Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Ce-mi place în Vrancea. Vinurile doamnei Ochean


    Multă vreme nu am gustat nimic care să conțină alcool. Când zic nimic, zic nici măcar spumosul (pompos zis șampanie) de Revelion, nici măcar un lichior sau un gin tonic. Asta pentru că în neamul meu, alcoolul a creat numai probleme. Soțul meu m-a învățat însă că un vin bun poate da savoare unui fel de mâncare, ba mai mult, îi poate transforma gustul. De ceva vreme îmi tot vorbește de vinurile doamnei Mariana Ochean, soția cunoscutului cardiolog Valentin Ochean. Åži într-o zi, a venit acasă cu un bidon de roze – culoarea somonului, a ținut să sublinieze, un cupaj de… sincer, am uitat denumirea soiurilor, dar nu gustul. Era proaspăt, ca o sărbătoare a gusturilor, limpede, iar culoarea era minunată.
    Specialist oenolog, Mariana Ochean a lucrat cu mai mulți producători de vinuri cum ar fi Crama Gîrboiu sau Crama Natura, apoi și-a creat propria cramă de tip „boutique”, la Cîrligele, după modelul italian din Toscana. Crama „Arta Vinului” este o investiție realizată cu fonduri europene, iar strugurii sunt rodul podgoriilor din zona Blidari-Bonțești- Cîrligele, unde solul este asemănător cu cel din regiunea Bordeaux.. La cramă sunt vândute vinuri „en primeur”, o metodă patentată în podgoriile franceze. Practic, aceasta înseamnă că vinurile sunt vândute când sunt încă în cisterne sau butoaie, înainte cu câteva luni de îmbuteliere. Clientul poate vedea circuitul vinului, de la cisternă până la îmbutelierea în sticlă. „Sunt vinuri destinate cunoscătorilor și nu celor care preferă «un vin mai dulce și mai aromat» fără să își dea seama că, de multe ori, mai dulce înseamnă un adaos de zahăr și implicit o durere de cap în dimineața următoare”, scria soțul meu într-un articol publicat cu ceva timp în urmă, în Monitorul de Vrancea.
    Din păcate, românii figurează în statistici drept mari consumatori de vinuri contrafăcute, licori de proveniență îndoielnică, dar care n-au concurență din cauza prețurilor infime. Această poșircă băută în exces nu dă doar dureri de cap, ci și bătăi de neveste, boli de ficat, ieșiri în decor. Vrancea merită să-și recapete statutul de patrie a vinurilor bune, de calitate, premiate la nivel național și internațional, iar la această reabilitare contribuie și doamna Ochean.
    Mariana Ochean a declarat pentru vinul.ro că vina pentru consumul unor vinuri de proastă calitate nu aparține doar conumatorului care „nu se instruiește, ci și producătorului care trimite pe piață vinuri îndoielnice”.
    În toamna anului trecut am participat la Cursul de inițiere în consumul și degustarea Vinului din cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus 2013.    Cred că fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a ne informa în privința a ceea ce consumăm, de a ne instrui chiar, atunci când avem ocazia, și de a boicota falsurile, produsele de calitate proastă, cumpărând poate mai puțin, dar mai bun.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?