Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648
Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648

DSP Vrancea efectuează analize medicale cu plată


Mii de analize sunt efectuate, anual, în laboratoarele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Este vorba, în majoritate, de analize microbiologice ale apei potabile și determinarea infecției sifilis sau HIV, dar se pot face și alte tipuri de analize. O parte dintre acestea sunt decontate de stat, fiind efectuate pentru spitalele și instituțiile publice din județ, dar majoritatea sunt cu plată. Numai anul trecut, instituția a reușit să încaseze din analizele contracost peste 530 mii de lei.
Directorul DSP Vrancea, medicul Cătălin Graur, spune că acești bani reprezintă o sursă de finanțare, fiind incluși în categoria „venituri proprii”.  „Veniturile proprii din prestări servicii realizate conform H.G. nr. 59/2003 privind înființarea de către Ministerul Sănătății a unei activități finanțate integral din venituri proprii, reprezintă o altă sursă de finanțare pentru cheltuieli curente și de capital. Încasările reprezentând aceste venituri proprii în anul 2013 au fost în sumă de 530 mii lei, provenind din încasări pentru prestații realizate de structurile Direcției de Sănătate Publică a județului Vrancea pe baza Ordinului Ministerului Sănătății nr. 37/2006 și a Ordinului nr. 1030/2009 cu privire la stabilirea tarifelor”, ne-a declarat medicul Cătălin Graur.
De exemplu, pentru o coprocultură la DSP se plătește 35 de lei, pentru un test de depistare a virusului HIV – 30 lei, iar pentru un exudat faringian 25 de lei. Prețurile sunt asemănătoare cu cele practicate de laboratoarele de analize medicale private din Focșani. Laboratorul este acreditat RENAR, acreditarea atestând calitatea analizelor efectuate.
Veniturile din prestarea acestor servicii au crescut din 2012, când Ministerul Sănătății a majoriat cu valori între 10-30% tarifele pentru prestațiile în domeniul sănătății publice, efectuate la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București și de către Institutul Național de Sănătate Publică. De la plata acestor prestații sunt exceptate instituțiile publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, finanțate integral de la bugetul de stat.

   Laborator acreditat RENAR

    Medicul Cătălin Graur, șeful DSP, spune că laboratorul din cadrul instituției are un rol important, în sensul că derulează acțiuni de supraveghere a stării de sănătate, deservind toate compartimentele din cadrul unității. Laboratorul este acreditat RENAR, acreditarea atestând calitatea analizelor efectuate, fiind printre primele laboratoare acreditate din țară. „Laboratorul nostru are o sferă de activitate specială și aici mă refer la supravegherea stării de sănătate, deservind toate compartimentele din cadrul DSP. Mă refer la supravegherea epidemiologică, factorii de mediu, controlul infecțiilor. Noi lucrăm probe chimice și microbiologice. Lucrăm probe pe programe naționale, în special supraveghere. Toate testele din spital sunt aduse la noi, cum ar fi infecții nozocomiale, digestive, respiratorii, probele preluate de la gravide pentru HIV și sifilis, probe de la bolnavii de TBC. De asemenea, facem determinări și pentru supravegherea bolilor epidemiologice, focalizăm focarele. Aici colaborăm și cu Institutul Cantacuzino și cu Centrul de Sănătate Publică Regional din Iași. Laboratorul face determinări și pe mediu, prin supravegherea apei potabile atât din rețelele publice cât și cele din surse proprii. Laboratorul este acreditat RENAR. Prima acreditare a fost obținută în 1998, fiind printre primele laboratoare acreditate din țară. Acreditarea RENAR se revizuiește o dată la 4 ani, ea confirmând calitatea analizelor efectuate. De asemenea, RENAR este supus unor organisme internaționale și buletinul emis de un laborator acreditat RENAR este valabil și în afara țării”, a explicat șeful DSP.
În cadrul Laboratorului de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică lucrează medici primari de medicină de laborator, biologi, chimiști și asistenți de laborator.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?