Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

GALERIE FOTO: DSP furnizează Prefecturii informaţii FALSE!


Subprefectul Cristi Misăilă și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliție Județean, Serviciului de Ambulanță Județean, Secției anatomo-patologică din cadrul Spitalului Județean, ai medicilor de familie și Serviciului de Medicină Legală s-au întâlnit ieri, la Prefectură, pentru a conveni o procedură de intervenție în cazul decesului, la domiciliu, a unui copil neînregistrat. Fiecare a aruncat vina asupra altcuiva, motiv pentru care Misăilă a cerut control de la Ministerul Sănătății.  

Moartea bebelușului din Lespezi, comuna Homocea, a aprins spiritele între reprezentanții mai multor instituții din Vrancea. Ieri, la sediul Prefecturii trebuia să fie convenită procedura de intervenție în cazul decesului unui copil la domiciliu, numai că cei prezenți s-au certat, fiecare în parte susținându-și nevinovăția în cazul Lespezi. Direcția de Sănătate Publică (DSP) dă vina pe Poliție, conducerea Ambulanței susține că și-a făcut treaba, Poliția spune că e vina Ambulanței, Prefectura acuză cadrele medicale, medicii de familie susțin că nu au nicio vină și lista poate continua. După o oră de acuze, procedurile tot nu au fost stabilite, dar factorii de decizie au termen până vineri să facă acest lucru.
În cadrul ședinței, subprefectul Cristi Misăilă a atras atenția șefului DSP că nu a avut informații despre sarcina femeii din Lespezi, deși instituția pe care o conduce ar fi trebuit să aibă o evidență clară a gravidelor din județ. „Cum Direcția de Sănătate Publică ne poate garanta nouă că informațiile pe care le solicităm în cadrul ședințelor de Colegiu Prefectural sunt reale în ceea ce privește situația femeilor însărcinate?”, a întrebat subprefectul Misăilă. Medicul Cătălin Graur, șeful DSP, a recunoscut că nu există o evidență clară a gravidelor. „Nu avem o evidență 100% reală a gravidelor. Noi nu coordonăm activitatea medicilor de familie, ea este coordonată de Contractul Cadru”, a spus Graur.
Subprefectul Misăilă i-a atras atenția și șefului Serviciului de Ambulanță Județean, medicul Vitalie Bețișor. Acesta a susținut că nu era de datoria cadrelor de pe ambulanță să elibereze certificatul de deces sau să transporte cadavrul bebelușului. „Noi am fost solicitați nu pentru o constatare de deces, dacă era vorba de asta nu ne duceam. Noi putem elibera certificate de deces doar în zilele de sâmbătă și duminică și în sărbătorile legale. Echipajul de la Adjud a văzut că bebelușul era decedat și a anunțat Poliția, ca să se vadă dacă este de competența SML. De acolo, competențele noastre s-au oprit. Echipajele de pe ambulanță nu au evidența medicilor de familie din comune”, a spus Bețișor.
La rându-i, medicul anatomo-patolog al Spitalului Județean, Viorica Andronic, a susținut că nu era datoria sa să solicite transportul cadavrului bebelușului. „Noi am avut cunoștință de caz, dar nu suntem noi cei care solicităm transportarea cadavrului de la domiciliu. Anatomia Patologică este o secție ca și o altă secție din cadrul spitalului”, a spus medicul Andronic.

