Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Primarii de pe Valea Râmnicului cer Prefecturii să oprească distrugerea DN 2N şi 2R


    Primarii de pe Valea Râmnicului fac front comun și solicită Prefecturii să găsească soluții pentru ca drumurile naționale DN 2N Dumbrăveni – Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele să nu mai fie distruse de camioanele de mare tonaj. Aceștia susțin că vinovate de degradarea rapidă a drumurilor se fac firmele care exploatează masă lemnoasă în zonă. „Locuitorii din Vintileasca au așteptat o viață de om să aibă un drum asfaltat, dar au venit cei care ne distrug pădurile și ne distrug și drumul”, susține primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru.

    Primarii de pe Valea Râmnicului fac front comun și solicită Prefecturii Vrancea să găsească soluții pentru ca drumurile naționale DN 2N Dumbrăveni – Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele să nu mai fie distruse de camioanele de mare tonaj. „Este dezastru ce se întâmplă cu acest drum. Acest drum se deteriorează cu fiecare mașină de mare tonaj încărcat cu lemne care trece pe el. Noi nu mai putem suporta această bătaie de joc la care suntem supuși de cei care nu vor să ia măsuri. Nu înțeleg ce se mai așteaptă, să se facă praf așa cum a fost înainte de 2012? Locuitorii din Vintileasca au așteptat o viață de om să aibă un drum asfaltat, dar au venit cei care ne distrug pădurile și ne distrug și drumul. Voi face o adresă către Prefectură și voi cere limită maximă de tonaj de 20 de tone și supraveghere 24 de ore din 24 de către poliție. Să vedem atunci pe unde vor mai trece”, a spus primarul Georgel Spătaru, primarul comunei Vintileasca.
    La fel de supărat este și primarul comunei Jitia, localitate unde drumul național este afectat de alunecări de teren și distrus pe mari porțiuni de mașinile de mare tonaj. Acesta spune că autoritățile ar trebui să intervină pentru a se respecta limita de tonaj, singura modalitate de a proteja acest drum. „Am făcut adrese la Prefectură, la Secția de Drumuri Naționale Vrancea și am solicitat să se intervină de urgență pe acest drum. De la primărie în sus pe DN 2R spre Vintileasca aproape că nu se mai poate circula, drumul a fost distrus de cei care transportă lemn. Este o bătaie de joc ce este pe acest drum și nimeni nu vrea să intervină. Limita de tonaj nu a fost respectată niciodată. Când vin cei de la ISCTR în control toate mașinile care transportă lemn sunt parcate pe dreapta și nici urmă de șofer. E o complicitate clară între ei. Cer reducerea limitei de tonaj și drumul să fie supravegheat permanent. Poliția să oprească tot ce mișcă pe acest drum, așa nu vor mai avea ce să facă și vor respecta și ei legea”, susține Ion Gheorghiță, primarul comunei Jitia.
    La rândul său, primarul comunei Chiojdeni, Åžerban Pîrlogea, afirmă că „legea trebuie aplicată și făcut ceva în acest sens pe acest drum că se deteriorează de tot”. „Eu am făcut adresă la Prefectură și am spus care e situația. La Chiojdeni sunt și acele cazuri cu alunecarea de teren și tasarea drumului în trei locuri. La acest moment se circulă pe un singur fir chiar în centrul localității”, spune primarul Åžerban Pîrlogea.

„Oamenii sunt extrem de nemulțumiți și vor ieși în stradă”

    Primarul comunei Dumitrești, Petrică Dogaru susține că traficul greu trebuie oprit, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci oamenii vor ieși în stradă, edilul precizând că acest demers este unul de înțeles și pe care îl susține.
    „Drumul s-a degradat foarte mult în această iarnă din cauza mașinilor de mare tonaj care transportă lemn. De urgență trebuie oprit tot traficul greu pe acest drum. Nu se mai poate în acest fel. Abia a fost făcut în toamna lui 2012 și acum este distrus de acești mastodonți pe care nu-i oprește nimeni. Oamenii sunt extrem de nemulțumiți și vor ieși în stradă. Vă spun că mă voi solidariza cu ei, deoarece au dreptate. Voi solicita Prefecturii să ia măsuri urgente, să limiteze tonajul la 20 de tone și să solicite poliției să supraveghere traficul pe acest drum 24 de ore din 24. Dacă organele de poliție vor fi în stradă și îi vor opri, cei cu mastodonții cu lemn vor trebuie să respecte limita și nu vor mai avea pe unde să treacă”, a spus Petrică Dogaru, primarul comunei Dumitrești.

„Vrem să știm cine se află în spatele firmelor care distrug pădurile și drumurile”

    Åži primarul comunei Dumbrăveni, Valentin Tîlvăr susține că este necesară o decizie de limitare a traficului greu și spune că instituțiile abilitate trebuie să supravegheze, să verifice ca restricțiile de tonaj să fie respectate. „Au apărut mai multe găuri în asfalt și totul e din cauza mastodonților care nu respectă limitele de tonaj. Ne-a promis domnul prefect că o să monteze o cameră de supraveghere la Dumbrăveni pentru a vedea cine nu respectă limita de tonaj. Ați văzut până acum o astfel de cameră? Eu nu și nu știu dacă acest lucru a fost doar basm. Vrem să știm cine se află în spatele acestor firme care distrug pădurile noastre și ne fac drumurile praf. Voi face solicitare la Prefectura Vrancea pentru a limita tonajul la maxim 20 de tone. De asemenea, voi cere instituirea unui filtru permanent al poliției pe acest drum.  Cine depășește limita de tonaj să plătească amendă. De ce să suferim noi, iar alții să se îmbogățească pe spatele nostru? Legea e pentru toată lumea la fel”, a declarat Valentin Tîlvăr, primarul comunei Dumbrăveni.

Limita de tonaj este de 30 tone  
   
    Situația drumurilor naționale afectate de alunecările de teren din această primăvară a fost discutată, vinerea trecută, la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Åžeful Secției de Drumuri Naționale Vrancea, inginerul Marian Paraschiv, a anunțat o că este o problemă la podul de intrare în stațiunea Soveja, unde se impune restricție de viteză la 7,5 tone în zonă, dar și pe drumul național de pe Valea Râmnicului. „Pe fondul traficului de masă lemnoasă, a apariției dezghețului și a precipitațiilor din ultimele zile trebuie luate urgent măsuri de restricționare”, a explicat inginerul Paraschiv.   
       La ședință s-a stabilit ca săptămâna aceasta să aibă loc o întâlnire între reprezentanții Poliției și cei ai Secției de Drumuri Naționale pentru a stabili limita de tonaj pentru drumurile 2N Dumbrăveni – Jitia și 2 R Jitia-Vintileasca-Bahnele.
    Cele două drumuri au fost reabilitate în toamna anului 2012, dar transportatorii de material lemnos au continuat să-și încarce mașinile până la refuz, fără să țină cont de limita de tonaj instituită pe cele două drumuri naționale sau de datele trecute în avizele de însoțire, în speranța că nu îi va întreba nimeni nimic. Mulți dintre ei au primit amenzi, dar acest lucru nu i-a speriat și au continuat să-și încarce mașinile mult peste limită. După asfaltarea celor două drumuri, constructorul a avertizat că transportatorii trebuie să respecte limitele de tonaj pentru ca asfaltul să reziste. Odată cu reabilitarea celor două drumuri a fost instituită și o limită de tonaj de 30 tone, care nu este respectată de transportatori.
   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?