Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO: Lucrările la stațiile de epurare din proiectul ”Vranceaqua”, gata la vară


Reprezentanții SC Compania de Utilități Publice SA au prezentat, ieri, evoluția implementării proiectului „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea – Vranceaqua”, respectiv stadiul lucrărilor la sfârșitul lunii februarie 2014. Acțiunea a avut loc la sediul Consiliului Județean, cu prilejul sărbătoririi, astăzi (sâmbătă-n.r.), a Zilei Internaționale a Apei.

    Proiectul european „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea” este aproape de finalizare. Pentru că astăzi (sâmbătă-n.n.), este sărbătorită Ziua Internațională a Apei, reprezentanții SC CUP SA Focșani au considerat că este un moment potrivit pentru prezentarea evoluției în ceea ce privește  implementarea acestui proiect, care vizează reabilitarea și extinderea infrastructurii în sectorul de apă și apă uzată în 19 localități din județul Vrancea, încadrate în șase aglomerări: Focșani, Odobești, Panciu, Adjud, Mărășești și Homocea. Directorul SC CUP SA, Gheorghe Vasilescu, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Ionel Cel-Mare și responsabilii cu proiectul din partea CUP și ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Vranceaqua” au fost prezenți la întâlnirea care a avut loc ieri, la sediul Consiliului.
    Potrivit situației de la sfârșitul lunii februarie 2014, prezentată de directorul Gheorghe Vasilescu, 10 dintre cele 12 contracte de lucrări din cadrul proiectului au fost recepționate și sunt în perioada de garanție și de notificare a defectelor. Este vorba de: Reabilitarea și extinderea fronturilor de captare, aducțiunilor și gospodării apă pentru aglomerările Adjud, Panciu, Mărășești și Odobești; Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în aglomerarea Focșani, Lot 1, Lot 2, Lot 3, Lot 4; Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în localitatea Cîmpineanca; Extinderea rețelelor de apă și canalizare în localitatea Golești; Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în aglomerarea Mărășești;  Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în aglomerarea Adjud;  Extinderea rețelelor de canalizare în aglomerarea Homocea. În toate aceste cazuri, lucrările au început în anul 2011 și au fost finalizate în 2013.
    Mai este încă în execuție contractul pentru „Reabilitarea și extinderea stațiilor de epurare pentru aglomerările Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești și Homocea”, care are termen de finalizare 6 august 2014. Gradul de realizare, în acest moment, al celor cinci stații de epurare variază între 11% (la Homocea) și 20% (Mărășești și Adjud). „Constructorii au început deja lucrările, iar în vară urmează să fie finalizate. Acesta este cel mai mare contract, ca și valoare, dar și din punct de vedere al complexității lucrărilor”, a specificat Gheorghe Vasilescu. Apele uzate de la Golești și Cîmpineanca vor fi „vărsate” în stația de epurare de la Focșani, mărind eficiența acesteia, a precizat Vasilescu.
Un alt contract de lucrări care este încă în execuție, având termen de finalizare 14 aprilie 2014, este „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în aglomerarea Panciu”.

          Sute de mii de beneficiari

    Proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea” a adus beneficii locuitorilor din zone unde nu existau utilități, chiar și în Focșani, în cartierele Mândrești, Laminorul, Sud și Obor. În comuna Cîmpineanca a fost edificată o nouă rețea de apă și a fost creat sistemul de canalizare, iar în prezent locuitorii din localitatea limitrofă municipiului sunt alimentați cu apă potabilă de la Uzina de apă din Focșani, având la robinete aceeași calitate a apei precum focșănenii. De asemenea, alte localități care s-au îmbogățit cu sisteme de apă și canalizare sunt: satul Cerdac din comuna Golești, cartierul Unirea din Odobești,  cartierul Modruzeni din Mărășești, Adjudul Vechi, precum și Homocea. În aglomerarea Focșani, 107.000 locuitori vor beneficia de investiția CUP, la Adjud – 18.000 locuitori, la Odobești – 8.200 locuitori, la Mărășești – 12.300 locuitori, la Panciu – 8.500 locuitori, iar la Homocea – 6.300 locuitori. Lucrările au vizat și realizarea racordurilor și branșamentelor individuale la gospodăriile populației. 
    Directorul SC CUP SA a specificat că prin contorizarea surselor de apă se elimină risipa și că de abia în vară noile sisteme își vor dovedi eficiența, în plin vârf al consumului. De asemenea, reprezentanții CUP au specificat că se vor depune eforturi pentru a se păstra tarife cât mai reduse pentru populație, în limitele impuse de legislația românească și europeană.
   
