Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Se caută 30 de tineri ucenici


Ucenicia aduce avantaje atât angajatorilor, care astfel își pot califica forța de muncă, cât și tinerilor care nu au o meserie și în felul acesta o pot învăța. Mai mult, ei primesc și salariu pe perioada uceniciei, iar angajatorii lor o subvenție lunară. Totuși, această formă de calificare nu are prea mult succes, cel puțin în Vrancea, dacă ținem cont că anul trecut au fost încheiate doar 38 de contracte de ucenicie, iar anul acesta… niciunul. Pe lista locurilor de muncă declarate vacante de angajatorii vrânceni, dată publicității săptămâna trecută de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, figurează totuși 30 de posturi pentru ucenici. Această ofertă a fost făcută de angajatori care au ca domeniu de activitate confecțiile. Rămâne de văzut câți tineri vor dori să îmbrățișeze această meserie care, cel puțin pentru moment, oferă cele mai multe șanse de angajare în județul nostru.

    Treizeci de tineri vrânceni cu vârsta peste 16 ani și care nu dețin o calificare pentru ocupația pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă au șansa de a se angaja în calitate de ucenici. Pentru aceasta nu trebuie decât să se prezinte la sediul AJOFM Vrancea și să solicite acest lucru. Deși domeniul în care se organizează ucenicia este cel al confecțiilor, deci unul care nu constituie tocmai o preferință în rândul tinerilor și nu numai, totuși, această calificare este una care odată obținută, poate oferi cel mai facil un loc de muncă.
    Ucenicia la locul de muncă este susținută financiar din bugetul asigurărilor pentru șomaj și constituie o formă de formare profesională, care se realizează în baza unui contract de muncă de tip particular. Contractul de ucenicie la locul de muncă este un contract ce se încheie pe durată determinată, prin care ucenicul se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unui angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale.
    Contractul de ucenicie se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, se înregistrează în termen de 20 de zile la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), iar durata acestui contract se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Această durată nu poate fi mai mare de 36 de luni și mai mică de 12 luni.

    Formarea profesională a ucenicului

    Ucenic poate fi orice tânăr cu vârsta de peste 16 ani. Acesta trebuie să-și întocmească un dosar care să conțină actul de identitate și certificatul de naștere în original și copie, copii legalizate ale actelor de studii și un certificat medical care să ateste faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea muncii pentru care se organizează ucenicia. „Formarea profesională a ucenicului cuprinde pregătirea teoretică și pregătirea practică sau numai pregătirea practică a ucenicului. Timpul necesar pregătirii teoretice este inclus în programul normal de muncă, iar formarea profesională a ucenicului are ca rezultat dobândirea unui certificat de calificare profesională a adulților. Ocupațiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupațiilor din România”, a detaliat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
    Salariul ucenicului este cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară, iar durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. În cazul tinerilor cu vârsta de până în 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână. „Statutul de ucenic îi conferă acestuia toate drepturile și obligațiile prevăzute de legislația muncii, precum și drepturile și obligațiile prevăzute de legea uceniciei la locul de muncă”, a declarat Daniela Brihoianu.

    Ucenicia, susținută financiar din bugetul asigurărilor de șomaj

    Angajator al ucenicilor poate orice persoană juridică/ fizică legal constituită cât și întreprinderile familiale/ individuale. Acesta poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie pentru fiecare ucenic angajat, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referință, care în acest moment este de 500 lei. Angajatorul trebuie să încheie cu AJOFM Vrancea o convenție, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinsă în contractul de ucenicie la locul de muncă.
    Documentele necesare angajatorului pentru încheierea convenției sunt: actul de identiate al ucenicului și contractul de ucenicie la locul de muncă, înregistrat la ITM, ambele în copie; comunicarea emisă de Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială din care rezultă îndeplinirea condițiilor pentru derularea programului de formare prin ucenicie. Pentru verificarea și acordarea sumei cuvenite lunar, angajatorul mai trebuie să depună la Finanțe declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale și impozitul pe venit, și evidența nominală a persoanelor asigurate, aferentă lunii respective.
    Angajatorii ucenicilor mai trebuie să depună la AJOFM Vrancea un tabel nominal cu ucenicii încadrați în muncă, fișa de evidență zilnică a salariaților și statul de plată pentru luna respectivă, în copie certificată de angajator, precum și raportul de monitorizare a planului de activitate a ucenicului. „Este foarte important de știut că angajatorii care beneficiază de facilități sunt obligați să mențină raporturile de muncă ale ucenicilor pe perioada contractului de ucenicie la locul de muncă”, a subliniat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?