de Arestare și Reținere Preventivă, un ghid de bune practici, precum și o broșură referitoare la probleme legate de discriminare și respectarea drepturilor omului.
 De asemenea, vor fi organizate sesiuni de învățare a limbii rromanes și cursuri specializate pe probleme întâlnite în activitatea de zi cu zi a polițiștilor din centre, precum, dar și pe tematici referitoare la drepturile specifice ale deținuților. Totodată, vor avea loc sesiuni de cunoaștere a legislației internaționale privind drepturile omului.
 Reprezentanții Centrului de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Vrancea ne-au spus că banii sunt puțini pentru nevoile existente, dar speră să se facă cât mai multe din ce s-a propus. 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?