Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Bărbat atacat de o vulpe turbată la Mirceşti


   Un bărbat a fost mușcat, ieri după amiază, de o vulpe, despre care sătenii spun că ar fi turbată. Persoana mușcată de vulpe afirmă că animalul avea spume la gură, motiv pentru care s-a prezentat imediat la Spitalul Județean de Urgență Focșani, unde a primit tratament specific. „Eram la cineva și, deodată, vulpea m-a apucat de piciorul stâng și m-a mușcat. Cu greu, am izgonit-o, și ea s-a dus către altcineva, dar omul acela avea o găleată în mână și a reușit să se ferească de ea. Eu, după ce m-a mușcat, m-am urcat în mașină și am încercat să mă duc după ea, dar a intrat în fostul CAP din Mirceștii Vechi. Vulpea avea spume la gură, că au văzut-o și oamenii care erau pe acolo. Eu m-am dus la spital, unde mi-au dezinfectat mușcătura, mi-au făcut antitetanos, antirabic și mi-au dat tratament. Până în ianuarie 2013 trebuie să mă duc o dată la patru zile să mi se facă vaccinul antirabic. Medicii mi-au zis că am avut noroc, deoarece vulpea m-a mușcat prin pantaloni, și și-a lăsat saliva pe ei, nu direct de picior”, ne-a spus bărbatul mușcat de vulpe.
   Primarul comunei Vânători, Ionel Lupu, a aflat imediat de incident și a anunțat Direcția Sanitar Veterinară, pentru a se lua măsurile care se cuvin. „A intrat în sat și a mușcat un om, care s-a dus imediat la spital. A fost vaccinat, se simte bine, iar noi facem demersul să anunțăm Direcția Sanitar Veterinară”, ne-a declarat Ionel Lupu, primarul comunei Vănători.
   Reprezentații Direcției Sanitar Veterinare vor organiza, astăzi , o acțiune de depistare a animalelor sălbatice suspecte de rabie.„De obicei, dacă aceste animale intră în colectivitățile de oameni și îi atacă, atunci, cu siguranță, au rabie. Cele care confirmă acest lucru sunt analizele de laborator. Dacă animalul este prins sau este găsit mort atunci acesta trebuie să ajungă la noi la laborator pentru a i se recolta analize”, ne-a declarat medicul veterinar Necula Botezatu, directorul DSVSA.
   Până la diagnosticare se iau însă măsuri de securitate pentru limitarea apariției mai multor cazuri de rabie. Imediat, împreună cu medicul veterinar se verifică dacă există animale nevaccinate în zonă și dacă se constată astfel de situații, se trece la vaccinarea lor. Depistarea cazului de rabie este urmată de anchetă epidemiologică pentru a se vedea cu ce animale sau persoane a mai intrat în contact animalul bolnav de rabie.
   Medicii veterinari sunt obligați să anunțe despre cazurile de rabie și Agenția Județeană de Vânătoare și Pescuit, Direcția Silvică și Inspectoratul Teritorial în Regim Silvic și Vânătoare. În aceste fonduri de vânătoare este interzisă organizarea partidelor de vânătoare cu câini. 
   La oameni, simptomele sunt ușor diferite și uneori apar după 4-6 săptămâni. Primele care apar sunt durerea și amorțeala în locul mușcăturii, urmată uneori de febră, tuse sau senzația de gât uscat, durere abdominală, anxietate sau neliniște.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?