Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Reguli la calcularea chiriilor pentru spațiile închiriate firmelor

Persoanele care închiriază imobile către persoane juridice sau alte entități care trebuie să conducă evidență contabilă trebuie să respecte reguli noi de la 1 ianuarie. Administraţia Județeană a Finanţelor Publice Vrancea arată că venitul brut folosit la calculul impozitului reprezintă totalitatea sumelor în bani şi/ sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părţi.

Această prevedere se aplică în cazul veniturilor obținute din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală. Reprezentanții AJFP Vrancea au arătat că venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispoziţiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deţinător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.

Pentru cazurile în care chiria reprezintă echivalentul în lei a unei valute, venitul brut se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Naţională a României, din ziua precedentă celei în care se efectuează plata. „Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor, altul decât venitul din arendarea bunurilor agricole şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, se stabileşte la fiecare plată, de către plătitorii de venit, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia”, arată informarea AJFP Vrancea.

Trebuie precizat că, în acest caz, persoanele juridice au şi obligaţia de a calcula, reţine, declara şi plăti impozitul corespunzător sumelor plătite. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net şi se reţine la sursă, de către plătitorii de venituri la momentul plăţii veniturilor. Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?