Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Deputatul Ciprian Nica se consideră „o victimă colaterală a Securităţii“


Deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica, vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, vrea să conteste la CEDO decizia luată de Curtea de Apel București referitoare la colaborarea sa cu Securitatea și confirmată prin ultima hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Prima decizie a fost luată de magistrații Curții de Apel București în octombrie 2012, iar deputatul a contestat-o la ICCJ, care, vineri, a menținut hotărârea instanței inferioare. Problemele pentru Ciprian Nica au început în februarie 2009, când  Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis Curții de Apel București o notă conform căreia ar fi colaborat cu Securitatea. Încă de atunci, deputatul a afirmat că în urmă cu 33 de ani a fost șantajat să colaboreze cu Securitatea și preciza că, pe vremea aceea, era minor și se consideră „o victimă colaterală a Securității”.
    După decizia ICCJ de vineri, deputatul Nica spune că i-a fost încălcat dreptul la apărare și va continua să își caute dreptatea, inclusiv la CEDO. „Afirm că mi-a fost încălcat dreptul la apărare deoarece magistrații au respins cererea de rejudecare a dosarului meu la Curtea de Apel București, ca urmare a faptului că în dosar nu s-a găsit ordinul de plată prin care eu făceam dovada plății unei expertize grafologice. Fac precizarea că am depus acest document de mai multe ori la dosar! Prin urmare nu mi s-a dat dreptul de a-mi demonstra nevinovăția, respectiv să fac proba că nu am scris nici una dintre acele declarații care se găsesc în dosarul meu și, totodată, să aduc în instanță martori care să vorbească despre acest caz”, a afirmat deputatul într-un comunicat de presă.
    Parlamentarul amintește de acuzațiile care i se aduc, respectiv că ar fi colaborat cu Securitatea când avea 16-17 ani și ar fi furnizat informații despre cetățenii străini de la care cumpăra blugi și cafea în cămin. „Fără să îmi reneg trecutul vreau să știți că în perioada respectivă când cineva vorbea despre Securitate instantaneu intrai în panică. În cazul meu, am fost inclusiv șantajat cu faptul că fratele, care era ofițer la Școala de Ofițeri Sibiu, va avea probleme dacă nu voi accepta o colaborare. Totodată, eu am fost amenințat că voi fi exclus de la liceul din Ploiești, unde studiam arte plastice dacă nu voi colabora. Dacă aș fi dorit să colaborez cu Securitatea, aș fi furnizat informații și după terminarea liceului, însă acest lucru nu s-a întâmplat!”, mai spune deputatul Nica.
    El arată că nu a colaborat cu Securitatea în sensul poliției politice, iar acest lucru este demonstrat de existența în dosarul de la CNSAS a unei rezoluții scrise de un ofițer de Securitate care propune clasarea dosarului deoarece refuză să ofere informații după plecarea din liceu. „Prin urmare, cred că din punct de vedere moral pot fi judecat, la modul real, doar de acei cetățeni care au peste 50 ani și care știu ce a însemnat Securitatea și cât de opresiv era sistemul! Mie mi-a fost frică, recunosc! Am conștiința curată! Nu sunt un turnător al Securității și nu am făcut rău nimănui! Nu am furat, nu am mințit, nu am comis nici o fărădelege. Am încercat să îmi apăr fratele, fără a face rău altcuiva!”, continuă Ciprian Nica. Acesta consideră că este o victimă colaterală a procesului de desconspirare a adevăraților colaboratori ai Securității și, prin funcția din Parlament, o „țintă a adversarilor politici!”
    Acum, deputatul Nica așteaptă motivarea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a vedea ce trebuie să facă în continuare. „Sper ca, în cele din urmă, adevărul să iasă la lumină pentru că sunt cel mai interesat de acest adevăr. După mai bine de 36 ani de la acele evenimente știu cine a fost rezidentul, în biroul căruia eram pus în fața ofițerului de Securitate, să semnez notele informative scrise deja. Poate că pentru mulți aceste relatări par desprinse dintr-un scenariu SF, dar mulți dintre noi le-am trăit, în realitatea anilor ‘80”, mai spune deputatul Ciprian Nica.

33 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?