Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Legume şi fructe livrate GRATUIT grădiniţelor sau spitalelor. Producătorii primesc DESPĂGUBIRI


Producătorii de legume și fructe trebuie să notifice Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă vor să primească ajutoarele financiare acordate ca despăgubiri pentru pierderile cauzate de embargoul Federației Ruse produselor agroalimentare ale Uniunii Europene.
    Chiar dacă embargoul nu ne afectează direct, specialiștii din agricultură estimează pierderi destul de mari. Aurel Tănase, directorul general al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România, a declarat pentru the-money-channel.ro că producătorii de legume și fructe se află în imposibilitatea de a mai valorifica producția anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate inițial pieței rusești și care, în urma embargoului impus de Federația Rusă țărilor membre ale Comunității Europene, au luat calea pieței românești blocând astfel comerțul intern și intracomunitar pentru operatorii români. De asemenea, potrivit specialiștilor, prețurile au scăzut cu circa 16 eurocenți pe kilogram. În contextul restricțiilor impuse de Federația Rusă asupra importurilor de produse agricole din UE, Comisia Europeană a activat măsuri de sprijin în ceea ce privește anumite fructe și legume perisabile.
    Ministerul Agriculturii a transmis, vineri, Direcției Agricole Vrancea, toate procedurile care trebuie urmate de fermieri, organizați în grupuri de producători sau ca producători individuali, pentru a obține acești bani. Măsurile propuse pentru care se acordă asistența financiară excepțională temporară din fonduri europene sunt retragerile de pe piață pentru distribuție gratuită și alte destinații precum și recoltarea înainte de coacere și nerecoltare. De exemplu, un producător poate livra gratuit o anumită cantitate de legume și/sau fructe unui spital, dar va primi totuși despăgubiri financiare de la stat. Sunt vizate produse precum tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopidă, castraveții și cornișonii, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă și kiwi.
    Sprijinul financiar stabilit pentru aceste măsuri este în euro și diferă în funcție de metoda aleasă de producători. Maximul sprijinului financiar
este pentru distribuirea gratuită a legumelor și fructelor. La mere, sprijinul este de 16,98 euro/100 kilograme și scade la 13,22 euro în cazul în care se folosesc alte metode. La struguri de masă, sprijinul este de 39,16 euro/100 kg la distribuirea gratuită și scade la 26,11 euro pentru celelalte metode. Producătorii de pere pot primi un sprijin de 23,85 euro/100 kg la distribuirea gratuită și scade la 15,9 euro pentru celelalte metode. La vinete, sprijinul este de 22,78 euro/100 kg și ajunge la 15,19 euro/kg atunci când producătorul folosește alte destinații. Cel mai mic sprijin îl primesc producătorii de tomate, pentru perioada 1 iunie-31 octombrie, când sprijinul este de 7,25 euro/100kg indiferent că este vorba de distribuirea gratuită sau alte metode.
    Cerințele minime sunt ca produsele să fie întregi, sănătoase, fiind excluse produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât să devină improprii pentru consum. Produsele trebuie să fie curate, lipsite de materii străine vizibile, de dăunători sau de daune cauzate de aceștia, fără umeazeală și fără miros sau gust străin. De asemenea, produsele trebuie să fie suficient de dezvoltate și de coapte, în funcție de tipul lor precum și să fie caracteristice pentru soiul și/sau tipul comercial respectiv.

Cum se aplică schema financiară
    Producătorii care vor să beneficieze de aceste ajutoare pot apela la funcționarii Direcției Agricole unde găsesc modelele de notificări care trebuie transmise către APIA. Notificările trebuie să cuprindă informații despre produse, suprafața, perioada de producție, cantitatea totală estimată pentru întreaga perioadă de producție, cantitatea recoltată și comercializată până la începerea aplicării acestei măsuri, măsura pe care optează să o aplice, locul de desfășurare a acțiunii, perioada în care are loc
    În cazul organizațiilor de producători, acestea trebuie să anunțe APIA pentru fiecare operațiune de retragere a produselor pe care intenționează să o efectueze. În cazul producătorilor care nu sunt membri ai unei organizații de producători aceștia pot opta să semneze un contract cu o organizație de producători recunoscută pentru realizarea operațiunilor de retragere de pe piață, de nerecoltare și de recoltare înainte de coacere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?