Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: EXTRAORDINAR! Cărămizile Colegiului Unirea au prins viaţă…. on-line


Patru elevi de la Colegiul Național „Unirea” au scos la lumină însemnările foștilor și actualilor liceeni, făcute pe cărămizile clădirii în care funcționează unitatea de învățământ, însemnări pe care le-au făcut cunoscute și în mediul on-line, în cadrul proiectului „Amintiri de pe zid”.  
George Neacșu, Valentin Mocanu, Mihail Munteanu și Ionuț Ursescu sunt cei care au reușit să introducă într-un sistem informatic înscrisurile de pe aproximativ 2.200 de cărămizi, în cadrul proiectului „Amintiri de pe zid…”. În total, fără mesaje ar mai fi cam 1.500 de cărămizi, motiv pentru care colegii celor patru sunt așteptați cu mesaje. Cei patru elevi spun că au descoperit pe cărămizi amintiri frumoase, ba chiar și numele unor persoane dragi. 
George Neacșu este pasionat de programare IT, iar proiectul „Amintiri de pe zid” a fost pentru el o provocare. „M-am implicat deoarece, în ultimul an, la domnul Onea, am descoperit că îmi place foarte mult domeniul acesta, să fac site-uri. Pur și simplu este cel mai agreabil mod pentru mine de programare. În proiectul acesta eu am făcut parte din indexare, în partea program, în care se încadrează spre exemplu o cărămidă, se introduc informațiile și pe urmă se duce în baza de date. Din clasa a IX-a, de la sfârșitul clasei a IX-a, la îndrumarea domnului profesor Onea, am început să învăț limbajele specifice web. Proiectul a durat vreo două, trei săptămâni, timp în care de la forma inițială am mai făcut modificări pentru ușurință în adăugarea cărămizilor”, a spus George Neacșu.
Adolescentul speră că acest proiect va atrage atenția și altor colegi dispuși să plătească o sumă modică pentru ca numele lor să rămână pe una dintre cărămizile colegiului, unul dintre cele mai bune din țară. De altfel George a avut plăcuta surpriză de a întâlni o fostă uniristă, ce a găsit numele bunicii sale pe zidurile clădirii. „Am rămas uimit când am aflat de la o fostă absolventă că și-a găsit cărămida bunicii, ceea ce a fost interesant și nu mi-am imaginat că se poate”, a adăugat George Neacșu.
      Descoperiri inedite pe zidurile clădirii 
Valentin Mocanu a făcut o descoperire inedită când a început să lucreze la proiect. El a descoperit o cărămidă datând din 1881, deși construcția a fost ridicată 9 ani mai târziu. Munca la calculator pentru acest proiect a fost un lucru inedit pentru el, pe care a făcut-o cu drag, chiar dacă a fost nevoit să-și sacrifice timpul liber. „M-am implicat în acest proiect pentru că deja știam bazele programării web și mi s-a părut interesant. Era ceva nou pentru mine. Eu am făcut pagina principală, care este văzută de utilizatorul final. Am lucrat 70 de ore din timpul liber, plus ce am mai făcut la școală. Am găsit niște cărămizi chiar vechi, cea mai veche fiind din 1881, ceea ce este ciudat, pentru că liceul a fost construit în 1890”, a spus Valentin Mocanu. 
Mihai Munteanu s-a implicat atât pentru că proiectul i-a dat șansa să își îmbunătățească abilitățile IT, cât și pentru că a contribuit la ceva ce va rămâne și care îi va aminti mereu de viața de licean. „Eu am venit ulterior în proiect și am ajutat la indexare. Mai aveau puțin nevoie de ajutor ca să termine mai repede și am făcut multe din cele aproape 3000 de cărămizi. Proiectul în sine este o idee foarte bună, elevii își pot găsi cărămizile lor și astfel le trezesc amintiri din anii de liceu”, a spus acesta, care recunoaște că și-a scris propriu-l nume pe o cărămidă. 
La rândul său, Ionuț Ursescu a completat echipa pentru a da o mână de ajutor la indexarea cărămizilor. Spune că a lucrat cu drag pentru un proiect. „Eu, ca și Mihai, am dorit să mă implic deoarece îmi place informatica și doresc să învăț. Am dat câteva idei ce au fost bune și tot așa am ajutat la indexare. Într-o săptămână, cu laptop-ul am idexat fiecare cărămidă”, a spus Ionuț Ursescu. 
Proiectul „Amintiri de pe zid…” a fost lansat la inițiativa directorului unității de învățământ, Cornel Noană, cu sprijin din partea profesorului Emil Onea. Cei care vor să își găsească numele înscripționat sau vor să și-l înscripționeze, pot accesa site-ul http://wall.lufo.ro/. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?