Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Proiectul privind construirea unor baze SALVAMONT în Vrancea, scos la licitaţie


Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație contractul de finanțare la proiectul „Înființare baze salvamont S+P+E în comunele Nistorești și Păulești și reabilitare salvamont cabana Rucăr din comuna Soveja, județul Vrancea”. Înființarea Salvamont Vrancea dar și proiectul mai sus menționat au fost inițiate, susținute și promovate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Salvamont Vrancea a fost înființat în luna martie 2010, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan.

    Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) contractul de finanțare la proiectul „Înființare baze salvamont S+P+E în comunele Nistorești și Păulești și reabilitare salvamont cabana Rucăr din comuna Soveja, județul Vrancea”. Prin proiect se propune construirea câte unei baze salvamont în localitățile Nistorești, Păunești și reabilitarea și extinderea celui existent la Soveja. Finanțarea va fi asigurată de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional.
    Conform datelor existente în proiect, baza salvamont din comuna Nistorești va deservi în principal activitățile de salvamont pentru traseele turistice din afara parcului național Putna, pe valea Zăbalei și valea Nărujei. Baza salvamont din comuna Păulești va oferi serviciile de salvamont în principal în perimetrul Parcului național Putna unde se află majoritatea traseelor turistice, trasee ce atrag un număr mare de turiști. Baza salvamont din Soveja va fi adusă la standardele necesare desfășurării activităților de salvamont și va deservi stațiunile Lepșa și Soveja, stațiuni ce atrag un număr crescut de turiști în toate anotimpurile, dar și tabăra Gălăciuc, tabăra care în lunile mai-septembrie găzduiește câteva sute de elevi. „Prin organizarea celor trei baze de salvamont aria de intervenție a echipajelor de salvamont se va împărți într-un mod echilibrat astfel încât intervențiile se vor putea face în timpi mult mai scurți, cu eficiență crescută, cu echipamente și dotări corespunzătoare”, se arată în studiul de fezabilitate al proiectului. Odată implementat acest proiect, vor fi create 18 locuri de muncă noi.
    În 2012 Serviciul Salvamont Vrancea a reabilitat 12 trasee turistice din munții Vrancei. Fondurile necesare au fost asigurate din bugetul Salvamont, dar și din sponsorizări. În această acțiune au fost folosiți și voluntari. Serviciul Salvamont are ca principale atribuții coordonarea activității de salvare montană în județ, propune omologarea sau desființarea unor trasee montane, coordonează și supraveghează activitatea de amenajare, întreținere și reabilitare a traseelor montane din județ. De asemenea, același serviciu asigură preluarea apelurilor de urgență privind accidentele montane și transmiterea acestora la șefii formațiilor Salvamont sau la înlocuitorii acestora, asigură permanența la punctele și refugiile Salvamont, organizează forme de pregătire profesională a salvatorilor montani la nivelul județului și asigură prezența acestora la formele de pregătire organizate la nivel național.
    Conform baremurilor aprobate printr-o hotărâre de guvern, fiecare salvamontist trebuie să fie dotat cu echipament individual și materiale necesare pentru intervenție, salvare și transport al bolnavilor și turiștilor accidentați în zona montană. La patru ani de la înființare, Salvamont Vrancea are un sediu, a fost dotat cu echipamentul necesar pentru intervenții și urmează să fie construite baze salvamont în zona de munte a județului. Este pentru prima dată în istoria județului când vrâncenii pot beneficia de serviciile unor salvamontiști. Salvamont Vrancea a fost înființat în luna martie 2010, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?