Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO și GALERIE FOTO: Eroii Vrancei şi ai României, comemoraţi la Mărăşeşti


Autoritățile vrâncene au comemorat, ieri, eroii români căzuți în Primul Război Mondial, în luptele de la Mărășești, Mărăști și Soveja. Oficialitățile prezente au depus coroane de flori și au fost organizate slujbe religioase la mausoleele din Mărășești, Soveja și la Monumentul Victoriei de la Tișița. La manifestări au fost prezenți vice-prim ministrul Gabriel Oprea și președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan.

    Viceprim ministrul și totodată ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, președintele Consiliului Județean și totodată președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) Marian Oprișan, prefectul Nicușor Halici și subprefectul Cristi Misăilă, parlamentari de Vrancea, șefi ai instituțiilor publice din Vrancea au participat la manifestările dedicate comemorării a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial și a 97 ani de la luptele de la Mărăști -Mărășești – Oituz.
    Manifestările de la Mărășești s-au desfășurat în prezența unui număr mare de vrânceni care au ținut să aducă un omagiu înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară și pentru unitate națională. Vice-prim ministrul Gabriel Oprea și președintele UNCJR Marian Oprișan au fost primiți cu onoruri militare de Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” din București. Mausoleul Mărășești este locul unde, în urmă cu 97 de ani, 117 mii de soldați români și francezi au murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri pentru ca România să nu fie ocupată de armatele germane. Ceremonialul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în memoria ostașilor care s-au jertfit pentru patrie. După oficierea unei slujbe religioase ținută de un sobor de preoți, au urmat alocuțiunile oficialităților.

     „Pe aici nu se trece!” – cuvintele care ne obligă să ducem mai departe visul eroilor

    Vice-prim ministrul și totodată ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat că bătălia de la Mărășești este și va rămâne unică între faptele de eroism ale armatei române. Acesta a precizat că atât ca român, ca militar, cât și ca vice-prim ministru pentru securitate națională, ca reprezentant al Guvernului României, este onorat să participe la această ceremonie și să evoce cuvintele care surprind esența eroismului, a devotamentului și a iubirii de neam: „Pe aici nu se trece!” „Sunt cuvintele care ne fac să fim mândri, ne fac puternici și ne obligă să ducem mai departe visul eroilor noștri. Îi comemorăm astăzi pe eroii români căzuți în Primul Război Mondial, dar odată cu ei, îi comemorăm pe toți cei care au slujit cu onoare drapelul național în marile bătălii ale neamului nostru. Pe aici nu se trece!, au spus ostașii noștri în Primul Război Mondial aici, la Mărășești. Pe aici nu se trece!, au gândit militarii români în cel de-al Doilea Război Mondial. Aceleași cuvinte au fost mereu în mintea camarazilor noștri în teatrele de operații. Puterea lor a venit din credința pe care au purtat-o în suflet, credința că pământul patriei este sfânt, credința că neamul românesc este unul și credința că libertatea este cel mai bun preț al unui popor. Pentru aceste valori au luptat, pentru aceste valori și-au dat viața și pentru aceste valori merită veșnica noastră recunoștință”, a afirmat vicepremierul român.
    Gabriel Oprea a arătat că data de 6 august este marea sărbătoare a Schimbării la Față, o sărbătoare despre a cărei semnificație nu se poate vorbi fără a sublinia o dată în plus, importanța pe care au avut-o în istoria noastră Armata și Biserica, „doi piloni pe care stă neamul românesc”. „Biserica ne-a învățat ce sunt credința, nădejdea și dragostea, iar Armata ne-a învățat ce înseamnă pământul patriei, neamul românesc și libertatea noastră, a tuturor. Pentru toate aceste motive, pentru semnificațiile și pentru încărcătura ei istorică, ziua de 6 august este una cu totul specială pentru noi, românii. Vă îndemn, stimați compatrioți, să o celebrăm așa cum se cuvine, să privim spre viitor la valorile pe care le vom lăsa moștenire urmașilor noștri , dar și spre trecut la faptele de arme ale eroilor noștri. Dumnezeu să-i odihnească în pace, iar nouă să ne dea puterea de a ne ridica la înălțimea visului pe care l-au avut și de a merge prin faptele noastre pe calea îndeplinirii destinului istoric al acestui popor. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a încheiat vicepremierul Gabriel Oprea.

