Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

„Săptămâna Europeană a Vaccinării”


Vaccinarea este esențială pentru protecția omului față de anumite boli contagioase grave. Zilele aceasta se marchează „Săptămâna Europeană a Vaccinării”, motiv pentru care specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă vrâncenilor să se vaccineze și să își vaccineze copiii, deoarece doar așa pot fi prevenite diferite boli contagioase. Evenimentul din acest an se desfășoară sub sloganul „Prevenire. Protecție. Imunizare” și are rolul de a crește gradul de conștientizare a populației în privința importanței vaccinării. „Anticorpii materni persistă în organismul sugarilor până a 4-6 luni. Ulterior, devin receptivi pentru o multitudine de germeni, ceea ce impune efectuarea imunizării active prin vaccinare, cu producția de anticorpi protectori specifici. Vaccinurile obligatorii sunt administrate în copilărie, conform calendarului de vaccinare”, arată specialiștii DSP într-un comunicat de presă.
Statisticile întocmite de autoritățile sanitare arată că un român din zece nu are încredere în vaccinuri, iar medicii dau vina pe campaniile mediatice negative și pe informațiile publicate pe internet. Specialiștii spun că populația se teme de eventualele efecte adverse și că apleacă urechea la tot felul de zvonuri, dar uită că majoritatea serurilor cu care se face imunizarea au trecut cu brio proba timpului, fiind făcute de 30-40 de ani sau chiar mai mult.
În România, ca și în multe alte țări, există o schemă națională de vaccinare, în care sunt incluse o serie de vaccinuri obligatorii și gratuite. Vaccinurile incluse în Programul Național de Imunizări sunt următoarele:
1. în primele 24 de ore de la naștere, în maternitate, se administrează Hep B (vaccinul împotriva hepatitei B);
2. între 2-7 zile de la naștere, în maternitate, se administrează vaccinul BCG (vaccinul împotriva tuberculozei)
3. la 2 luni de la naștere, se va administra de medicul de familie vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B);
4. la 4 luni de la naștere se va administra de medicul de familie vaccinul DTPa-VPI-Hib (vaccin diftero-tetano-pertssis acelular-poliomielitic-Haemophilus B);
5. la 6 luni de la naștere, medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI-Hib-Hep B (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B);
6. la 12 luni de la naștere, medicul de familie va administra vaccinurile DTPa-VPT-Hib, RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion);
7. la vârsta de 4 ani, medicul de familie va administra vaccinul DTPa (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular);
8. la vârsta de 6 ani, medicul de familie va administra vaccinul DTPa-VPI (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular polio inactivat)      
9. la vârsta de 7 ani, mai exact în clasa I, medicul școlar va administra vaccinul RRO (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion);
10. la vârsta de 9 ani, medicul școlar va administra vacci-nul VPI  (vaccin polio inactivat);
11. la vârsta de 14 ani, medicul de familie va administra vaccinul dT (vaccin rujeolic-rubeolic-oreion).

Vaccinuri opționale
 
În afară de vaccinurile obligatorii, mai există și o serie de vaccinuri strict  opționale care oferă protecție față de anumite boli importante din copilărie și pe care medicii le recomandă. Aceste vaccinuri sunt: împotriva varicelei și herpes zoster, care se poate administra sugarilor după vârsta de 9 luni, copiilor și adolescenților; vaccinul antirotavirus, care se adminsitrează oral după vârsta de 6 săptămâni, în 2 doze; vaccinul antihepatită A, care se administrează copiilor cu vârste între 1 și 15 ani, dar și persoanelor adulte care preconizează deplasări în zone cu potențial epidemic.
De asemenea, mai sunt recomandate și o serie de vaccinări anterioare unor călătorii în zone endemice, respectiv antirabic, antimeningococic, antiholeric, antiencefalitic de căpușe și antifebra galbenă.

Vaccinarea, recomandată de OMS
 
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, într-un singur an, 1,5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare. Statisticile arată că și în 2013, România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în 5 ani.
Societatea Română de Pediatrie recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecțioase prevenibile, atât cu vaccinurile cuprinse în Programul Național de Imunizare, cât și cu cele împotriva infecției cu rotavirus, varicelei sau a bolilor pneumococice. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?