Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

UPDATE! Acuzaţia unei văduve din Fitioneşti: „Mi-a luat mortul din casă!” Ce spune doctorul?

Situaţie fără precedent într-un sat din comuna Fitioneşti. O femeie în vârstă de 54 de ani acuză medicul de familie că nu a vrut să-i dea certificatul constatator medical al decesului, deoarece soţul ei ar fi murit în condiţii suspecte. Lenuţa Ghimiciu, din satul Ciolăneşti, spune că soţul ei a decedat luni după-amiază în jurul orei 13:30, şi că suferea de o tumoră la maxilar.

Medicul de familie din localitate, Violeta Berechet, se apără spunând că nu a fost anunţată imediat după ce familia a constatat decesul bărbatului de 68 de ani, mai mult decât atât, a aflat că acestuia i s-ar fi administrat tratament perfuzabil la domiciliu nerecomandat de medic. Marţi, un echipaj de poliţie, însoţit de un criminalist, s-a prezentat la domiciliul văduvei de unde au ridicat cadavrul, după care s-au deplasat la Serviciul de Medicină Legală (SML) Focşani.

Tumoră maxilo-facială

De luni după-amiază, Lenuţa Ghimiciu nu-şi mai găseşte liniştea… spune că medicul de familie, Violeta Berechet, i-a trimis poliţia la poartă care i-a luat mortul şi astfel a rămas în casă cu sicriul gol. Nenorocirile în cazul familiei Ghimiciu au început în luna noimebrie a anului trecut când răpostatul soţ al doamnei Lenuţa a ajuns de la medicul stomatolog, la Iaşi cu suspiciune de tumoră maxilo-facială. „Şi-a pus o dantură şi a avut o sârmă care i-a făcut o rană. Asta s-a întâmplat înainte de Crăciun cu o lună, în noiembrie 2019. Când i s-a făcut o pungă de puroi, nu a mai ţinut dantura aceia în gură, şi îmi spune: «Tu ştii că am o pungă aşa în gură?!», era cât unghia de mare. I-am dat ceva de infecţie. Într-o seară a făcut făcut baie şi probabil că a tras şi puţin curent, iar problema aceia i se ducea şi la ochi. A doua zi, duminică, am mers să-i iau nişte picături cu antibiotic, după care inflamţia s-a retras însă aia din gură tot creştea, aşa zicea el.

Ne-am dus la Focşani, la soţia tehnicianului care i-a făcut lucrarea şi i-a spus că nu este de ea şi că trebuie să meargă să facă o radiografie pe maxilar. Am făcut radiografia, iar domnul doctor Taban i-a spus că are o tumoră pe maxilar. Şi de acolo toate au mers pe dos. Până atunci el a lucrat, a fost şofer, nu a avut nicio problemă. S-a dus la Iaşi, la maxilo-faciale, acolo l-a văzut un doctor, l-a programat pentru operaţia în data de 20. Operaţia a avut loc însă pe 24 februaie, a decurs bine şi domnul doctor a spus că din cea a tăiat el de acolo nu a văzut ceva rău”, povesteşte Lenuţa Ghimiciu.

Soţii Ghimiciu au împreună doi copii, ambii stabiliţi în Italia. Din cauza coronavirusului, niciunul dintre ei nu a putut veni în ţară la înmormântarea tatălui, spune văduva. „Copii nu vor veni, pentru că îmi spun că sunt închise toate firmele, unul are doi copii… nu ştiu încotro să o iau”, spune femeia plângând.

Nu a vrut să-mi dea certificatul de deces!”

Cea mai mare supărare a soţiei răposatului este că medicul de familie, în loc să-i elibereze certificatul de deces, i-a trimis la poartă poliţia. „Nu a vrut să-mi dea certificatul de deces pentru că a spus că nu ştie de ce a murit. Eu i-am arătat toate documentele, ieşirile din spital de la Iaşi, de la maxilo-faciale. În data de 20 februarie a fost internat la Iaşi, iar pe 24 l-au operat pentru că avea o tumoră pe maxilar. Când ne-am întors de la Iaşi, am mers la doamna dr. Berechet Violeta. Am fost şi la Spitalul Judeţean pe 4 martie ca să-i scoată meşa din gură, pusă de la Iaşi, după am ajuns din nou la spital pentru că-l dureau oasele, îl durea foarte tare un picior din şold. Am fost la Primiri Urgenţe, după care am ajuns la reumatologie unde doamna doctor Ciolan Alina mi-a dat un tratament şi am venit cu el acasă.

