Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Angajează şomeri şi primeşti SUBVENŢIE de la stat


   Categoriile de angajatori care au dreptul la subvenționarea locurilor de muncă pentru încadrarea șomerilor în acest an sunt precizate în Legea nr. 250/2013 care a modificat și completat Legea 76/2002. Potrivit acesteia, beneficiază de subvenții și persoanele fizice care angajează personal casnic sau persoane fizice pentru prestarea de servicii sau lucrări. De asemenea, la subvenții din bugetul asigurărilor de șomaj mai au dreptul: persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală; persoanele juridice de drept privat; persoanele fizice autorizate pentru desfășurarea activităților economice; intreprinzătorii persoane fizice titulari ai intreprinderilor individuale. 
   Legea nr. 250/2013 a introdus un alineat la articolul 95 din Legea nr. 76/2002, potrivit căruia: „Măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă finanțate, potrivit prevederilor prezentei legi, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru a căror acordare se prevede, potrivit dispozițiilor legale, încheierea de contracte sau convenții cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă, nu se acordă angajatorilor instituții și autorități publice, așa cum sunt ele definite prin Legea nr. 500/2002, cu modificările și completarile ulterioare, precum și prin Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare”.
    Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor se realizează, potrivit legii, prin subvenționarea locurilor de muncă, acordarea de credite în condiții avantajoase în vederea creării de noi locuri de muncă și prin acordarea unor facilități.

Ce subvenții pot fi acordate

    Din bugetul asigurărilor pentru șomaj și din alte surse alocate conform prevederilor legale se pot subvenționa cheltuielile cu forța de muncă efectuate în cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru dezvoltarea comunităților locale. Acestea se acordă, la solicitarea autorităților publice locale, angajatorilor cărora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achizițiile publice, pe o perioadă de cel mult 12 luni pentru fiecare persoană încadrată, din rândul șomerilor, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată de cel mult 12 luni. Cuantumul lunar al subvenției acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul șomerilor este: în perioada 1 aprilie-31 octombrie 70% din valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR = 500 lei); în perioada 1 noiembrie-31 martie valoarea indicatorului social de referință, la care se adăugă contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajatori, aferente acestuia.
    Alte subvenții se acordă angajatorilor absolvenților. Astfel, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat: o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii; o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referință, pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățămant postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință, pentru absolvenții de învățămant superior. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele amintite mai sus, dar pe o perioadă de 18 luni.
    Angajatorii absolvenților sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin 18 luni de la data încheierii contractelor de muncă. În caz contrar, trebuie să returneze Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menționat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României. Absolvenții pot fi încadrați cu acordare de subvenție o singură dată pentru fiecare formă de învățământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor. În perioada celor 18 luni în care sunt angajați, absolvenții pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de angajator. Cheltuielile necesare pentru acest lucru vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
    Dacă după trecerea celor 18 luni, angajatorii mențin în muncă absolvenții, primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane și virate, conform legii. Acest ajutor financiar poate fi acordat pe o perioadă de cel mult doi ani. „Prin contribuții sociale datorate de angajatori se înțelege contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, contribuția pentru asigurări sociale de sănătate și contribuția de asigurări pentru șomaj. Ajutorul financiar se virează, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuțiilor sociale, prin plata acestei sume, în termen de 90 de zile de la data aprobării cererii”, precizează legea.

4500 lei pentru încadrarea șomerilor pe locuri de muncă nou create

    Angajatorii care creează noi locuri de muncă și care încadrează în muncă, pe locurile de muncă nou create, șomeri aflați în evidența AJOFM pentru o perioadă de cel puțin 3 luni consecutive de la data înregistrării, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referință (8×500 lei), cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 3 ani. Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale acestor persoane anterior termenului de 3 ani, sunt obligați să restituie în totalitate AJOFM sumele încasate pentru fiecare persoană încadrată, plus dobânda de referință a BNR în vigoare la data încetării raporturilor de muncă. 
   Nu beneficiază de această măsură de stimulare angajatorii care într-o perioadă de un an anterioară datei încadrării în muncă în condițiile amintite mai sus, au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria menționată.

500 lei pentru angajarea unui șomer de peste 45 de ani

    Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioada nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință, cu obligația menținerii raporturilor de muncă cel puțin 18 luni. De aceste  facilități, cu excepția scutirii de la plata contribuției la bugetul asigurărilor pentru șomaj datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază și angajatorii care, în raport cu numărul de angajați, și-au îndeplinit obligația de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum și angajatorii care nu au această obligație legală, dacă încadrează în muncă pe durata nedeterminată persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă cel puțin 2 ani.
    Legislația în vigoare mai prevede acordarea unei sume egale cu valoarea ISR (500 lei) pentru angajatorii ce încadrează șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă. Subvenția se acordă până când persoana respectivă îndeplinește condițiile pensionării. Nu beneficiază de aceste facilități  angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile amintite mai sus.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?