Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Cum să ocoleşti noile reguli la vânzarea terenurilor agricole


Agricultorii au găsit portițe pentru a scăpa de restricțiile impuse la vânzarea terenurilor agricole prin noua lege care a intrat în vigoare în acest an. Legea de vânzare a terenurilor agricole extravilane stabilește condiții noi și dreptul de preempțiune la terenurile care sunt scoase la vânzare de către proprietari pentru coproprietari, arendași, vecini. În derularea procedurii sunt implicate primăria localității, Direcția Agricolă și chiar Ministerul Culturii, în anumite cazuri. Efectul pozitiv al legii este asigurarea transparenței tranzacțiilor, care, practic, ar urma să fie publice prin publicarea ofertelor de vânzare pe site-ul Direcției Agricole.
 Noua lege de vânzare a terenurilor agricole extravilane, legea 17 din 2014, prevede că orice persoană poate cumpăra terenuri în România însă numai după ce este respectată o procedură strictă. Această procedură poate fi ocolită însă de agricultorii care au găsit un cumpărător care să accepte această variantă. Metoda este simplă. Noua lege prevede că arendașii au drept de preempțiune asupra terenului scos la vânzare. În aceste condiții cel care vrea să vândă terenul va încheia un contract de arendă în prima etapă, urmând ca, ulterior, să perfecteze documentele de vânzare efectivă a terenului. 
 Vânzarea terenurilor a devenit, prin noua lege, un procedeu complex și sunt implicate mai multe instituții, de la primăria localității, Direcția Agricolă, Ministerul Agriculturii și chiar Ministerul Culturii, în anumite cazuri. Prima instituție implicată este primăria localității unde proprietarul terenului trebuie să anunțe că are un teren de vânzare și prețul pe care îl dorește. Ulterior, trebuie anunțată și Direcția Agricolă. Pe site-ul acestei instituții trebuie publicate anunțurile vânzătorilor de terenuri agricole și trebuie realizat un Registru județean special de evidență a ofertelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, o bază de date a circulației terenurilor agricole situate în extravilan la nivelul județului. „Am început să anunțăm primăriile cu privire la noutățile aduse de lege, atribuțiile pe care le are Direcția Agricolă”, a spus Crin Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole. 
 Noua lege de vânzare a terenurilor agricole extravilane, legea 17 din 2014, prevede că orice persoană poate cumpăra terenuri în România însă numai după ce este respectată o procedură strictă. Modificările principale se referă la dreptul de preempțiune la terenurile care sunt scoase la vânzare de către proprietari. Conform Codului Civil, preempțiunea reprezintă dreptul de a cumpăra cu prioritate un bun, respectiv un bun imobil. În acest caz, pentru vanzarea terenurilor agricole extravilane va trebui respectat dreptul de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, în această ordine. Conform noii legi, tranzacțiile cu terenuri pot fi anulate dacă ofertele de vânzare a terenurilor nu sunt făcute, în primul rând, preemptorilor, așa cum sunt definiți în legea 17 din 2014. De menționat că prevederile legii nu se aplică vânzărilor între rude de până la gradul al treilea. 
         Procedura de vânzare a terenurilor
 Cei care vor să își vândă terenurile trebuie să anunțe în primul rând la primăria din raza localității unde se află bunul imobil. Aici trebuie depusă o cerere prin se solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, pentru a fi adus la cunoștința preemptorilor. Cererea trebuie însoțită de oferta de vânzare și documentele doveditoare, cu informații despre teren, adică preț, amplasament, categoria de folosință, documente de la Cadastru. Primăria trebuie să afișeze oferta atât la sediul său cât și pe internet, dacă are o pagină web. Oferta de vânzare trebuie afișată o perioadă minimă de 30 zile. De asemenea, primăria trimite atât la Direcția Agricolă cât și la Ministerul Agriculturii un dosar cu lista preemptorilor, oferta de vânzare a terenurilor și celelalte documente. Odată dosarul înregistrat, oferta de vânzare este postată pe site-urile celor două instituții și în registrele înființate cu acest scop. Abia dacă în termenul de 30 de zile nu a fost identificat niciun preemptor care să cumpere terenul se va decide că tranzacția este liberă, iar vânzătorul poate decide cui îi poate vinde. Însă chiar și în aceste condiții, vânzătorul nu poate vinde terenul în orice condiții. „Dacă în ofertă nu este prevăzută nicio condiție, terenul se poate vinde în orice condiții, cu excepția diminuării prețului”, se precizează în normele de aplicare a legii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?