Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Majoritatea șomerilor vrânceni au între 40 și 55 de ani


Cei mai mulți dintre șomerii Vrancei au vârste cuprinse între 40 și 55 de ani, ei reprezentând categoria șomerilor de lungă durată, care foarte greu mai sunt acceptați de angajatori, indiferent câtă experiență ar avea. Potrivit statisticii întocmite la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, în județul nostru sunt înregistrați, în momentul actual, 8.370 șomeri, dintre care 3.199 sunt femei. Majoritatea șomerilor (6.084) trăiesc în mediul rural.
    Pe categorii de vârstă, situația șomerilor din Vrancea se prezintă astfel: 1.061 de șomeri au sub 25 de ani; între 25-29 ani au 604 persoane aflate în baza de date a AJOFM Vrancea; 1.753 șomeri au între 30-39 de ani; 2.360 șomeri au vârsta cuprinsă între 40-49 ani; alți 1.290 șomeri au între 50-55 de ani, în timp ce cu vârste de peste 55 de ani sunt înregistrați 1.302 șomeri.
    Din totalul șomerilor, doar 2.281 mai beneficiază în momentul de față de indemnizație de șomaj. Indemnizația de șomaj se acordă șomerilor, pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează: 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an; 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani; 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Cuantumul indemnizației de șomaj este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare. Pentru fracțiuni de lună, indemnizația de șomaj se calculează proporțional cu numărul de zile calendaristice din luna respectivă.
    Indemnizația de șomaj se acordă la cerere, după caz, de la data: încetării raporturilor de muncă/ de serviciu; încetării mandatului pentru care au fost numite sau alese; expirării duratei sau desfacerii contractului militarilor angajați pe baza de contract; încetării calității de membru cooperator; încetării contractului de asigurare pentru șomaj; încetării motivului pentru care au fost pensionate; încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă sau de serviciu; rămânerii definitive a hotărârii judecătorești; încetării activității desfășurate exclusiv pe baza convenției civile; expirării perioadei de 60 de zile, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; absolvirii, pentru absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.
    Indemnizația de șomaj se acordă de la data menționată mai sus, dacă cererea este înregistrată la AJOFM în termen de 10 de zile. Dacă cererea este înregistrată după cele 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația de șomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii. Termenul de maxim 12 luni este termen de decădere din drepturi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?