     „Războiul a adus moarte, a adus lacrimi și jale, distrugeri materiale uriașe”

    Colonelul (r) Gheorghe Rogoz, de la Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala Vrancea, a arătat că eroii români sunt cei care au făcut ca azi să avem o țară frumoasă și lor trebuie să le purtăm recunoștință veșnică. „6 august este o zi istorică. Este ziua în care ostașii români au făcut singuri față armatelor germane și au obținut cea mai importantă victorie a anului 1917. În inima românilor această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostașii români și a faptelor de armă ale Ecaterinei Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalilor Constantin Cristescu și Eremia Grigorescu, domnului mareșal Averescu și mica eroină de aici de la Haret, dar și datorită legendarei expresii «Pe aici nu se trece». Luptele s-au desfășurat în zona Soveja, Mărăști, Mărășești și Oituz, rezistența armatei române în Moldova a salvat statul român. Astăzi pronunțăm cu mare ușurință cuvântul război, dar de fapt acesta este un cuvânt ce înfricoșează, un cuvânt cu dureri, un cuvânt de aduceri aminte. Războiul a adus moarte, a adus lacrimi și jale, victime nevinovate, exoduri masive de populație, distrugeri materiale uriașe”, a spus colonelul (r) Gheorghe Rogoz.

        „Este datoria noastră să îi cinstim pe cei care s-au jertfit”

    Președintele UNCJR și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că acum când se împlinesc o sută de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, în care au murit sute de mii de soldați pe câmpurile de luptă, trebuie să înțelegem cu toții că astfel de tragedii nu trebuie să mai aibă loc, iar suferințele și sacrificiile celor care și-au găsit liniștea eternă pe câmpul de bătălie Mărăști – Mărășești-Oituz nu trebuie uitate niciodată. „În urmă cu 100 de ani în Europa izbucnea Primul Război Mondial. Au fost ani grei de război, pe parcursul cărora sute de mii de soldați au pierit pe câmpurile de bătălie. În 1917, la Mărășești, eroii acestui neam au scris istorie și au contribuit decisiv la împlinirea unui vis de secole al poporului – Unirea României! Este datoria noastră să nu uităm vreodată suferințele și sacrificiile celor care și-au găsit liniștea eternă pe Câmpul de Bătălie Mărăști – Mărășești-Oituz”, a spus Marian Oprișan. Acesta a arătat că în Vrancea, la Soveja, la Mărăști și Mărășești, soldații români au uimit Europa prin curaj, prin devotament, prin dârzenie, iar acest câmp de bătălie a devenit un loc sfânt nu doar pentru vrânceni, ci pentru toți românii!
    Marian Oprișan a continuat cu un citat al marelui istoric Nicolae Iorga, arătând că a cunoaște istoria este o datorie a fiecărui român. „«Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții», spunea marele Nicolae Iorga. Îmi permit să adaug că un județ în care istoria s-a scris cu sânge este obligat să transforme mausoleele ridicate în cinstea eroilor neamului în adevărate laboratoare în care profesorii să predea istoria acestui neam! Aceasta este datoria noastră! Să îi cinstim pe toți cei care s-au jertfit pentru înfăptuirea României de astăzi, la fel cum este datoria noastră ca memoria eroilor noștri și valorile noastre supreme să dăinuie în timp! Haideți să fim mândri de faptul că suntem români, haideți să fim mândri de faptul că Vrancea este casa noastră ! Haideți să fim mândri de faptele glorioase ale eroilor noștri și să nu uităm niciodată că jertfa lor este cea care a făcut România Mare!”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

       Coroane în memoria eroilor

    A urmat momentul depunerii de coroane, printre instituțiile care au depus coroane aflându-se Guvernul României, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Vrancea, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, primăriile din Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, Direcția pentru Cultură Vrancea, Direcția Silvică, DSP Vrancea, Asociația Cultul Eroilor, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cultul Eroilor, mai multe licee și școli din județ. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?