Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Muntele Sinabung de pe insula indoneziană Sumatra a aruncat în atmosferă cenușă vulcanică


Muntele Sinabung de pe indoneziană Sumatra a aruncat cenușă vulcanică la peste un kilometru în atmosferă joi, a indicat un oficial local, citat de DPA. Erupția a fost însoțită de mișcări telurice cu o durată de 290 de secunde, a indicat Sutopo Nugroho, purtător de cuvânt Agenției pentru gestionarea dezastrelor. Potrivit acestuia, craterul vulcanului conține încă două milioane de metri cubi de lavă.
Vulcanul de 2.460 de metri a erupt intermitent de la sfârșitul anului 2013, ducând la evacuarea a mii de oameni, iar nivelul de alertă pentru vulcan a fost păstrat la cel mai înalt nivel din iunie 2015. Un alt vulcan, Muntele Semeru, din provincia Java de Est, a aruncat în atmosferă vapori fierbinți duminică, însă autoritățile au menținut nivelul de alertă la primul după normal. Alerta în cazul muntelui Agung de pe insula Bali a fost plasată la cel mai înalt nivel din noiembrie, însă zona de excludere a fost redusă de la 10 kilometri la șase kilometri la începutul acestei luni, după o perioadă de repaus în activitate.
Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cunoscută pentru seismele și erupțiile sale vulcanice, iar pe teritoriul său se află 130 de vulcani activi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?