      Clorinarea apei este obligatorie, pentru siguranța consumului

    Directorul SC CUP SA Focșani a arătat că aceste investiții de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă au un impact pozitiv asupra sănătății oamenilor și a mediului înconjurător, calitatea apei fiind îmbunătățită, precum și gradul de siguranță la consumul acesteia. Unii locuitori, care până în prezent s-au alimentat cu apă din vechile rețele și au trecut de curând la sistemul nou, au reclamat că apa miroase a clor. 
Gheorghe Vasilescu a precizat că procedeul de clorinare a apei este unul obligatoriu, impus de lege, pentru distrugerea germenilor și siguranța consumului și se face într-o concentrație minimă, totul fiind o chestiune de timp, până când oamenii se vor obișnui cu noul gust. „Mulți cetățeni, care până acum au beneficiat de apă fără clorinare, din surse nesigure, sesizează acum o schimbare, pentru că nu sunt obișnuiți cu acest gust. Apa are același gust ca și la Focșani, este mai sigură pentru consum. Clorinarea apei trebuie realizată, este o obligație de mediu, calitatea apei este verificată zilnic. Nu avem voie să furnizăm o apă neclorinată. Cu timpul, oamenii se vor obișnui cu acest gust și nu vor mai observa schimbarea. Gradul de clorinare este de 0,5% în stație și ajunge la 0,1% la consumatorul final, fiind un grad minim de clorinare”, a spus directorul Vasilescu. Acesta a precizat că, într-adevăr, sunt unele zone, din Golești și Cîmpineanca, unde apa trece prin rețelele vechi și la reacția clorului din apă cu conductele se creează depuneri, care dau un gust neplăcut apei. În aceste situații, cei de la CUP intervin regulat pentru curățarea conductelor. 
   
      „Vranceaqua”, proiect european de 100 milioane de euro

    Obiectivele proiectului „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea” sunt: îmbunătățirea accesului populației la apă potabilă de la 76% actual la peste 95% după 2014, asigurarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare la tarife accesibile, creșterea gradului de acoperire pentru colectarea apei uzate la peste 95% după 2014, creșterea calității apei potabile, reducerea pierderilor din rețelele de apă, reducerea infiltrațiilor din sistemul de canalizare și, implicit, îmbunătățirea stării de sănătate a populației și a stării mediului înconjurător.
„Vranceaqua” este unul dintre cele mai importante proiecte care se derulează în județul nostru cu fonduri europene, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Valoarea totală a investiției este de 107.068.652 euro, din care 77% reprezintă grantul din partea Uniunii Europene, 12% cofinanțarea autorităților centrale și locale, 9% creditul contractat de SC CUP SA și 2% bugetul local al autorităților implicate în proiect.
    Pentru perioada 2014-2020, Consiliul Județean Vrancea și SC CUP SA pregătesc un al doilea proiect Vranceaqua, care vizează realizarea sistemelor de canalizare și stații de epurare pentru 36 de localități din mediul rural, având în vedere normativele europene, care prevăd ca până în anul 2018 toate localitățile cu peste 2000 de locuitori să aibă sistem de canalizare. În acest an sunt realizate proiectele tehnice și studiile de fezabilitate pentru această viitoare investiție.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?