Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Banii unei ORGANIZAŢII CRIMINALE din Italia, „spălaţi“ de patru vrânceni


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au început urmărirea penală împotriva a patru persoane suspectate de spălare de bani. Anchetatorii spun că o tânără de 27 de ani, din comuna Èšifești, ar fi coordonatoarea grupului infracțional, la nivelul județului Vrancea. Suma „spălată” este imensă: 1,2 milioane euro, fiind pusă poprire pe 614 mii euro, din mai multe conturi. Potrivit anchetatorilor, banii erau spălați prin intermediul unei bănci comerciale din Focșani, fără ca reprezentații acesteia să știe. Din verificările făcute până acum, anchetatorii au stabilit că banii erau trimiși în conturile vrâncenilor de societăți comerciale din Italia. Erau scoși din conturi de colaboratorii din Vrancea, după care erau retrimiși în Italia, pe numele unor persoane fizice. În alte cazuri, banii nu erau scoși din conturi în numerar, fiind făcute plăți electronice pe numele „partenerilor” italieni. 

    Patru persoane din Vrancea sunt cercetate de procurori pentru spălare de bani. Cu alte cuvinte, sursa fondurilor obținute ilegal a fost ascunsă printr-o succesiune de
tranzacții, pentru ca în cele din urmă banii să pară că au fost încasați legal. Nu este vorba de câteva mii de euro, ci de 1,2 milioane de euro!
Banii erau trimiși în conturile vrâncenilor de reprezentanții a trei firme din Italia, firme care ar avea ca obiect de activitate „imobiliarele”. În realitate, banii proveneau din evaziune fiscală. La o zi sau două după ce ajungeau în România, banii erau scoși sau retrimiși direct din conturi pe numele unor persoane fizice din Italia, altele decât cele care aveau legături cu societățile. Procurorii spun că grupul vrâncenilor era coordonat de o tânără de 27 de ani, din comuna Èšifești, Elena Cristina I., care ar trăi în concubinaj cu un cetățean italian. Potrivit unor surse, banii ar fi fost trimiși și pe numele lui Daniel P. și al Auricăi Ramona D.. Identitatea celei de-a patra persoane nu a fost dezvăluită.
    Procurorii vrânceni au obținut informații, luna aceasta, cu privire la faptul că  într-o unitate bancară din Focșani se spală sume imense de bani, care proveneau din Italia. În urma verificărilor efectuate, anchetatorii au stabilit că mai multe societăți comerciale din Italia au trimis peste 1,2 milioane euro în conturile a patru vrânceni, deschise la o bancă comercială, bani care au fost apoi retrimiși în țara de origine. Anchetatorii au reușit să blocheze suma de 614 mii euro.
    Anchetatorii sunt de părere că membrii organizației criminale din Italia, așa cum o numesc, nu puteau depune banii în țara lor pentru că proveneau din activități ilegale, motiv pentru care trimiteau sumele în România, pe numele celor patru vrânceni, cu justificarea efectuării unor investiții în agricultură. Trimiteau de la 150 de mii de euro până la câteva sute de mii de euro. Oamenii legii au adăugat că pe numele uneia dintre persoanele cercetate a fost trimisă, în anul 2013, suma de 600 mii de euro. La o zi sau două de la intrarea banilor în conturile vrâncenilor, sumele erau redirijate către Italia.

         Bani retrimiși în Italia, ca dividende din agricultură

    Banii erau retrimiși din România în Italia pe numele unor persoane fizice, altele decât cele care făceau transferurile în numele societăților comerciale. Transferurile erau justificate prin faptul că reprezintă încasări dividende din agricultură.
În timp ce procurorii vrânceni fac cercetări cu privire la patru persoane, în paralel, și anchetatorii din Milano desfășoară o anchetă în acest sens. „Spălarea banilor s-a realizat cu ajutorul a patru persoane din Vrancea. S-a stabilit că mai multe societăți din Italia virau sume de bani pe numele persoanelor din Vrancea, iar acestea redirijau banii către țara mamă, pe numele unor persoane fizice, albind astfel sumele de bani. Din verificări a rezultat că această activitate a fost desfășurată pe parcursul anilor 2012 și 2013. În cauză am colaborat și cu reprezentanții Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor”, ne-a precizat procurorul Florin Èšârlea, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
Anchetatorii ne-au spus că au colaborat foarte bine și cu reprezentanții unității bancare din Focșani, unde au fost spălați banii. Fără ajutorul acestora, nu s-ar fi putut pune poprire pe suma de 614 mii euro.

        Membrii grupului: fără studii și fără ocupație

    Niciunul dintre cei patru membri ai grupării din Vrancea nu au nici studii, nici ocupații, dar cu toate acestea au reușit să „învârtă” sume imense de bani. Una dintre persoanele anchetate, din Dumitrești, a fost luată la întrebări, dar nu le-a putut răspunde anchetatorilor, semn că nu prea avea habar în ce este implicată. 
    Potrivit procurorilor, o parte din bani au fost investiți în titluri de stat. „A fost începută urmărirea penală pentru infracțiunea de spălare de bani, iar persoanele au recunosut”, a adăugat procurorul Èšârlea.

         Măsura asiguratorie a fost contestată

    Măsura asiguratorie, respectiv poprirea pe conturi, pe o sumă totală de 614 mii euro, a fost contestată de trei dintre persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală pentru infracțiunea de spălare de bani, respectiv Elena Cristina I., Aurica Ramona D. și Daniel P. Judecătorii Tribunalului Vrancea au dispus amânarea cauzelor în toate cele trei dosare, pentru data de 21 martie. „Amânat pentru lipsa dosarului de urmărire penală, respectiv citarea petentului”, se arată în soluțiile date de magistrați.
    Potrivit anchetatorilor, este primul dosar de acest gen instrumentat pe raza județului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?