Doamna dr. Berechet mi-a dat tratament şi de fiere când m-am dus să-i fac un ecograf. I-a fost din ce în ce mai rău. Vinerea trecută i-a fost rău tare, tare. Am sunat salvarea şi l-a dus la Panciu, i-au pus o perfuzie şi mi l-au dat înapoi, şi de atunci nu s-a mai putut ridica din pat. Luni, la 13:30, a decedat. Dânsa a spus că trebuia să o anunţ mai înainte, ca să-l vadă, pentru că nu ştie de ce a decedat. I-am spus că am rezultatul histopatologic de la Iaşi, şi mi-a spus că ea nu l-a văzut şi nu ştie, şi că pentru durere de oase nu trebuia să decedeze”, spune văduva.

Duminică, Lenuţa Ghimiciu spune că soţul ei a avut dureri foarte mari, şi că de câteva zile nici nu a putut mânca. Marţi, când se întorcea de la Focşani, a primti telefon de la mama ei prin care a anunţat-o că o aşteaptă poliţia la poartă. „A venit poliţia acasă la mine şi au spus că doamna doctor a sunat la dânşii pentru că este moarte suspectă la soţul meu. I-am întrebat de ce este moarte suspectă, pentru că am toate ieşirile din spital. Am copii în Italia şi nu mi-au putut veni, iar eu trebuie să îndur toate greutăţile acestea singură, pentru că nu au putut să vină copii mei acasă.

Domnii de la poliţie mi-au spus să mă duc miercuri la 10:30⁄11:00 să-l iau de la Medicină Legală. Au scos sicriul din casă afară, l-au pus jos, l-a luat pe el din sicriu şi l-au pus într-un sac. Au lăsat sicriul gol în casă şi l-au luat. Sunt vai de capul meu, vă rog să mă credeţi…”, se plânge femeia.

Ce spune medicul de familie

Miercuri dimineaţă am luat legătura şi cu medicul de familie, dr. Violeta Berechet, pentru a afla care este opinia dumneaei despre această situaţia. Medicul se apără spunând că nu a fost înştiinţată la timp de moartea pacientului, ba mai mult decât atât, ar fi aflat de la soţia defunctului că i-a administrat acasă tratament perfuzabil fără recomandarea unui doctor. „Este vorba despre un pacient în cazul căruia nu am fost înştiinţată că a decedat în cursul zilei de luni. Familia nu m-a anunţat nici că a fost bolnav în această perioadă. Au trimis marţi dimineaţă buletinul printr-o vecină ca să-i eliberez certificat de deces. În momentul în care o persoană decedează, trebuie să informezi medicul de familie. Nu m-au anunţat, mi-au spus apoi că a fost bolnav, şi că a fost cu o ambulanţă vineri la spital, că ar fi urmat tratament perfuzabil la domiciliu, neprescris de către personal medical.

În aceste condiţii, eu nu aveam cum să eliberez certificat de deces. Este vorba de o persoană de 68 de ani care nu ştiu de ce a murit. Ştiam că a fost operat la Iaşi pentru o tumoră la dinte, însă în momentul acela noi nu aveam examentul anatomopatologic, şi nici un diagnostic strict că ar fi vorba de cancer. Au venit mai târziu cu actele, iar documentele pe care mi le-au prezentat dumnealor nu mi-au indicat cauza decesului”, explică dr. Violeta Berechet, medicul de familie al răposatului.

Cine le-a recomandat tratamentul perfuzabil la domiciliu?”

Doctorul mai explică şi faptul că pe biletul de externare de la Iaşi nu apare diagnosticul de neoplazie, dat fiind faptul că examenul anatomopatologic era în lucru, iar pe biletul de la Spitalul Judeţean Focşani era specificată o patologie osoasă pentru care a primit tratament antiinflamator oral, nicidecum intravenos. „I-am întrebat cine le-a recomandat tratamentul perfuzabil la domiciliu, şi soţia decedatului mi-a spus că l-a cumpărat dânsa şi că tot ea l-a administrat. Problema este că, atâta vreme cât eu nu ştiu 100% cauza decesului, nu am cum să eliberez certificat de deces, pentru asta se face examen anatomopatologic.

