Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

GALERIE FOTO: Eroii neamului românesc, omagiați de vrânceni și autoritățile locale

Ziua Eroilor, care coincide și cu sărbătoarea Înălțării Domnului Isus Hristos, a fost un bun prilej pentru autoritățile locale pentru a-și arăta recunoștința și pentru a-i comemora pe înaintașii noștri care s-au jertfit pentru ca noi să trăim în România de astăzi, stat național, independent și suveran. Ziua Eroilor și Ziua Înălțării Domnului au fost celebrate ieri în cadrul unor ceremonii relegioase și militare, prin depuneri de coroane de flori și defilarea detașamentului de onoare al Garnizoanei Focșani în mai multe locații din județ, printre care și Mausoleul Eroilor din Focșani și în centrul civic din orașul Odobești.

Hristos s-a Înălțat! Am fost onorat să particip, de Ziua Eroilor, la Focșani, Cârligele și Odobești, unde am depus coroane de flori în cinstea celor care s-au jertfit pentru patrie. De asemenea, la Cârligele am avut onoarea de a mă întâlni cu delegația aleșilor locali din regiunea Soroca, Republica Moldova. În Sfânta Zi a Înălțării Domnului ne închinăm, îi pomenim și rostim o rugăciune pentru cei care vor rămâne pe veșnicie în memoria colectivă drept eroi ai neamului românesc, de la generali la soldați, toți cei care au luptat pentru apărarea țării și a neamului românesc. Din iubire de ţară, au îmbrăţişat moartea, dar astfel au devenit nemuritori.

Nu trebuie să uităm că libertatea de care astăzi ne bucurăm cu toţii a fost plătită cu preț de sânge. A fost posibilă cu sacrificiul a sute de mii de oameni, bărbați, femei și copii care au luptat pentru familie, limbă, patrie, dreptate și adevăr. Pentru că, cine poate fi numit erou dacă nu acela care a făcut supremul sacrificiu? Eroi cunoscuți si necunoscuți s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să avem un nume și o istorie scrisă și rostită în limba română, iar datoria noastră este de a păstra ce am moștenit, de a duce la îndeplinire idealurile bunilor și străbunilor noștri și de a le transmite pe toate acestea mai departe fiilor, nepoților si strănepoților noștri.

Şi în timp ce ne exprimăm recunoștința faţă de eroii neamului românesc, să facem ca sacrificiul lor să nu fie în zadar şi să-i onorăm zi cu zi, prin faptele noastre. O nație care nu își cunoaște bine trecutul și nu le dă cuvenita cinstire celor care au făcut posibil prezentul nostru efemer, nu poate construi un viitor solid! Am adus un omagiu la Mausoleul Eroilor din Focșani, alături de primarul Municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă, la Cârligele, alături de primarul Ștefan Moscu, unde serbează și ziua comunei, la Odobești, alături de primarul Daniel Nicolaș și la Păulești, unde s-a serbat și ziua comunei natale, alături de primarul Dănuț Soare. Am depus o coroană la monumentul eroilor de la Păulești, unde este menționat și străbunicul meu, mort la Cotul Donului, sublocotenent Pavel Roiniță. Slavă și recunoștință veșnică, eroilor neamului românesc!”, a transmis prefectul județului, Nicușor Halici.

„Eroii reprezintă identitatea noastră”

Permiteți-mi să îmi exprim recunoștința pentru ziua de astăzi. Este ziua Înălțării, dar și Ziua Eroilor, cei care reprezintă identitatea noastră și istoria acestui frumos loc. Trebuie să arătăm că a meritat efortul înaintașilor noștri pentru ca noi astăzi să vorbim despre o Românie independentă, democratică, în NATO și în UE”, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. Acesta a participat ieri și la manifestările dedicate eroilor neamului românesc ce au fost organizate în orașul Odobești. Alături de acesta s-a aflat primarul Daniel Nicolaș, prefectul Nicușor Halici, deputatul Laurențiu Marin, consilieri județeni și locali, dar și locuitori ai orașului. „Am participat la manifestările organizate în Centrul Civic de la Odobești, de către Primărie și Consiliul Local. Felicitări primarului Daniel Nicolaș, consilierilor locali și reprezentanților Ministerului Apărării Naționale pentru reușita acestui eveniment!“, a spus președintele Cătălin Toma.

