Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Fiscul prezintă cele 12 criterii la înregistrarea în scopuri de TVA


Finanțiștii vrânceni au anunțat modificările aduse formularului 088 care conține criteriile de care depinde înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor. Noul formular intră în vigoare din luna august și nu trebuie depus de societățile deja înregistrate în scopuri de TVA, când se modifică acționarii sau asociații, respectiv când societatea își va schimba sediul. Formularul 088 se completează și se va depune de către societățile înregistrate în scopuri de TVA la solicitarea organelor fiscale competente în situația în care prezintă risc fiscal, „în urma selecției efectuate în mod automat, prin intermediul aplicației informatice dezvoltate la nivel central, în baza criteriilor stabilite de organul fiscal central desemnat în acest scop”. „În situația în care persoana impozabilă pentru care se depune declarația va fi invitată la sediul organului fiscal competent în vederea clarificării intenției și capacității acesteia de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA, compartimentul cu atribuții în evaluarea intenției și capacității poate solicita persoanei impozabile prezentarea unor documente suplimentare față de cele solicitate prin formularul 088, documente care trebuie să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila”, precizeasă reprezentanții Fiscului vrâncean.
    Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a prezentat, într-o informare, cele 12 criterii prevăzute în formularul 088 în funcție de care se condiționează înregistrarea în scopuri de TVA :
     1.  Prezentarea obiectului principal de activitate, a modului de deținere a spațiului destinat activității economice și a proprietarului spațiului. Se va prezenta detaliat  locațiile folosite de societate, activitatea economică desfășurată de societate sau pe care se intenționează să fie desfășurată, indicând după caz, principalii clienți sau furnizori.
    2. Prezentarea asociațiilor și administratorilor avuți de societate și a modului în care aceștia s-au comportat fiscal în ultimii 5 ani. Se va prezenta dacă aceștia au mai fost administratori la alte societăți, împotriva cărora s-a deschis insolvența sau se află în inactivitate temporara. Se va descrie de asemeni, dacă administratorii/asociații au fost titularii unor întreprinderi individuale sau PFA și au solicitat insolvența/suspendarea temporară a acestor entități.
      3. Pentru cetățenii non UE, se va prezenta tipul de viză deținut. Societatea prezintă documente ce atestă tipul de ședere (pașaport, permis de sedere ș.a).
    4. Prezentarea conturilor bancare din țară sau străinătate a persoanei impozabile. Societatea va indica conturile bancare deținute deschise la momentul depunerii formularului 088. Trebuie să se prezinte beneficiarul real al fondurilor.
    5. Specificarea modului de organizare și conducere a contabilității. Societatea trebuie să prezinte modul de conducere a contabilității, având în vedere conducerea interna sau externă a acestei activități. Se prezintă fie contractul de muncă al directorului economic/contabilului șef, fie contractul de prestări servicii cu un membru CECCAR.
      6. Datele de identificare ale persoanelor care depun declarațiile fiscale, fie la registratura organului fiscal, fie în mod electronic.
    7. Prezentarea numărului de contracte individuale de muncă încheiate pentru realizarea obiectului de activitate. În cazul în care persoana impozabilă nu are încheiate contracte individuale de muncă se va preciza motivul pentru care activitatea desfășurată nu presupune încheierea unor astfel de contracte de muncă.
       8. Specificarea veniturilor brute realizate de asociați și administratori. Asociații și administratorii ce realizează venituri din România sau din afara României vor prezenta veniturile brute obținute din salarii și pensii, pentru o perioadă de 12 luni anterioară depunerii formularului 088. Dacă persoanele fizice au realizat și alte tipuri de venituri, acestea se vor prezenta având în vedere sumele încasate în exercitiul fiscal anterior. În cazul obținerii de venituri în valută din Romania sau din afara Romaniei se va calcula echivalentul în lei al valorii brute a veniturilor realizate având în vedere cursul de schimb comunicat de BNR la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se depune declarația.
    9. Prezentarea studiilor/profesiilor administratorilor în ultimele 12 luni anterioare depunerii formularului 088.
      10. Prezentarea activelor societății. Societatea va prezenta activele deținute, folosite în obiectul preponderent de activitate.
    11. Prezentarea activităților intracomunitare. Societatea va prezenta dacă intenționează în următoarele 12 luni să efectueze livrări de bunuri sau prestări de servicii intracomunitare sau intenționează să efectueze achiziții intracomunitare.
    12. Prezentarea creditărilor făcute de asociați/administratori. Societatea trebuie să prezinte pentru ultimii 5 ani creditările asociaților sau administratorilor, acordate atât acestei societăți, cât și la alte entități la care aceștia au mai avut calitate de asociat/administrator.
   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?