Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO și GALERIE FOTO: Un bărbat de 73 de ani a ars de viu în propria casă


    Un bărbat de 73 de ani, din Focșani, a murit ieri, după ce flăcările au cuprins încăperea în care locuia. El a fost găsit carbonizat pe mai bine de 50% din suprafața corpului și nu s-a mai putut face nimic pentru a fi readus la viață. Încăperea a luat foc din cauza unui cuptor cu microunde. Din primele informații a reieșit că aparatul, care era în funcțiune, a căzut pe materiale combustibile și a provocat incendiul. De asemenea, o femeie din Străoane a ajuns la spital, după ce s-a intoxicat cu fum. Ea a urcat în podul casei pentru a stinge făcările ce se manifestau în jurul coșului de fum, dar s-a intoxicat.

    Un bărbat de 73 de ani, din Focșani, a murit ieri în chinuri groaznice. El a fost găsit carbonizat pe mai bine de 50% din suprafața corpului. Incendiul a izbucnit de la un cuptor cu microunde, care era amplasat necorespunzător față de materiale combustibile. Practic, aparatul a căzut peste bunurile din camera în care se afla victima, iar acestea au luat foc. Bărbatul, care ar fi avut probleme de sănătate, după cum ne-a spus concubina sa, nu s-a putut salva.
    Incendiul a fost anunțat ieri dimineață, în jurul orei 9.40. În urma apelului, la locuința de pe strada Timiș au plecat două autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Focșani, un echipaj de la ambulanță și polițiștii. După ce au stins focul, pompierii l-au găsit pe proprietar cu arsuri pe mai bine de jumătate din suprafața corpului.
    „În jurul orei 9.40 la dispeceratul nostru s-a primit un apel care anunța izbucnirea unui incendiu la o locuință aflată pe strada Timiș, din municipiul Focșani. La fața locului au ajuns două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani și o ambulanță SAJ, deoarece s-a anunțat că este posibil ca o persoană să fie blocată în interior. La sosirea la fața locului s-a constatat că incendiul se manifesta în interiorul dintre camere și a fost identificat și trupul neînsuflețit al unui bărbat de 73 de ani. Acesta a suferit arsuri pe mai bine de 50% suprafața corpului”, ne-a declarat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

„Victima nu a necesitat resuscitare”

    Medicul Simona Ionescu, din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean, ne-a precizat că victima era carbonizată pe partea stângă și nu a necesitat resuscitare. „Am fost solicitați la un incendiu în urma căruia a rezultat o victimă în vârstă de aproximativ 70 de ani. Persoana a fost găsită decedată prin carbonizare, pe partea stângă. Victima nu a necesitat resuscitare întrucât jumătate din corp era carbonizat”, a explicat medicul Ionescu.
    Concubina bărbatului a precizat că acesta se plângea mereu că îi este frig și că încerca prin toate metodele să se încălzează, chiar dacă imobilul este racordat la centrală. „Am fost împreună mult timp. Veneam dimineața și plecam după-amiaza. A băgat un rotisor în cameră pentru că îi era frig și de la ăla s-a întâmplat ceva. Are centrală, dar era foarte friguros. El a fost băutor, dar de vreo două săptămâni nu mai bea, stătea doar în casă. Era și un pic răcit. A tot pus rotisorul ăla pe niște scânduri și a căzut de acolo”, a explicat femeia.

Au ars și bunuri din casă

    După ce au stins incendiul, pompierii au făcut verificări pentru a stabili cauza izbucnirii acestuia și au ajuns la concluzia că un aparat electric a stat la baza nenorocirii. „În urma incendiului au ars elemente de mobilier (un scaun și o masă confecționate din lemn), materiale textile și un televizor. În urma verificărilor efectuate, se pare că nefericitul eveniment s-a produs din cauza efectului termic al curentului electric produs la un aparat electric de încălzire defect sau amplasat necorespunzător față de materiale combustibile”, a mai spus locotenent Duță. 
    Reamintim că o situație similară s-a înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute, în Ciorăști, când un alt bărbat și-a pierdut viața în urma unui incendiu produs din cauza unui scurtcircuit electric. Pentru evitarea situațiilor în care viața și bunurile cetățenilor sunt puse în pericol, pompierii reamintesc faptul că este necesar să se acorde atenție sporită exploatării corespunzătoare și verificării periodice a instalațiilor electrice și a coșurilor pentru evacuarea fumului. „Folosirea prizelor multiple suprasolicitate prezintă riscul producerii unui incendiu. În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranței, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect. Totodată, reamintim să nu se utilizeze cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător lângă materiale combustibile și să nu se tragă de cablu pentru debranșarea unui aparat electric. De asemenea, burlanele și coșurile de evacuare a fumului trebuie periodic verificate, curățate și reparate de personal specializat. Se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare și, respectiv, coturi multe montate pe lângă și pe pereții combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic. De asemenea, coșurile de fum din cărămidă tencuită vor fi izolate față de elementele combustibile ale planșeelor, prin îngroșarea zidăriei coșurilor, iar în spațiul dintre coș și planșeu se va introduce un strat termoizolant”, au transmis reprezentanții ISU.

O femeie s-a intoxicat cu fum, în podul casei

    Tot ieri, o femeie din comuna Străoane s-a intoxicat cu fum în timp ce încerca să stingă un incendiu, care se manifesta în jurul coșului de evacuare a fumului. Observând că ceva arde, aceasta s-a urcat în pod și a încercat să stingă focul, dar nu a reușit pentru că fumul gros a intoxicat-o. „În data de 3 martie a.c., în jurul orei 04.15, Stația de Pompieri Panciu a intervenit în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Străoane, la stingerea unui incendiu în satul Străoane de Sus, comuna Străoane, izbucnit la proprietatea numitei M.T. La sosirea forțelor de intervenție la fața locului, s-a constatat că incendiul se manifesta la acoperișul locuinței, în jurul coșului de evacuare a fumului, pe o suprafață de cca. 2 mp. În încercarea de a limita pagubele, M.A., în vârstă de 46 ani, a urcat în podul casei. Aceasta s-a intoxicat însă cu fum și a fost preluată de un echipaj SMURD. Paramedicii i-au acordat primul ajutor calificat, după care au  transportat-o la cea mai apropiată unitate spitalicească”, au transmis reprezentanții ISU Vrancea.
    Tot ieri dimineață, un alt apel primit prin intermediul numărului unic de urgență 112 anunța producerea unui incendiu la gospodăria lui A .G. din comuna Reghiu, satul Åžindrilari. Pentru localizarea și lichidarea acestuia, la locul indicat s-au deplasat două echipaje cu două autospeciale din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, intervenția desfășurându-se în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Reghiu și Odobești. În urma incendiului, au ars acoperișul casei, pe o suprafață de 60 metri pătrați și bunuri aflate în patru camere ale locuinței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?