Eroilor le datorăm tot ce astăzi avem

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a participat ieri la manifestările dedicate eroilor neamului românesc care au avut loc la Mausoleul din Sud. Alături de acesta s-a aflat prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, deputatul Laurențiu Marin, consilieri locali și județeni, locuitori ai municipiului Focșani. „Am participat astăzi la Ceremonialul militar și religios desfășurat la Mausoleul din Sud cu ocazia Zilei Eroilor. Cu acest prilej, am depus, împreună cu colegii mei, o coroană de flori în cinstea celor căzuţi de-a lungul veacurilor luptând pentru Credinţă, Libertate, Apărarea Țării şi Întregirea Neamului. Azi sărbătorim nu doar momentul Înălțării Mântuitorului nostru, ci și Ziua Eroilor, așa cum s-a stabilit după Primul Război Mondial, în semn de recunoştinţă față de cei care şi-au dat viaţa pe fronturile de luptă pentru făurirea României Mari şi Unirea românilor într-un singur stat! Atunci, prin Decretul-Lege din 4 mai 1920, Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională pentru a fi celebrată în Ziua Înălţării! Și precum noi suntem legați, prin rugăciune și credință, de Domnul Iisus Hristos, așa și față de eroi suntem pe veci legați, căci lor le datorăm TOT ce astăzi avem! De aceea se cuvine ca din neam în neam, până când va fi să fie picior de român pe acest pământ, să îi pomenim și să ne rugăm pentru ei! Iar dacă Mântuitorul s-a înălțat în cea de-a patruzecea zi la dreapta Tatălui, la fel și cei pe care îi cinstim azi s-au ridicat, prin martiriul lor, la înălțimea sfinților și a tuturor celor care ne-au arătat că “Eroi au fost, eroi sunt încă/ Şi-or fi în neamul românesc!/ Căci rupţi sunt ca din tare stâncă/ Românii orişiunde cresc!”. Vă mulțumim pentru curajul vostru și vă suntem de-a pururi recunoscători pentru sacrificiul pe care l-ați făcut pentru Țară și Popor! Bunul Dumnezeu să vă odihnească sufletele, iar noi să trăim în liniște și pace astfel încât să vă cinstim cu mândrie și onoare!”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

Vom căuta întotdeauna să dăruim în continuare ceea ce au lăsat în urmă: curaj, spirit de sacrificiu și dragoste pentru țară”

Și Primăria municipiului Adjud a organizat manifestări, la monumentul eroilor din localitate. La eveniment au participat consilieri locali, reprezentanți ai instituțiilor publice, dar și cetățeni. „Să ne amintim întotdeauna că eroii noștri trăiesc în inimile noastre și că moștenirea lor rămâne o sursă de inspirație pentru noi toți. Fie ca Ziua Eroilor să ne reamintească de datoria noastră de a aprecia și proteja libertatea și democrația, și să ne încurajeze să ne străduim să facem lumea noastră un loc mai bun. În încheiere, să ne unim gândurile și inimile într-un moment de reculegere, pentru a comemora eroii și a ne angaja să continuăm să onorăm jertfa lor. Să ne promitem unul altuia că vom păstra în viață memoria lor și vom căuta întotdeauna să dăruim în continuare ceea ce au lăsat în urmă: curaj, spirit de sacrificiu și dragoste pentru țară”, a subliniat primarul municipiului Adjud, Florin Nechifor.

Ne exprimăm recunoștința față de ceea ce eroii neamului au făcut cu gândul la generațiile viitoare”

Deputatul social democrat Laurențiu Marin a precizat că trebuie să ne exprimăm recunoștința față de ceea ce eroii neamului au făcut, cu gândul la generațiile viitoare. „Am participat la manifestările dedicate comemorării eroilor neamului românesc, organizate la Mausoleul Eroilor din Focșani și la Monumentul eroilor din Odobești. De Ziua Eroilor, la Sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos, să ne rugăm pentru eroii neamului, cei care și-au dat viața pentru ca noi să trăim în frumoasa Românie! Omagiem sacrificiul lor înălțător, le păstrăm vie amintirea și ne exprimăm recunoștința față de ceea ce eroii neamului au făcut cu gândul la generațiile viitoare. Dumnezeu să-i odihnească în pace şi să-i primească în Împărăţia Sa! Cinste eroilor neamului românesc!”, se arată în mesajul deputatului Laurențiu Marin.

