Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Asiguraţii pot folosi cardul naţional de sănătate la prima vizită la medic


Distribuția cardului național de sănătate – care va fi utilizat de la prima vizită la medic – începe vineri, după șapte ani de amânări, la Poștă urmând să fie trimise 600.000-700.000 de carduri pe zi, care vor fi distribuite în 20 de zile lucrătoare de la primire, a anunțat miercuri CNAS. Potrivit acordului-cadru încheiat între Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Compania Națională Poșta Română, precum și contractelor subsecvente cu casele de asigurări de sănătate pentru distribuirea cardului național de sănătate, de vineri 19 septembrie începe procesul de predare-primire a cardului național de sănătate.
    Poșta Română va prelua, sorta, transporta și distribui cardurile naționale de asigurări de sănătate. Conform graficului de predare-primire, vor fi preluate în rețeaua poștală câte 600.000-700.000 de carduri pe zi, în cinci tranșe pentru fiecare județ. În 20 de zile lucrătoare de la recepționarea cardurilor de sănătate, Poșta Română se obligă să distribuie cardul de sănătate către asigurați. Începând din 19 septembrie, operatorii poștali vor începe distribuirea cardului către asigurații cu vârsta peste 18 ani. Primele carduri vor fi primite de bucureșteni. În 22 septembrie va începe distribuirea cardului, concomitent, în mai multe județe din țară. Procesul de distribuire va continua în luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asigurați pentru care au fost tipărite cardurile naționale de sănătate.
    Cardul de sănătate va fi înmânat titularului în baza unui act de identitate și a semnăturii de primire. În situația în care, după minim două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat, acesta va fi înapoiat casei de asigurări teritoriale în evidența căreia se află asiguratul. Avizul pe care operatorul poștal îl lasă la domiciliul asiguratului, în cazul în care nu va fi găsit, va conține numărul de telefon al factorului poștal, astfel încât asiguratul să îl poată contacta pentru a stabili intervalul orar în care poate reveni în zilele următoare pentru a-i preda cardul de sănătate. Dacă în cele 20 de zile lucrătoare prevăzute cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate să îl ridice personal de la casa de asigurări în a cărei evidență se află, după 10 zile lucrătoare, termen pe care Poșta Română îl are la dispoziție pentru a preda cardul casei de asigurări.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?