Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

APIA va reveni asupra procedurilor din programul de înfiinţare a plantaţiilor viticole


Conducerea Ministerului Agriculturii va clarifica, săptămâna viitoare, procedurile pentru decontarea lucrărilor la programul de reconversie și restructurare a plantațiilor viticole. Viticultorii vrânceni au discutat cu mai mulți oficiali ai APIA, iar problema a fost prezentată inclusiv ministrului Daniel Constantin. Toate persoanele au fost de acord că noile proceduri îi afectează pe fermieri și trebuie modificate. Însă nu a fost stabilită, deocamdată, forma finală a acestor modificări. Sunt două variante, fie va fi modificat Ordinul 1763 din 2014 referitor la aplicarea programului de reconversie și restructurare a plantațiilor viticole, fie va fi modificat manualul de procedură după care lucrează funcționarii APIA pentru acest program.
    Vasile Carnariu, director general coordonator al Organismului Intermediar de coordonare al APIA și AFIR, spune că este o interpretare greșită a unei note din manualul de procedură. „Norma se aplică pentru perioada de programare 2014-2018. Probabil că vor fi și alte modificări”, a afirmat directorul Vasile Carnariu. Acesta a precizat că săptămâna viitoare vor fi în continuare discuții referitoare la posibilitatea de justificare a costurilor de către viticultorii care accesează această măsură de sprijin. 
    Problemele în derularea programului de reconversie și restructurare a plantațiilor viticole au apărut după ce inspectorii Curții de Conturi au cerut APIA să clarifice care sunt documentele justificative folosite pentru justificarea costurilor la noile plantații viticole. A urmat o notă internă trimisă de APIA București prin care a fost modificat manualul de procedură în baza căruia inspectorii fac recepția măsurilor de reconversie și restructurare a plantațiilor viticole. Documentul trimis în 29 mai prevede că procesul-verbal de recepție finală pe care trebuie să îl întocmească inspectorii APIA, atât pentru măsura I cât și pentru măsura II, poate fi întocmit numai după verificarea documentelor care atestă plata tuturor facturilor aferente măsurii respective. Această propoziție modifică radical procedura de decontare a lucrărilor deoarece până acum APIA făcea plățile după efectuarea lucrărilor iar viticultorii, la rândul lor, plăteau mai departe furnizorii butașilor sau materialelor folosite la sistemul de susținere al viilor. Procedura era stabilită prin contractele încheiate cu furnizorii de material săditor, în care se stipula verificarea lucrărilor și randamentul noilor plantații.

   Vrancea are cele mai multe programe de reconversie a viilor

    Viticultorii sunt nemulțumiți că prin noua procedură ar trebui să plătească lucrări de zeci sau chiar sute de mii euro înainte de a primi banii de la APIA cu toate că ei au contracte cu furnizorii ca banii să fie virați după ce instituția statului decontează lucrările eligibile sau chiar după ce se verifică randamentul butașilor. Modificarea prevăzută în nota internă a APIA nu ține cont de actul normativ prin care este implementat programul finanțat cu bani europeni. Astfel, Ordinul 1763 din 2014 referitor la aplicarea programului de reconversie și restructurare a plantațiilor viticole prevede că „solicitantul va demonstra cu documente justificative efectuarea costurilor”. Niciun cuvânt despre facturi sau chitanțe. Același ordin menționează că nici nu pot fi umflate costurile cu înființarea plantațiilor viticole. La nivel național, planurile plantațiilor sunt realizate de persoane sau firme autorizate și vizate de stațiunile de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinificație. „Devizele din cadrul proiectelor de înființare a plantațiilor vor cuprinde în totalitate lucrările ce urmează a fi realizate de beneficiari în concordanță cu devizele-cadru elaborate de I. . C.- D.V.V. Valea Călugărească”, mai arată actul normativ.
    Noua procedură de decontare va avea un efect financiar dezastruos asupra viticultorilor. Aceștia vor trebui să se împrumute de milioane de euro pentru a achita furnizorii și a primi, ulterior, banii de la APIA. Reprezentanții APIA Vrancea au arătat că, în acest moment, sunt în derulare circa 250 proiecte, cu o valoare totală de peste 4,3 milioane euro. De altfel, Vrancea are mai multe proiecte de reconversie a plantațiilor viticole decât în restul județelor. Niciunul dintre aceste proiecte nu a avut probleme la verificări, fiind îndeplinite toate condițiile pentru accesarea fondurilor europene. În schimb, în alte județe din țară au fost găsite probleme în derularea acestor proiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?