Am celebrat, odată cu Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor noștri care în decursul anilor s-au jertfit pentru credinţă, dreptate, pentru apărarea şi reîntregirea neamului. La Monumentul Eroilor din Odobești a avut loc o ceremonie militară și religioasă în cadrul căreia au fost depuse coroane de flori în memoria și spre cinstirea eroilor care și-au jertfit viața pentru idealul libertății. Momentul a fost marcat prin oficierea serviciului religios, evocarea semnificaţiei Zilei Eroilor, depunere coroanelor de flori şi defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare.

Țin să mulțumesc tutror celor care au participat! Hristos s-a Înălțat!”, a precizat primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș.

Să ne cinstim istoria și eroii, dar să trăim prezentul și viitorul cu responsabilitate”

Primăria Nereju a organizat ieri manifestări dedicate comemorării eroilor neamului românesc. Primarul Toader Gemănaș a precizat că eroii neamului românesc din toate timpurile trebuie omagiați pentru că fără jertfa lor nu am fi avut România de astăzi. „Facem pomenirea tuturor eroilor, ostașilor și luptătorilor români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român. Să nu-i uităm pe eroii care au luptat la Posada, Rovine, Vaslui, Războieni, Călugăreni ori Șelimbăr, pe cei care și-au dat viața în luptele Războiului pentru Independență din 1877-1878, ale Războiului pentru întregirea Neamului din 1916-1918, pe cei care s-au jertfit pentru țară în 1941-1945, pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial sau pe cei care au murit în închisorile comuniste, pentru apărarea și întărirea credinței ortodoxe. Să aducem un omagiu și eroilor care s-au jertfit pentru libertate și credință în Revoluția din decembrie 1989. Pentru toate acestea doresc să îmi exprim prețuirea și recunoștința față de bravii eroi ai neamului românesc și în special eroilor din comunitatea noastră căzuți la datorie, păstrând pentru totdeauna în memorie exemplul lor de dăruire! Să ne cinstim istoria și eroii, dar să trăim prezentul și viitorul cu responsabilitate! În această zi simbolică pentru creștinătate, o sărbătoare cu semnificație deosebită pentru Ortodoxia Română, dați-mi voie să închei cu salutul creștinesc: Hristos S-a înălțat!”, se arată în mesajul primarului Toader Gemănaș.

Eroii, comemorați la Slobozia Ciorăști și Tătăranu

La Slobozia Ciorăști, eroii au fost comemorați de locuitorii comunei la monumentul ridicat în cinstea lor în centrul localității. Manifestările au fost conduse de primarul Elena Gîrneață. „Hristos s-a înălțat! Respect și prețuire tuturor eroilor neamului!“, a scris primarul comunei Slobozia Ciorăști, Elena Gîrneață, pe pagina sa de Facebook. Și autoritățile locale din Tătăranu au organizat ieri manifestări dedicate eroilor neamului românesc. „Oficialitățile comunei, alături de preoții parohi ai satelor componente, au cinstit cu recunoștință memoria eroilor neamului prin oficierea slujbelor religioase specifice și depunerea de coroane la monumentele eroilor din satele Bordeasca Nouă, Bordeasca Veche, Obilești, Tătăranu, Mărtinești și Vîjîietoarea”, a spus primarul Bănel Bărbieru.

