Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

ENET ocolește falimentul prin concordatul preventiv


ENET Focșani ar putea să scape de faliment prin procedura concordatului preventiv care a fost admisă de Tribunalul Vrancea. Săptămâna viitoare vor avea loc la București primele discuții cu creditorii societății pentru a fi de acord cu această soluție care ar permite salvarea de la faliment și implicit recuperarea banilor de la Enet. Conciliator provizoriu al societății a fost desemnat C.I.I. Borcea Vasile. Dacă creditorii Enet vor fi de acord cu acest concordatul preventiv, ar fi pentru prima oară când la nivelul județului Vrancea este aprobată o astfel de procedură. „Admite cererea de deschidere a concordatului preventiv formulată de debitoarea S.C. ENET S.A…., dispune deschiderea procedurii de concordat preventiv în ce privește debitoarea S.C. ENET S.A. Focșani. Desemnează conciliator provizoriu C.I.I. Borcea Vasile….. Dă dispoziție conciliatorului provizoriu ca, în termen de maxim 30 zile de la numirea sa, să elaboreaze, împreună cu debitorul, lista creditorilor și oferta de concordat preventiv, cu elementele componente ale acesteia, procedând conform dispozițiilor art.20 și urm. din Legea nr.381/2009”, se arată în decizia magistraților vrânceni. 
 Directorul Enet, Manole Merchea, ne-a declarat că o decizie finală referitoare la soarta societății va fi cunoscută peste o lună de zile când creditorii vor spune dacă sunt sau nu de acord cu acest proiect. Deocamdată, urmează ca săptămâna viitoare să aibă loc primele discuții cu creditorii Enet. „Deocamdată suntem în faza de negocieri, de discuții cu creditorii”, a explicat și lichidatorul Vasile Borcea. Se pare că una dintre variantele agreate de creditori este ca datoriile să fie transformate în acțiuni ale Enet. 
         Consiliul Local garantează din nou pentru ENET
 Până la o decizie asupra acestui plan de salvare a Enet, ieri, la ședința Consiliului Local (FOTO) a fost aprobată garantarea unor bilete la ordin în valoare de trei milioane de lei, ale Enet către GDF Suez, pentru plata facturilor la gaze. 
 Specialiștii spun că, potrivit legii 381 din 2009, concordatul preventiv este un contract încheiat între debitor și creditorii care dețin cel puțin două treimi din valoarea creanțelor acceptate și necontestate. În baza acestui contract este propus un plan de redresare a societății și de acoperire a creanțelor creditorilor, care la rândul lor acceptă să sprijine eforturile debitorului de depășire a dificultății în care se află întreprinderea acestuia. Este o măsură dedicată companiilor aflate în dificultate financiară, fără a fi în stare de insolvență. Prin această procedură, creditorii trebuie să fie convinși să accepte planul Enet-ului, precum și să admită faptul că și-ar putea încasa banii în condiții mai avantajoase prin încheierea concordatului, decât în cazul falimentului debitorului. 
 De altfel, creditorii Enet sunt conștienți că producătorul de energie termică nu este proprietarul majorității bunurilor, acestea fiind concesionate de la Consiliul Local Focșani. În atare condiții, falimentul nu ar însemna decât pierderea a sute de miliarde de lei vechi. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, datoriile totale ale ENET au ajuns la 132 milioane lei, în vreme de creanțele sunt de 26 milioane lei. Pe de altă parte, societatea beneficiază de utilaje și o rețea de distribuție modernizate care i-ar permite să elimine pierderile și să lucreze pe profit în următorii ani.
Procedură confidențială la concordat
 Spre deosebire de procedura insolvenței, la concordatul preventiv se menține confidențialitatea. Astfel, procedura se desfășoară în Camera de Consiliu și se menține confidențială pe toată durata sa, confidențialitatea fiind obligatorie pentru toate persoanele și instituțiile care iau parte sau sunt implicate în aceasta. Concordatul este considerat aprobat dacă este votat de creditori, care reprezintă două treimi din valoarea creanțelor acceptate și necontestate. 
 Efectele sunt importante pentru că Enet ar putea elimina procedurile de executare silită demarate de creditori, în special cele ale Fiscului vrâncean. Astfel, după aprobarea concordatului este suspendată orice urmărire individuală împotriva debitorului și „se suspendă curgerea prescripției dreptului de a cere executarea silită a creanțelor contra debitorului, precum și curgerea dobânzilor, penalităților și a oricăror alte cheltuieli aferente creanțelor”. De asemenea, pe perioada concordatului preventiv omologat nu se poate deschide procedura insolvenței față de debitor. Dacă în termen de 18 luni nu au fost îndeplinite obligațiile prevăzute în concordatul preventiv, legea prevede că creditorii vor putea vota, la propunerea conciliatorului Enet, prelungirea duratei concordatului cu maximum 6 luni față de durata inițială.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?