Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

124 de locuitori ai comunei Mera sunt URMĂRIŢI PENAL de DNA


   Răsturnare de situație în scandalul retrocedărilor de la Mera!
   DNA a anunțat începerea urmăririi penale împotriva a 124 de locuitori ai comunei care au primit pădure în ultimii ani. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz contra intereselor publice. Este vorba de dosarul penal 284/P/2012 în care sunt verificați beneficiarii mai multor hotărâri ale Comisiei județene de fond funciar. Procurorii DNA fac verificări atât în documentele prin care oamenii de la Mera au primit circa 500 hectare de pădure în anii trecuți cât și dosarele prin care sunt solicitate încă 300 hectare de pădure. Sunt vizate falsuri grosolane, cum ar fi majorarea din pix a suprafețelor la care ar fi avut dreptul, de exemplu 13 hectare în locul de 3 hectare.
   Informațiile noi prezentate de la DNA au fost discutate, aseară, în cadrul unei întâlniri a grupului de lucru pentru pregătirea ședinței de astăzi a Comisiei județene de fond funciar. Reprezentantul Direcției Silvice, directorul Lucian Zanfir, a arătat că, ținând cont de acest informații din care rezultă că se efectuează cercetări în legătură cu împrejurările dobândirii dreptului de proprietate asupra unor terenuri cu vegetație forestieră pe raza comunei Mera, este necesară reținerea în administrarea statului a suprafeței de 300 hectare de pădure, „în calitate de posesor legitim și administrator legal, până la finalizarea dosarului penal 283/P/2012”. „Am dori ca fiecare dosar să fie discutat în parte, pentru fiecare proprietar, nu la comun. Probabil că sunt persoane de bună credință care au dreptul să primească pădurea”, ne-a declarat directorul Lucian Zanfir, precizând că Direcția Silvică nu se opune ca persoanele care nu au probleme cu DNA să primească pădurea pentru care au documente doveditoare.
   Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, o delegație de aproximativ 15 săteni de la Mera a venit la prefectul Cătălin Popescu pentru a-i cere retrocedarea a 292 hectare de pădure pentru care au hotărâre judecătorească definitivă de acum doi ani. La acea dată se invoca o hârtie venită de la DNA  care i-ar fi disculpat pe mereni. După o așteptare de aproape două ore, oamenii s-au întâlnit cu prefectul Cătălin Popescu care le-a promis că acest dosar va fi discutat la următoarea ședință a Comisiei de Fond Funciar. Iată că ultima hârtie sosită de la DNA confirmă reticența oamenilor de la Direcția Silvică, care nu s-au grăbit să îi pună în posesie pe oamenii de la Mera. În repetate rânduri, directorul Direcția Silvice a declarat că este un dosar penal la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție care vizează tocmai aceste retrocedări. 
   Cele 124 de persoane au fost nominalizate de Direcția Silvică, într-o solicitare remisă DNA. În răspuns se arată că există și alte persoane urmărite penal, fără ca acestea să fie însă nominalizate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?