Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GUVERNUL Ponta III a primit votul Parlamentului


    Guvernul Ponta III a primit, marți, votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opțiuni favorabile, în timp ce 192 senatori și deputați s-au exprimat „împotrivă”. Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.
    Parlamentarii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii și a compoziției politice a Guvernului României. La propunerea liderului deputaților PSD, Marian Neacșu, a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul și-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în ședința comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate și asumate de formațiunile politice care compun și susțin actualul Guvern.
    Votul exprimat în Parlament pentru Guvernul Ponta III a fost anunțat în plenul reunit, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, precizând presei că Hotărârea Parlamentului a fost semnată de el și de vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu.
    Zgonea a spus că acest lucru este „perfect legal și constituțional”, după demisia lui Crin Antonescu de la șefia Senatului, și că urmează ca această Hotărâre să fie trimisă spre publicare în Monitorul Oficial.
    Premierul Victor Ponta, prezent la Gala MEDIAFAX, a anunțat că s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu, dar că nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate și că va avea miercuri o nouă discuție cu șeful statului.
    Premierul Victor Ponta a afirmat, după votul din Parlament, că speră ca noul Guvern să înceapă să funcționeze chiar de miercuri, precizând că îl va contacta în acest sens pe președintele Traian Băsescu și că este dispus ca în ședința de miercuri a Guvernului să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.
    El a precizat că este dispus inclusiv să își angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat. „Dacă există probleme legate că în program apare numele USL sau trebuie scos de acolo, i-am comunicat și președintelui și sunt dispus ca mâine (astăzi- n.r.), în prima ședință de guvern, să luăm toate msurile prevăzute de Constituție, pentru a îndrepta orice fel de posibilă confuzie. Articolul 114 din Constituție, care vorbește de angajarea răspunderii pentru un program poate fi aplicat – mâine, în ședința de guvern, declanșez, poate fi aplicat. În ședința de guvern adoptăm programul asupra căruia ne angajăm răspunderea – sunt niște termene, trei zile în care trebuie să primim observații, mă prezint în fața Parlamentului, după care cinci zle în care se poate depune o moțiune de cenzură, după care abia atunci se promulgă programul respectiv. Președintele știa că aceste lucruri nu depind de mine, ci de Parlament și că e vorba de opt zile. Dacă astă seară am Guvern, mâine transmitem către Parlament exact modificările cerute de președinte, îmi angajez rspunderea, opoziția depune moțiune de cenzură, dar trebuie să avem Guvern pentru asta, altfel nu putem să procedăm”, a spus premierul Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?