Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO: Explozie, incendiu și accident în centrul orașului Odobești.


În zona centrală a orașului Odobești a avut loc o explozie la un punct de transformare a energiei electrice. Alimentarea cu energie electrică a orașului a fost întreruptă și au fost afectate atât locuințele particulare cât și agenți economici din localitate. Acesta a fost scenariul general al unui exercițiu desfășurat joi, la Odobești. Conform scenariului, explozia postului TRAFO a fost urmată de un incendiu ce a cuprins punctul de transformare a energiei electrice, cu tendință de propagare la clădirea în care funcționează sediul local al unei bănci și blocul de locuințe aflat în imediata vecinătate. Serviciul voluntar pentru situații de urgență și serviciile deconcentrate din subordinea Consiliului Local Odobești, imediat după producerea exploziei urmate de incendiu, au acționat pentru evacuarea persoanelor din locurile cu pericol, localizarea și lichidarea incendiului de la punctul de transformare cu autospeciala din dotare și limitarea propagării acestuia la vecinătăți.
    De asemenea, la primirea apelului telefonic, subofițerul operativ din punctul de comandă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență a luat măsuri pentru alarmarea, în vederea deplasării la locul izbucnirii incendiului, a gărzii de intervenție din cadrul Detașamentul de Pompieri Focșani, verificarea intrării în dispozitiv a SVSU și alarmarea CLSU Odobești pentru a realiza intervenția serviciilor deconcentrate și raportarea inspectorului șef al ISU Vrancea despre evenimentul produs. Luând la cunoștință despre situația creată, acesta a ordonat prealarmarea forțelor prevăzute în planul de intervenție la incendiu, raportarea situației la IGSU, dar și informarea președintelui Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea despre situația creată.
    În timpul intervenției pentru localizarea și lichidarea incendiului izbucnit la postul TRAFO s-a mai anunțat că, din cauza lipsei alimentării cu energie electrică și a nefuncționării instalațiilor de recirculare a agentului termic la centrala termică a hotelului „Miorița”, a avut loc un incendiu ce a cuprins spațiul centralei termice situat la demisolul hotelului cu tendință de propagare la parterul hotelului și la etajele superioare ale acestuia. Din cauza degajării mari de fum, două persoane au rămas blocate și nu mai puteau părăsi imobilul. Din cauza scânteilor purtate de vânt, două case de locuit aflate în vecinătatea grădinii de vară a orașului Odobești au luat foc, iar incendiul amenința să se extindă și la locuințele învecinate. Din cauza cantității mari de fum ce a învăluit centrul orașului Odobești, un microbuz care transporta elevii a intrat în coliziune cu un autoturism în intersecția din centrul orașului. 7 elevi au fost  răniți grav și au necesitat ajutor medical de urgență, iar o persoană a rămas  încarcerată în autoturism.

             Planul Roșu, pus în aplicare pentru zona Odobești

    Personalul medical a ajuns la locul evenimentului, a transmis datele referitoare la numărul pacienților și gravitatea rănilor la dispeceratul 112 și a solicitat punerea în aplicare a Planului Roșu pentru zona Odobești. Astfel, s-a făcut triajul victimelor și s-a acordat primul ajutor medical concomitent cu transportul acestora la spital. Medicul șef UPU – SMURD a ajuns la locul intervenției și a îndeplinit funcția de Director al Operațiunilor de Salvare Medicală. Acesta a luat în subordine echipajele SMURD Vrancea și echipajele SAJ Vrancea după sosirea acestora la locul intervenției, a hotărât locul de amplasare a postului medical avansat și a executat triajul. 
    În ceea ce-l privește pe inspectorul șef al ISU Vrancea, acesta a îndeplinit funcția de Comandant al Operațiunilor de Salvare pentru coordonarea acțiunilor la locul intervenției, a condus și coordonat intervenția, ajutat de directorul operațiunilor de salvare medicală pe linie medicală și de șeful Grupei Operative pe linie de intervenție.
    La exercițiu au participat 2 autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD și un modul de intervenție la dezastre din cadrul Detașamentului de pompieri Focșani, iar din partea Stației de pompieri Vidra au intervenit o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. De asemenea, au intervenit din partea SVSU Odobești o autospecială de lucru cu apă și spumă, 2 ambulanțe de la SAJ Vrancea, 3 echipaje de poliție, un echipaj jandarmi și reprezentanți ai CLSU.
    „Scopurile generale ale acestui exercițiu complex au fost: verificarea concepției de acțiune stabilită prin planul organizării și desfășurării intervenției în cazul producerii unor situații de urgență generate de incendii; verificarea concepției și a modului de punere în practică a Planului Roșu la nivelul județului Vrancea, dar și verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante și stabilirea căilor de perfecționare a acestei activități. De asemenea, s-a urmărit verificarea timpilor de intrare în acțiune a forțelor care cooperează în cadrul exercițiului; verificarea sistemului de transmisiuni din dotarea forțelor angrenate în misiune și a modului de aplicare a planului comun de acțiune pentru limitarea și înlăturarea  efectelor situațiilor de urgență”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, locotenent Cristina Duță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?