Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Portret de șef de post: agent principal Florin Ștefan, șeful Postului de Poliție Jariștea

Agent principal Florin Ștefan, în vârstă de 29 de ani, originar din Odobești, este din 2018 șef de post în comuna Jariștea. Tânărul polițist s-a visat încă din copilărie polițist și spune despre sine că nu se vede făcând altceva.

Comuna Jariștea are aproximativ 4000 de locuitori și este formată din satele Jariștea, Vărsătura, Pădureni și Scânteia. În perioada campaniilor agricole, celor 4000 de locuitori li se mai adaugă aproximativ 2000 de oameni, veniți la muncă din alte județe ale țării. Zilierii s-au aflat de multe ori în atenția oamenilor legii, pentru săvârșirea infracțiunilor de furt. „Avem o convenție cu proprietarii de terenuri să vină la postul de poliție și să aducă documentele zilierilor pe care-i au. Pe cei care ridică suspiciuni îi chemăm personal și vorbim cu ei, iar în cazul în care avem dubii cu privire la modul de comportament chiar îi și amprentăm. Chiar anul trecut, în toamnă, un zilier a spart un magazin de unde a sustras mai multe pachete de țigări și sticle de băuturi alcoolice. Acesta a fost identificat imediat, chiar când se pregătea să plece acasă, în Vaslui, pentru a nu fi prins. Cu privire la acest caz este în lucru un dosar de urmărire penală”, mi-a povestit agent principal Florin Ștefan.

După absolvirea școlii de poliție, acesta a lucrat timp de 3 luni în comuna Salcia Tudor, din Brăila. A ajuns apoi în Vrancea, la cerere, și a fost repartizat la Postul de poliție Jariștea. Din 2013 și până în 2017 a fost  ajutor de șef de post la Jariștea, iar din 2017 până pe 19 mai 2018 a fost agent de circulație la Poliția Municipiului Focșani. „Sunt singur la părinți. A fost visul meu să devin polițist, este singura meserie pe care mi-am dorit să o practic. Mi-a plăcut haina militară încă de mic, am fost fascinat. Am absolvit Colegiul Economic. M-am decis să urmez o carieră în poliție imediat ce am terminat liceul. Am avut un eșec în primul an, pentru că am încercat la Academia de poliție și nu am reușit, iar în al doilea an m-am decis să dau și la Câmpina. Îmi place la țară, pentru că aici putem fi mult mai apropiați de oameni. Odată cu ieșirea la pensie a fostului șef de post de la Jariștea, am avut posibilitatea de a participa la concurs. Am susținut concursul și am fost admis”, mi-a spus tânărul șef de post.

 

„În munca de poliție, fără dăruire, fără implicare și fără sacrificii nu prea poți reuși”

La postul de poliție de la Jariștea activează în total patru polițiști. Alături de șeful de post mai lucrează agent șef Florin Șonțu, agent Costică Lădaru și agent Mădălina Catană. În școală nu am avut probleme și m-am acomodat repede. După terminarea școlii, practica am făcut-o la Odobești, unde am avut doi tutori, de la care am învățat și munca de poliție și cum să fii om. De la dumnealor am învățat începând de la cercetare penală, până la munca practică cu omul. În munca de poliție, fără dăruire, fără implicare și fără sacrificii nu prea poți reuși. Asta încerc să le spun și colegilor mei mai tineri. În munca asta trebuie să te implici și să ai inițiativă. Cred că trebuie să fii făcut pentru asta. Pentru a fi un bun polițist, este nevoie de seriozitate și corectitudine. De asemenea, trebuie foarte multă atenție, pentru că atunci când întocmești documente nu trebuie să te joci cu viața omului. Trebuie să fii foarte atent și să-ți faci meseria în mod corespunzător. Legea trebuie să o înțelegi și să știi cum să o aplici. Trebuie să faci omul să înțeleagă că tu nu vrei să-i faci rău”, mi-a povestit agent principal Florin Ștefan.

 

„Fiecare comună ar trebui să aibă un centru unde să-i găzduiască pe agresori”

Potrivit șefului de post, în comuna Jariștea nu este o situație operativă complicată. „Este o comună de oameni muncitori, fiecare își vede de treaba sa, mai sunt scandaluri din când. Mai înregistrăm și furturi. Acum o să avem o problemă vizavi de violența în familie. Încă nu am emis niciun ordin de protecție. Este posibil ca de acum, în familiile în care ambii soți sunt consumatori de băuturi alcoolice, de câte ori se ceartă să sune la poliție și să ceară eliberarea unui ordin de protecție. Această nouă posibilitate este un lucru foarte bun, nimic de spus, dar la noi în țară există o problemă. Dacă persoana vătămată îți solicită să iei agresorul, ce faci cu el, unde-l duci? Da, în alte state, mai dezvoltate decât noi, ai o cameră unde poți duce agresorul. Fiecare comună ar trebui să aibă un centru, unde să-i găzduiască pe acești oameni. La Jariștea am găsit o soluție în privința asta. Primăria are o locuință pentru situații de urgență și am căzut de comun acord cu primarul să o folosim în sensul ăsta. Dar nu garantează nimeni că peste noapte el nu părăsește locuința respectivă și face vreo nefăcută. Ar trebui mai degrabă duși în altă localitate. Am avut un caz în comună cu un bărbat care s-a spânzurat, după ce Protecția Copilului a instituit măsura plasamentului pentru cele două copile ale sale”, mi-a explicat agent principal Florin Ștefan.

