Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Detergenţi expiraţi retraşi din magazine


   Comisarii de la Protecția Consumatorilor au retras din magazine detergenți în valoare de câteva mii de lei, în urma controalelor efectuate în luna ianuarie. În urma verificărilor efectuate luna trecută, au fost aplicate 9 avertismente și 13 amenzi contravenționale, în valoare totală de 30.000 lei. Au fost constatate abateri la produse în valoare de peste 12 mii lei, fiind dispuse „măsuri de oprire temporară de la comercializare a produselor cu abateri în valoare de 12.222 lei, iar pentru produse cu valabilitate depășită de 162 lei, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare”.
    Printre abaterile constatate se numără lipsa de informații privind denumirea importatorului și adresa acestuia, absența traducerii în limba română la detergenți și substanțe de curățat importate. „La un supermarket a fost identificat un produs de curățat (gel pentru WC ) clasificat ca iritant pe etichetă, având simbol tactil de pericol pentru nevăzători, sistem de închidere care asigură protecția, dar fără a avea inscripționate frazele de risc și frazele de siguranță obligatorii; operatorul economic a fost sancționat cu amendă de 5.000 lei și s-a dispus oprirea temporară a comercializării a 108 litri produs, în valoare de 387 lei , până la remedierea deficiențelor”, arată reprezentanții Protecției Consumatorilor.
    Au mai fost găsite pernuțe și capsule de detergent lichid scoase din ambalajul original și vândute la bucată, putând pune în pericol siguranța consumatorilor, abateri la vânzările promoționale, respectiv erau comercializate pachete de produse având un preț/pachet afișat, dar produsele nu erau de găsit și separat la raft pentru compararea prețurilor sau pentru a nu fi vorba de vânzare condiționată, dar și produse expirate. „De asemenea, comercializarea capsulelor sau pernuțelor de detergent în vrac (la bucată) poate pune în pericol siguranța copiilor sub vârsta de 3 ani și a persoanelor în vârstă, motiv pentru care este interzisă. De altfel, pe ambalajul acestora există avertizări de a ține produsul departe de copii, întrucât pernuțele de detergent se dizolvă imediat la contactul cu apa sau doar cu mâna umedă”, a afirmat Dumitru Dilă, comisarul șef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galați) – Comisariatul Județean Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?