Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

De la 1 iulie bolnavii vor fi tratați după noi reguli


După mai multe amânări, pachetul de servicii medicale de bază și minimal, dar și Contractul Cadru vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie. Noul act normativ va aduce mai multe modificări în sistemul sanitar. Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, președintele instituției, Mihai Copaci (FOTO), a prezentat regulile după care va funcționa sistemul sanitar începând cu data de 1 iulie.  
Astfel, medicii vor elibera pacienților bilete de trimitere în format electronic, iar gravidele vor beneficia de teste gratuite pentru depistarea hepatitei B și C, în plus față de testarea HIV. Totodată, în pachetul de bază au fost introduse consultațiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic – fără semne de boală, finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă și sex corespunzătoare. Prin urmare, toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani vor beneficia o dată la 3 ani de o consulație preventivă, iar cele trecute de 40, de câte una anual. „Pentru creșterea accesului asiguraților internați la medicamente și creșterea eficienței în utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurări de sănătate, a fost creată posibilitatea ca medicii de familie și medicii specialiști din specialitățile clinice să poată elibera pentru pacienții internați cu boală cronică confirmată, prescripție medicală pentru medicamentele și materialele sanitare”, a spus Copaci. 
De asemenea, pentru a se evita internările nejustificate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice și terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigații suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital. În ceea ce privește spitalizarea pacienților, au fost introduse anumite criterii. „Referitor la asistența medicală spitalicească, au fost evidențiați factorii de care trebuie să se țină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă și au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi. În vederea scăderii numărului de internări, au fost precizate afecțiunile care pot fi diagnosticate și tratate în regim de spitalizare de zi: afecțiunile care vor fi prevăzute în norme, afecțiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriție, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozități coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecțiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experți constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor”, a mai spus Copaci. 
        Managerii, sancționați dacă nu asigură pacienților medicamente 
Președintele CAS a adăugat că, începând cu data de 1 iulie, managerii de spitale riscă sancțiuni dacă nu vor asigura pacienților, pe perioada spitalizării, toate medicamentele și materialele sanitare. 
Mai mult, pacienții vor putea afla de ce buget vor dispune laboratoarele de analize medicale și clinicile de imagistică, acestea având obligația să le afișeze, zilnic, pe site-ul CAS. „Acea riscogramă, monitorizarea activă a bolilor se va face din banii din plata per capita, nu pentru cei care sunt pe listă. Începând din acest an, furnizorii de paraclinice trebuie să transmită consumul zilnic, în așa fel încât vom monitoriza toate serviciile paraclinice efectuate în ziua respectivă, în același timp și fondul alocat cu precizarea că se discută pentru creșterea fondului la aceste servicii pentru un fond de analize medicale de 22 de zile. Mai exact, se dorește ca fondurile către aceste servicii să nu se termine în câteva zile și să ajungă toată luna. Pentru spitale, ceea ce este important este faptul că fiecare manager va trebui să prezinte la contractare o decizie privind aprobarea metodologiei de rambursare a medicamentelor asigurate. Această decizie va fi obligatorie. Mai exact, managerii vor fi obligați să asigure medicamentele și materialele sanitare pentru tratarea pacienților în timpul internării. Acest lucru exista și până acum, dar normele de anul acesta introduc și o sancțiune de 3% din valoarea lunară a contractului. Astfel, orice reclamație sau problemă privind lipsa medicamentelor va duce în mod obligatoriu la penalizarea managerului. Această declarație se va depune odată cu contractarea sub semnătura managerului respectiv”, a adăugat Copaci. 
Tot de la 1 iulie, asigurații vor beneficia și de servicii medicale stomatologice decontate de CAS. Pentru că noul Contract Cadru va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie, cei aproximativ 390 de furnizori de servicii medicale aflați în relații contractuale cu CAS Vrancea vor primi finanțare, luna aceasta, pe baza unor acte adiționale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?