Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Statul pierde aproape 60 milioane euro ca urmare a reparaţiilor în service-uri clandestine


Statul a pierdut 57 de milioane de euro în ultimul an prin neîncasarea de taxe și impozite deoarece peste 88.000 de clienți RCA și-au reparat autoturismele avariate în service-uri clandestine, susține Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI). „În timp ce statul român a pierdut taxe și impozite în valoare de peste 57 de milioane de euro în ultimul an, prin acest mod de acordare a despăgubirii, (…) societățile de asigurări care practică acest sistem au înregistrat «salvări de la plata daunei» în valoare de peste 68,7 milioane de euro/an”, se arată într-un comunicat al ASSAI remis MEDIAFAX.
    Potrivit asociației, evaziunea fiscală din domeniul reparațiilor auto este un fenomen în creștere în ultimii doi ani și jumătate. Mai multe societăți de asigurări, cu o cotă de piață importantă pe segmentul RCA, au decis să achite aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparație sub denumirea de „regie proprie”. În realitate, sistemul presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA, potrivit ASSAI.
„În acest fel, jucătorii importanți din segmentul RCA își «optimizează costurile de despăgubire», subevaluând suma de despăgubire și rezerva de daună. Cu o sumă de bani derizorie acordată sub titlul de «despăgubire», păgubiții RCA ajung să își efectueze reparațiile auto în service-uri auto clandestine și neautorizate RAR și cu piese foarte ieftine din dezmembrări sau neomologate. În această situație, păgubiții RCA nu beneficiază de documente fiscale, de garanția pieselor și a manoperei. Mult mai grav, prin modul neconform în care au fost reparate, acele autovehicule devin un adevărat pericol pe drumurile publice”, a declarat președintele ASSAI, Cristian Muntean.
    ASSAI a sesizat în vara anului trecut Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre fenomenul despăgubirilor RCA prin subevaluarea daunelor. Åžase luni mai târziu, ASF a confirmat, printr-o adresă transmisă ASSAI, că această practică este ilegală și a fost identificată în urma unui control la o societate de asigurări. Asociația a sesizat premierul, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din cadrul Camerei Deputaților din Parlamentul României, Ministerul Finanțelor Publice, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Agenția Națională de Administrare Fiscală și ASF. ASSAI este o asociație care reprezintă interesele service-urilor auto din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?