Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Cartare AGROCHIMICĂ pentru suprafeţele mari de teren


Conducerea Direcției Agricole va propune ca fermele care au mai mult de 100 hectare de teren arabil să realizeze cartarea agrochimică a solului. Directorul Petra Ochișor va discuta această propunere în ședința de astăzi a Comitetului de Analiză a Strategiilor de Dezvoltare Zonală din județ. Dacă membrii comitetului vor fi de acord cu această propunere, ea va fi înaintată mai departe către autoritatea centrală de la București. Directorul a explicat că această cartare ar urma să fie obligatorie pentru cei care lucrează, în proprietate sau arendă, suprafețe de minim 100 hectare. Prin cartarea agrochimică este verificată starea de calitate a solului precum și tendințele de modificare a calității solului sub influența tehnologiilor aplicate de către agricultori. Tot în cadrul ședinței de astăzi vor fi discutate noile legi care au intrat în vigoare în ultima perioadă, respectiv cele referitoare la zilieri și la vânzarea-cumpărarea terenurilor din extravilanul localităților, legea 17 din 2014. 
 Este de așteptat ca cele mai multe discuții să fie la cea din urmă deoarece Direcția Agricolă a propus o procedură de lucru care a nemulțumit mulți secretari de localități la ședința care a avut loc săptămâna trecută. Practic, conducerea Direcției Agricole a cerut oamenilor din primării să își asume responsabilitatea atunci când preiau actele de la persoanele care vor să își vândă terenurile și le transmit către avizare. Una dintre solicitări este ca funcționarii din primării să menționeze „conform cu originalul” pe hârtiile trimise către Direcția Agricolă, dar și să menționeze moștenitorii în cazul persoanelor decedate și pentru care nu s-a făcut succesiunea. 
 Confom noii legi, legea 17 din 2014, orice persoană poate cumpăra terenuri în România însă numai după ce este respectată o procedură strictă. Modificările principale ale noului act normativ se referă la dreptul de preempțiune la terenurile care sunt scoase la vânzare de către proprietari. Conform Codului Civil, preempțiunea reprezintă dreptul de a cumpăra cu prioritate un bun, respectiv un bun imobil. În acest caz, pentru vânzarea terenurilor agricole extravilane va trebui respectat dreptul de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, în această ordine. Cei care nu respectă această regulă riscă să aibă tranzacția anulată. De menționat că prevederile legii nu se aplică vânzărilor între rude de până la gradul al treilea.  
 Procedura generală stabilită de lege spune că persoanele care vor să își vândă terenurile trebuie să anunțe în primul rând la primăria din raza localității unde se află bunul imobil. Aici trebuie depusă o cerere prin se solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, pentru a fi adus la cunoștința preemptorilor. Primăria trebuie să afișeze oferta atât la sediul său cât și pe internet, dacă are o pagină web. Oferta de vânzare trebuie afișată o perioadă minimă de 30 zile. De asemenea, primăria trimite atât la Direcția Agricolă cât și la Ministerul Agriculturii un dosar cu lista preemptorilor, oferta de vânzare a terenurilor și celelalte documente. Odată dosarul înregistrat, oferta de vânzare este postată pe site-urile celor două instituții și în registrele înființate cu acest scop. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?