Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Fiscul a schimbat deciziile de impunere


Fiscul va începe, de astăzi, să trimită noile formulare cu deciziile de impunere anuală pentru venituri realizate de persoane fizice și pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de acestea. Noile formulare vor conține o serie de informații care să faciliteze plata obligațiilor fiscale. Finanțiștii precizează că modificarea face parte din strategia Ministerului Finanțelor Publice și ANAF de îmbunătățire a relației cu contribuabilului și de încurajare a conformării la plată.  Fiecare decizie de impunere va conține informații privind: codul de identificare fiscală a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzătoare obligației de plată, codul IBAN în care trebuie efectuată plata, suma pe care contribuabilul o are de plătit și o rubrică de explicații. „Avem o nouă abordare în relația contribuabilului cu administrația fiscală, bazată pe deschidere instituțională, respect și flexibilitate. Prin măsurile de simplificare a modalităților de plată și încurajarea utilizării mijloacelor alternative, moderne, de plată a obligațiilor fiscale suntem consecvenți strategiei stabilite la începutul mandatului de promovare a unei relații corecte cu contribuabilul”, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, potrivit unui comunicat al MFP.
 Totodată, pe decizia de impunere vor fi incluse informații privind modalitățile de plată, respectiv prin numerar la Trezorerie, prin mandat poștal, la subunitățile poștale ale Companiei Poșta Română, prin virament, utilizând ordinul de plată, din contul propriu deschis la o instituție de credit din România, inclusiv cel emis prin sisteme de plată electronică de tip „internet banking” precum și prin virament, utilizând contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice. 
 Finanțiștii precizează în comunicatul de presă că este în lucru un proiect al MFP și ANAF care să permită accesul rapid și fără costuri al persoanelor fizice la propriile informații fiscale virtuale, prin intermediul unei aplicații care va fi pusă la dispoziția contribuabilului. „Într-o primă etapă, va fi implementat un proiect-pilot pentru regiunea București-Ilfov, urmând ca ulterior acesta să fie extins la nivel național. Prin intermediul acestei aplicații, contribuabilul – persoană fizică va putea afla obligațiile de plată către fisc și, în același timp, va avea posibilitatea de a verifica dacă angajatorul a declarat sumele datorate către bugetele de asigurări sociale aferente nivelului veniturilor pe care le-a primit. Până în acest moment, accesarea propriilor informații fiscale virtuale se putea face utilizând certificatele digitale calificate”, se arată în comunicat. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?