Am anunţat poliţia cu privile la faptul că este un pacient decedat la care eu nu pot să eliberez certificat de deces. I-am spus şi poliţiei că a făcut tratament la domiciliu neindicat de mine. Este contraindicat să efectuăm noi, ca medici de familie, tratament perfuzabil la domiciliu, asta se face la spital, strict sub supraveghere medicală”, mai spune dr. Violeta Berechet.

Având în vedere faptul că de luni, România se află în stare de urgenţă din cauza coronavirusului, am întrebat-o pe dr. Violeta Berechet dacă această întâmplare are legătură cu măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus. „Nu ştiu să aibă vreo legătură cu stiuaţia de urgenţă.. are copii în Italia care nu erau veniţi acasă.”

Ameninţări!

Se pare că familia bărbatului decedat ar fi ameninţat-o pe doctoriţă că vor face public cazul, în situaţia în care nu le va fi eliberat certificatul de deces. Cei 33 de ani de carieră pe care îi are în domeniul medical, o determină pe dr. Violeta Berechet să aibă încredere că măsura luată de ea este una corectă şi în numele legii. „M-au ameninţat de ieri, a fost o asistentă care era rudă sau ceva… a sunat-o pe soţia decedatului când era la mine în cabient, şi m-a ameninţat cu televiziunea, cu presa… s-au făcut presiuni mari. Trebuie să vă explic încă o dată că legislaţia prevede că atunci când medicul nu este 100% lămurit despre situaţia decesului, nu are cum să elibereze certificat constatator de deces, pentru asta avem Medicină Legală care să stabilească cauza exactă a morţii.

S-au făcut presiuni mari, au fost aceste ameninţări, oamenii s-au învăţat că dacă ne ameninţă cu presa, cu televiziunea, nouă o să ne fie foarte frică, şi asta au vrut ei ieri… să-mi fie foarte frică şi să le dau certificat de deces. Lucrez de 33 de ani, nu sunt la început de carieră, am dat sute de certificate de deces, nu am vrut să supăr familia, dar nici nu pot să nu respect legea acolo unde este cazul.”

Marţi, când a mers la domiciliul familiei Ghimiciu pentru a constata decesul bărbatului de 68 de ani, medicul de familie spune că a observat ceva suspect: „Eu am fost să constat decesul, bărbatul avea trei urme de înţepături la nivelul mâinilor, ori mie îmi indică un mare semn de întrebare atâta vreme cât cineva face tratament care nu este recomandat de medic, şi nu recunoaşte cine a făcut acel tratament.”

Miercuri dimineaţă am luat din nou legătura cu doamna Lenuţa Ghimiciu care primise rezultatul autopsiei: „Oare doamna doctor ştia că soţul meu avea tumoră la ficat, la rinichi şi la plămâni?! Doamna doctor dacă nu ştie să pună diagnosticele, să nu mai stea doctor. Astăzi am fost la ora 8:40 la Focaşni şi medicul legist mi-a spus că: «Nu trebuia să ajungă la noi, doamnă!»”.

Cum procedăm în cazul unui deces la domiciliu?

În cazul în care o persoană decedează la domiciliu, familia sau persoana care constată trebuie să anunţe imediat medicul de familie! Din punct de vedere legal, în astfel de cazuri, mortul nu trebuie atins sau mişscat din poziţia în care este găsit. „Oamenii nu înţeleg că nu au voie nici să-l mişte, din punct de vedere legal, până când nu se anunţă şi nu se constată, nu-l spală, nu-l îmbracă… De obicei, lucrurile acestea sunt tratate foarte superficial, li se pare că moartea în sine este ceva firesc, normal şi că noi suntem obligaţi să eliberăm acele certificate… nu-şi dau seama că este vorba de viaţa unui om, este vorba de o respsonabilitate penală. Nu m-au anunţat că a murit, nu m-au anunţat că i-a fost rău, şi nici că nu a mâncat... Înţeleg că oamenii vor să rezolve lucrurile cât mai simplu cu putinţă, întotdeauna i-am ajutat acolo unde a fost cazul, dar de data asta chiar nu aveam ce să fac”, explică dr. Violeta Berechet.

UPDATE! ,,La data de 17 martie a.c., ora 13.00, polițiștii din Panciu au fost sesizați de o femeie, cu privire la faptul că un bărbat de 68 de ani, din localitatea Fitionești, a fost găsit decedat la domiciliul său în data de 16 martie a.c. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și a stabilirii cauzei decesului”, a declarat agent principal de poliție, Lidia Brașoveanu, purtător de cuvânt în cazul IPJ Vrancea.

Sursa foto: Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?