Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Ţăranii vrânceni intră în era INTERNETULUI. Suprafeţele de teren sunt digitizate


   Cunoștințele de internet îi ajută pe fermierii care trebuie să depună în perioada următoare cererile pentru subvențiile pe suprafață aferente anului 2014. Fermierii pot folosi aplicația IPA Online prin care au acces la baza de date a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și pot vizualiza propriile parcele digitizate în campania anterioară. Cererile trebuie depuse de luni, 3 martie, iar termenul limită, fără ca fermierii să fie penalizați, este 15 mai inclusiv. Sumele alocate pentru plățile pe suprafață sunt de 1,6 miliarde de euro în 2014, respectiv 178 de euro pe hectar.

    Fermierii vrânceni vor începe, săptămâna viitoare, depunerea cererilor pentru subvențiile pe suprafață aferente anului 2014. Cei care vor folosi aplicația de internet – IPA Online vor beneficia de avantajele acesteia, respectiv pot vizualiza propriile parcele digitizate în campania anterioară, dar își pot digitiza și măsura cu exactitate și alte parcele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). „Aplicația IPA Online pune la dispoziția fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum și avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole și avertizări privind respectarea anumitor cerințe de ecocondiționalitate. Totodată, aplicația IPA Online informează fermierul dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plățile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală”, informează APIA.
    Cererile trebuie depuse de fermieri începând de luni, 3 martie, iar termenul limită, fără a fi penalizați, este 15 mai inclusiv. După această dată, până la 9 iunie, se aplică penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. „Măsurile de sprijin pe suprafață sunt schema de plată unică pe suprafață (SAPS) și șase ajutoare naționale tranzitorii (ANT), respectiv pentru culturi în teren arabil, pentru in și cânepă pentru fibră, pentru tutun, hamei și sfeclă de zahăr”, se arată în comunicatul APIA.
    Schemele de plată pentru 2014 sunt pentru zahăr, pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană și plățile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală. Potrivit APIA, vor continua, pe segmentul de dezvoltare rurală, angajamentele aflate în desfășurare, iar pentru cele care au fost finalizate în anul 2013 se acceptă prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobării PNDR de către Comisia Europeană. Este vorba de măsura 211 – Plăți compensatorii pentru zonele montane defavorizate, măsura 212 – Plăți compensatorii pentru zonele specific și semnificativ defavorizate din punct de vedere natural și măsura 214 – Plăți de Agro-mediu, cu precizarea că aici pot fi combinate pe parcelă mai multe pachete. În total sunt 7 pachete, respectiv Pachetul 1 (P1) – Pajiști cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2 (P2) – Practici agricole tradiționale; Pachetul 3 (P3) – Pajiști importante pentru păsări; Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi; Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologică; Pachetul 6 (P6) – Pajiști importante pentru fluturi; Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu. Se pot combina pe parcelă: P1 cu P2 sau P4 cu P5, însă nu și P4 cu P7.

Întâlniri cu fermierii despre subvenții din 2014

    În ultimele săptămâni, în comunele din județ a început o campanie de informare a fermierilor despre modul în care trebuie completate cererile pentru subvenții, condițiile de eligibilitate, tipurile de controale dar și pachetele financiare care pot fi accesate. Campania de popularizare și informare a țăranilor a fost organizată de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură și Camera Agricolă Vrancea. Asemenea întâlniri au loc în toate comunele și orașele județului. „Sunt întâlniri de informare a fermierilor din toate localitățile județului despre depunerea cererilor aferente anului 2014. De asemenea au fost realizate materiale informative care au fost distribuite la primării”, a afirmat directorul adjunct al APIA Vrancea, Petrache Riciu.
    Întâlnirile sunt un prilej pentru specialiștii Camerei Agricole de a oferi informații și despre  „Ecocondiționalitate – Norme de aplicare în exploatațiile agricole”, „Adaptarea la schimbările climaterice”, „Codul Bunelor practici agricole în fermele mari și mici”, „Program de acțiune pentru protecția apelor  împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole”, „Energii regenerabile” și „PNDR 2014 – 2020”. „Camera Agricolă Vrancea organizează cursuri de formare profesională în următoarele meserii agricole autorizate: tractorist, viticultor, pomicultor, apicultor, lucrător în creșterea animalelor, lucrător în cultura plantelor și lucrător în pensiuni agroturistice. Cursurile sunt atestate CNFPA și recunoscute în Uniunea Europeană iar persoanele care doresc să acceseze fonduri europene în perioada următoare pentru PNDR 2014 – 2020 trebuie să facă dovada absolvirii cursurilor de pregătire profesională în domeniul agricol”, precizează un comunicat de la Camera Agricolă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?