Printre cei care au înaintat pe front cu mult curaj au fost și strămoși ai noștri, ai sovejenilor și ai vrâncenilor”

Autoritățile locale din Soveja au organizat ieri, la Mausoleul din localitate, un ceremonial dedicat eroilor care s-au jertfit pentru libertate și unitate. „Astăzi (ieri-n.r.), în sfânta zi de Înălțarea Domnului, cu pioșenie și recunoștință, îi pomenim pe soldații eroi care au luptat vitejește pentru libertate și idealuri. Printre cei care au înaintat pe front cu mult curaj au fost și strămoși ai noștri, ai sovejenilor și ai vrâncenilor. Cât timp vom fi pe aceste meleaguri, le vom cinsti memoria permanent lor, celor știuți, dar și tuturor ostașilor fără nume! Hristos S-a Înălțat! Glorie eternă eroilor neamului! Dumnezeu să îi țină în lumină și pe noi sănătoși să îi putem pomeni!”, a scris primarul Ionuț Filimon pe pagina sa de Facebook.

O zi cu însemnătate specială astăzi pentru noi creștinii, în care am celebrat Înălțarea Domnului, dar și Ziua Eroilor. Astfel, am participat la ceremonialul depunerii de coroane de flori în memoria celor căzuți pentru patrie la Mausoleul Eroilor de la Focșani. Un eveniment special a fost gândit și la monumentul închinat eroilor surăieni, acolo unde am fost impresionată de participarea în număr mare a copiilor din localitate, care au îmbrăcat portul popular.

Mulțumesc elevilor Școlii Suraia care s-au pregătit atât de conștiincios, cadrelor didactice, dar și locuitorilor comunei care au marcat creștinește această sărbătoare și care nu i-au uitat din rugile lor pe strămoșii noștri care au luptat pentru idealuri și s-au sacrificat pentru libertate!

Tuturor, Hristos S-a Înălțat!

Sărbătoare binecuvântată!”, a fost mesajul primarului din Suraia, Maria Stroe.

Comuna Cârligele a sărbătorit atât Ziua Înălţării Domnului, cât și Ziua Comunei

Dragi cârligeni, Hristos s-a Înălțat! În comuna noastră s-au sărbătorit Ziua Înălţării Domnului și Ziua Comunei Cârligele, cu voie bună, în cadru festiv, alături de locuitorii comunei noastre și de oaspeți de seamă din Republica Moldova și din administrația județeană. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de Ansamblul Folcloric ,,Țara Vrancei”, care prin muzică și dans i-a încântat pe toți cei prezenți. Am avut deosebita onoare de a felicita şi a ura un sincer „LA MULŢI ANI!” pentru cei 50 de ani de căsătorie neîntreruptă unui număr de 6 familii din comună care merită aprecierea noastră alături de urări de sănătate și viață lungă împreună!

De asemenea, elevii cârligeni cu rezultate deosebite la concursuri și olimpiade au fost felicitați și răsplătiți cu diplome și premii în bani. Ne-au onorat cu prezența domnul Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, domnul deputat PSD de Vrancea, Laurențiu Marin, domnii primari Viorel Mârza și Dorel Bolovan din comunele vecine Vârteșcoiu și Cotești. De asemenea, la evenimente am fost gazde pentru oaspeți din Republica Moldova – doamna Ludmila Guțu, primarul comunei Tătărauca Veche, raionul Soroca, domnul Chiril Moțpan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și domnul Iurie Tănase, vicepreședinte al raionului Soroca. În viitorul apropiat comuna Cârligele urmează sa semneze un Acord de cooperare cu comuna Tătărauca Veche în vederea legării unor relații de prietenie și colaborare.

Nu au fost uitați nici eroii neamului, primarul Ştefan Moscu alături domnul Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, și de consilieri județeni PSD depunând coroane la monumentele din cele patru sate ale comunei ridicate în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru independenţa şi libertatea patriei. Mulțumim pe această cale preoților parohi din satele Cârligele, Blidari și Dălhăuți pentru implicare și participare și de asemenea adresăm felicitări și mulțumiri cadrelor didactice și conducerii școlii,, Mihai Sâmbotin,,.

La mulți ani tuturor locuitorilor comunei Cârligele! Vă dorim multă sănătate și Dumnezeu să ne ocrotească pe toți!”, a fost mesajul transmis pe pagina de Facebook a Primăriei Cârligele.

Acțiuni similare au avut loc de altfel în toate orașele și comunele vrâncene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?