             Polițiștii acuză cadrele medicale

Comisarul șef Marian Cîrjică, șeful Serviciului Investigații Criminale din cadrul IPJ Vrancea, a acuzat cadrele medicale că nu și-au făcut treaba așa cum se cuvine. „Echipajul de pe ambulanță ar trebui să-și cunoască bine atribuțiile. Trebuie să contacteze un medic pentru a constata decesul. Poliția s-a deplasat la fața locului, dar nu poate elibera certificate de deces. Legea spune exact în felul următor: transportul cadavrelor care necesită necropsie se asigură de la locul faptei până la morgă cu vehicule speciale aflate în administrarea unităților medico legale sau alte mijloace speciale. Aceste transporturi nu se fac nici cu geanta, nici cu sacoșa, nici cu trenul, ci cu vehicule speciale”, a spus Cîrjică.
Vina a fost aruncată și asupra medicilor de familie, care ar fi putut fi contactați pentru a constata decesul, dar reprezentantul acestora, medicul Grigore Hanță, a susținut că moartea bebelușului putea fi constatată de oricare alt medic. Acesta a mai spus că nu se putea declara decesul în cazul unei persoane care nu avea nici măcar certificat de naștere. „Nu cred că toate aceste aspecte negative trebuie puse în spatele medicului de familie. Doar pe vremea lui Ceaușescu, medicul de familie bătrea din ușă în ușă pentru a afla dacă femeia este însărcinată. Să nu uităm că în fiecare localitate există un asistent comunitar. E foarte probabil ca un medic de familie să nu cunoască o gravidă din comunitate, mai ales dacă este singur în comună. Decesul putea fi constatat de către un medic cu liberă practică, deci fie de medicul de pe ambulanță, medicul de familie sau un medic de oricare altă specialitate. De ce nu s-a făcut asta, nu știu. Ei trebuiau doar să stabilească decesul, cauzele decesului și certificatul constatator de deces nu îl putea completa nici unul dintre acești medici. Cum poate fi declarată o persoană moartă, dacă ea nu fusese declarată nici măcar vie? Documentul medico-legal, certificatul constatator îl faci la o persoană înregistrată”, a precizat medicul Grigore Hanță.
În schimb, șeful SML Vrancea a menționat că acest caz putea fi soluționat foarte repede dacă medicul de familie din comună sau primăria solicitau intervenția medico-legală. „Pentru cazurile legale se taxează cu 74 de lei, suma fiind decontată de către Poliție. În acest caz se putea proceda ca la Botoșani, unde a fost ceva similar. Mai exact, medicul de familie din acea localitate a făcut solicitare către către SML și s-a zis că primăria va achita taxa și nu a fost nicio problemă. Deci, și aici primăria sau medicul de familie puteau face solicitare”, a afirmat medicul Silviu Lucasievici.

           Graur dă vina pe polițiști
 
Åžeful DSP nu s-a lăsat mai prejos și a aruncat vina în seama Poliției, susținând că acest caz era unul medico-legal, mai ales că nu se cunoaștea cauza decesului. Mai mult, Graur a spus că pe fișa se solicitare a Ambulanței asistenta a scris că e vorba de o moarte suspectă. „Regret faptul că organizatorii acestei ședințe și o parte dintre participanți nu s-au prezentat cu «temele făcute», noi fiind puși în situația să explicăm legislația în cadrul acestei întâlniri. În primul rând e necesar să enumerăm actele care sunt obligatorii în cazul unui deces: constatare de deces de către un medic cu liberă practică, certificat constatator de deces eliberat de către medicul de familie, cel de pe ambulanță în week-end și sărbătorile legale, medicul legist și medicul anatomo-patolog și certificatul de deces eliberat de către starea civilă. Toate aceste document sunt legate între ele. Considerăm că acest caz este de competența medicinei legale, conform normelor procedurale din 4 aprilie 2000, în care se precizează că autopsia este obligatorie în următoarele situații: cauza morții nu este cunoscută și la cadavre neidentificate. În acest caz, organele judiciare solicită autopsia medico-legală a cadavrului. Transportul cadavrului se asigură cu vehicule special amenajate. Èšin să precizez că toate aceste servicii executate de medicina legală sunt decontate de către Poliție. Cunoaștem cu toții disfuncționalitățile pe care le întâmpină IPJ-urile din țară privind plata acestor servicii. E clar că acest caz e de compentența medicinei legale, poliției, pentru că asistenta a scris pe foaia de solicitare «copil decedat, moarte suspectă»”, a spus Graur.

     Subprefectul va solicita control de la Ministerul Sănătății

După toate aceste acuze, cei prezenți nu au putut stabili nici măcar unde a fost născut copilul decedat. Reprezentanții Spitalului Adjud au susținut că în baza lor de date nu figura niciun nume care să indice că mama bebelușului ar fi născut acolo. Potrivit unor surse, asistenta de pe ambulanță ar fi găsit în casa părinților bebelușului un act constatator de naștere.
Pentru că nu s-a putut stabili cine trebuia să constate decesul și cine trebuia să solicite transportul cadavrului pentru necropsie, subprefectul Misăilă a anunțat că va solicita un control din partea Ministerului Sănătății. „Până vineri vreau propuneri din partea tuturor instituțiilor implicate pentru a întocmi un protocol de intervenție în astfel de situații. De asemenea, va fi întocmit un raport către Ministerul Sănătății prin care voi solicita un corp de control care să vină să facă verificări, iar cine se va face vinovat de situație, riscă să fie demis”, a spus Misăilă.
Reamintim că miercurea trecută, o fetiță de o lună și două săptămâni a decedat în casa familiei din Lespezi, iar trupul neînsuflețit a fost ridicat la două zile de la deces, atunci când managerul Spitalului Județean Focșani, Constantin Mîndrilă, a aflat de caz și a solicitat reprezentanților firmei autorizate de transport cadavre să intervină pentru a lua trupul neînsuflețit. Necropsia efectuată de medicul anatomo-patolog a indicat că fetița a decedat din cauza unor afecțiuni pulmonare.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?