 

„Facem patrule intercomunale la schimbul doi. Aici este o problemă, pentru că nu cunoști populația”

Familia dar și colegii au fost cei care l-au susținut pe tânărul șef de post în toate deciziile pe care le-a luat. Despre fostul șef de post își amintește cu mare drag și recunoștință. Spune despre acesta că l-a tratat ca pe unul dintre fiii săi și l-a învățat extrem de multe despre munca de poliție: „Am fost susținut în toate deciziile pe care le-am luat și de către colegii mei, iar aici mă refer la domnul Gelu Vlad, care a fost șef de post. Am fost susținut și de conducerea Inspectoratului. Aparținem de Secția 9 de Poliție Rurală Odobești. În decembrie 2018 ne-a fost distribuită o autospecială nouă. Facem patrule intercomunale la schimbul doi. Aici este o problemă, pentru că nu cunoști populația. Este o singură patrulă, formată din doi oameni, la opt comune.Vinerea și în weekend sunt două patrule, la schimbul doi. Fiecare zonă are complexitatea ei, pe DN2 D-Bolotești, ese riscul de producere a accidentelor rutiere, la fel și pe ruta Odobești – Andreiașu. Cât am fost ajutor de șef de post nu am fost niciodată la un accident grav, când am ajuns la Biroul Rutier Focșani am văzut multe, iar cel mai grav pe care l-am văzut a fost cel din fața Parchetului, unde un tânăr de 21 de ani a decedat”.

 

„În urmă cu o lună am găsit asupra unui tânăr și droguri.”

Agent principal Florin Ștefan se consideră norocos și spune că Dumnezeu l-a ferit până în prezent de evenimente deosebite. „În urmă cu două săptămâni au fost sparte dispensarul și grădinița. Am fost sunat pe timpul nopții de paznicul de la primărie și anunțat. De la 2.00 noaptea și până a doua zi seara am venit și am făcut cercetări. Am identificat autorii, am recuperat prejudiciul în totalitate. Era vorba despre doi minori, de 15 și 16 ani, care, aflându-se sub influența alcoolului, s-au gândit să facă bani mulți în timp scurt. Inițial am fost anunțați că s-a spart dispensarul, am mers după urme, că ninsese de curând, iar urmele m-au dus sub un pod, unde am găsit un televizor, în timp ce alt coleg găsise la unul dintre autorii furtului un alt televizor. Problema este că lipsa unui loc de muncă stabil, a unui venit lunar, duc la apariția de infracțiuni. În urmă cu o lună am găsit asupra unui tânăr și droguri. Aveam anumite suspiciuni în legătură cu el și ne-a atras atenția faptul că se afla cu mașina pe o alee dintre vii, staționând. Am decis împreună cu colegul meu să-i facem control corporal și control auto și i-am găsit în portofel un pliculeț cu urme vegetale”, a povestit agent principal Florin Ștefan.

 

„Vreau să cred că pe viitor poliția va avea mai multă autoritate”

Tânărul polițist speră ca pe viitor poliția să aibă mai multă autoritate și mai mult respect din partea oamenilor: „Am încercat să-mi fac meseria cât mai bine. Contează foarte mult și modul în care intervii, dar și cum vorbești cu omul, inclusiv tonalitatea. Oamenii te simt dacă ești slab. Vreau să cred că pe viitor poliția va avea mai multă autoritate, iar cetățeanul va înțelege că polițistul trebuie să-și facă meseria și să aplice legea. Avem protocoale de colaborare cu școlile, cu Centru Social Multifuncțional de zi pentru persoane vârstnice, din satul Vărsătura. Sunt foarte devotat muncii de polițist și de multe ori chiar și după ce ajung acasă mă gândesc la ce voi face în ziua următoare la post. Nu-mi iese munca de poliție din cap, nici când sunt în concediu. Suntem foarte uniți atât la post, cât și la secție. Pot să zic că ne înțelegem din priviri. Nu am regretat nici o secundă faptul că m-am făcut polițist, este singurul lucru pe care mi l-am dorit să-l fac. Dimineața mă trezesc cu zâmbetul pe buze, vin la serviciu cu zâmbetul pe buze, încerc să rezolv problemele cetățenilor cu zâmbetul pe buze.

          Cred că oamenii de aici au încredere în noi, încercăm, de fiecare dată, să-i ajutăm în limita legii. Majoritatea solicitărilor care vin la noi din partea oamenilor sunt pentru adresarea de expresii și cuvinte jignitoare. De asemenea, am mai avut probleme cu furturi de șpalieri, am avut probleme și cu un grup de 3 minori care furau butași de vie. Aveau un stil de a fura, încât proprietarul nu-și dădea seama; dezveleau butașii și făceau mușuroiul la loc. Nevoia cred că-i învăța să facă asta”.

 

În viitor tânărul polițist intenționează să participe la concursul pentru trecerea în corpul ofițerilor, iar în plan personal să-și întemeieze o familie. „De la domnul Vlad Gelu, fostul șef de post am învățat foarte multe, nici nu aș putea să le enumăr. Fiul dumnealui, Rareș, este de vârstă apropiată cu mine și cred că m-a văzut ca pe un fiu. Ce i-a învățat pe fiii săi, a încercat să mă învețe și pe mine. Am fost primit foarte bine de el. Am încercat să „fur” câte ceva de la toți colegii mei, pentru că meseria se fură, nu se învață. Tinerii care vor să urmeze o carieră în poliție ar trebui să se gândească foarte bine la asta, pentru că meseria asta presupune niște sacrificii. De multe ori, deși ai vrea să-ți faci sărbătorile în sânul familiei, trebuie să pleci la serviciu”, a mai spus agent principal Florin Ștefan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?