Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Ciocolata şi vinul roşu ajută la încetinirea evoluţiei glaucomului


O dietă bogată în surse de antioxidanți, cum sunt ciocolata, vinul roșu și ceaiul verde, are efecte pozitive asupra vederii persoanelor cu glaucom, încetinind evoluția bolii, cel puțin pe termen scurt, potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli.
Ciocolata, vinul roșu, ceaiul verde, cafeaua, mai multe fructe și legume incluse în dietă pot ajuta pacienții cu glaucom, o boală care afectează vederea și poate duce chiar la orbire. Toate aceste alimente sunt bogate în antioxidanți care par să îmbunătățească funcția retinei la pacienții cu glaucom, cel puțin pe termen scurt, arată studiul, potrivit dailymail.com.uk.
Totuși, experții spun că singura speranță pentru un tratament care să vindece glaucomul, o boală ireversibilă, este terapia genetică, maladia transmițându-se adeseori de la părinți la copii. Boala apare atunci când fluidele din interiorul globului ocular creează presiune care poate afecta nervul optic. Fără tratare, boala duce la pierderea vederii periferice și, în cele din urmă, la orbire. Tratamentul actual constă în picături, administrate zilnic, care reduc presiunea intraoculară. Dacă acest tratament nu mai dă rezultate, pacienții pot fi supuși unor intervenții chirugicale sau cu laser.
Noile sfaturi privind dieta care ajută la încetinirea evoluției bolii apar într-o revistă medicală spaniolă, care a publicat un articol referitor la descoperirile experților oftalmologi de la Universitatea din Valencia, ce au analizat peste 20 de studii anterioare.
Consumul moderat de vin roșu, ciocolată și ceai verde ar putea fi benefic, spun cercetătorii. Două studii arată ca fructele și legumele oferă protecție în fața riscului de a dezvolta boala și recomandă consumul crescut de verdețuri, piersici, portocale și morcovi, toate foarte bogate în antioxidanți. Studiile mai sugerează că persoanele care includ în regimul alimentar surse bogate în retinol, un antioxidant ce se găsește din belșug în ficat și produsele lactate, și vitamina B1, din pâine și cartofi, au un risc cu 50% mai mic de a se îmbolnăvi de glaucom față de persoanele care consumă cantități mici din aceste alimente.
Un studiu a descoperit că efectele antioxidante al cafelei ar putea proteja împotriva degenerării retinei. O altă cercetare a arătat că alimentele bogate în grăsimi omega-3 au efecte benefice privind încetinirea dezvoltării glaucomului, pentru că au proprietăți antiinflamatorii. Totuși, o serie de experți spun că, deși rezultatele acestor studii oferă sfaturi corecte privind dieta,care pot ajuta la un stil de viață sănătos, o legătură exactă între aportul de antioxidanți și evoluția glaucomului nu poate fi făcută cu certitudine în lipsa unor studii pe scară largă. Antioxidanții ajută celulele retinei și le fac mai rezistente, dar studiile pe scară largă făcute anterior arată o legătură între aceștia și prevenția degenerării maculare și nu există o bază de dovezi științifice solide legat de influența asupra glaucomului.
Principalii factori de risc pentru îmbolnăvirea de glaucom sunt obezitatea și o dietă foarte bogată în sare. Obezitatea poate duce la hipertensiune arterială, ceea ce poate declanșa apariția glaucomului.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?