Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

În 2013 Bolile TRANSMISIBILE au afectat aproape 41 de mii de vrânceni


Aproape 41 de mii de vrânceni au fost diagnosticați cu boli transmisibile, pe parcursul anului trecut. Cei mai mulți au fost afectați de viroze respiratorii și pneumonii, dar au fost și persoane diagnosticate cu boli mai grave, cu ar fi salmonela, trichineloza sau encefalita virală. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea spun că, spre deosebire de 2012, incidența bolilor transmisibile a crescut.

40.591 vrânceni au fost depistați cu boli transmisibile în 2013, arată o statistică întocmită de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Potrivit evidențelor, din totalul bolilor transmisibile depistate anul trecut, majoritatea au fost afecțiuni respiratorii, respectiv 29.061 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 8.204 pneumonii, 64 de gripe. Alte boli transmisibile au fost: boala diareică acută – 2.090 de cazuri, varicela – 277 cazuri și boala Lyme – 7 îmbolnăviri. Meningitele au afectat 38 de persoane, anginele streptococice – șase persoane, scarlatina – nouă persoane, iar oreionul – 10 persoane.
Tuberculoza, o afecțiune contagioasă strâns legată de alimentația deficitară și condițiile proaste de trai, a rămas la fel de frecventă, cauzândanul trecut 216 îmbolnăviri, numărul fiind în scădere față de 2012, când au fost depistate 275 de cazuri. Hepatitele A, B și C au afectat 204 vrânceni în 2013, numărul fiind dublu față de 2012. Mai mult, anul trecut au fost înregistrate și două focare familiale de hepatită virală acută de tip A, în Tulnici și Focșani. 
Și bolile venerice au afectat un număr mare de vrânceni. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții DSP, pe parcursul anului trecut, 22 de vrânceni au fost diagnosticați cu sifilis, iar patru cu gonoree. De asemenea, anul trecut au fost semnalate și două cazuri de leptospiroză, o boală transmisă de animale, care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, și care afectează rinichii, ficatul, sistemul nervos și cel cardiovascular. Totodată, au fost semnalate 17 cazuri de toxiinfecție alimentară, 98 de cazuri de giardia, o boală intestinală cauzată de infecția cu parazitul Giardia lamblia, 17 cazuri de mononucleoză infecțioasă și două cazuri de echinococoză, o boală intestinală.

    A crescut numărul bolilor cu transmitere fecal orală
 
Per total, numărul bolilor transmisibile depistate în 2013 a crescut față de anul precedent. Astfel, dacă în 2012 au fost depistate 39.872 de cazuri, anul trecut au fost 40.591 cazuri. Specialiștii DSP apreciază că numărul cazurilor de boală cu transmitere fecal orală a crescut. „Se constată creșterea incidenței  tuturor bolilor cu transmitere fecal-orală, hepatita A, boală diareică acută, salmoneloză, fenomen posibil justificat de degradarea calității vieții, care implică carențe igienice, dar și temperaturile ridicate din vară, care au influențat calitatea alimentelor prin păstrarea necorespunzătoare”, spun specialiștii DSP.
Anul trecut au scăzut cazurile de hepatita B, dizenterie, boli streptococice, TBC, sifilis și boala Lyme. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?