Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Atenţie la hainele second-hand


   Comercianții de haine second-hand au primit amenzi de 24,5 mii lei în urma controalelor efectuate de comisarii de la Protecția Consumatorilor. Aceștia au aplicat 10 avertismente, 15 amenzi contravenționale și au dispus retragerea temporară de la comercializare a unor haine și articole de încălțăminte second-hand în valoare de 9.600 lei.
    Reprezentanții Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Est Galați au arătat că în prima lună din acest an au fost verificați 21 operatori economici de pe raza județului, iar la 18 dintre aceștia au fost constatate abateri de la prevederile privind protecția consumatorilor. Printre practicile sancționate de comisari se numără vânzările de produse în cadrul unei oferte „2+1 gratis” deoarece „produsele din cadrul acestor oferte nu pot fi achiziționate și separat și nici nu pot fi identificate care produse sunt gratuite”. Pe lista abaterilor se mai află neefectuarea sortării lunare, neafișarea prețurilor la loc vizibil, utilizarea de cântare neverificate metrologic.
    Referitor la informarea incorectă a consumatorilor, comisarii au descoperit că la un magazin de produse second-hand din Focșani „era afișată la exterior și la interior proveniența produselor «Haine import Anglia»”, dar nu se preciza că sunt haine folosite sau uzate, iar produsele erau, de fapt, din Germania. De asemenea, se comercializau produse din piele la un alt preț decât cele textile, însă printre cele din piele erau intercalate și produse din înlocuitori piele (poliuretan ș.a.) care aveau preț mai mic, consumatorii putând fi induși în eroare”.
   „Deși legislația în acest domeniu datează din 2007, încă mai sunt comercianți de produse second-hand care nu își cunosc obligațiile sau refuză să aplice corect prevederile legale. Deși poate părea o activitate simplă, există niște obligații ale comercianților de a sorta lunar produsele, de a ține evidența intrărilor și ieșirilor de marfă, cu atenție deosebită pe produsele scoase din uz, întrucât sunt deșeuri și nu pot fi aruncate oricum la container. Se știe că în acest domeniu prețul este modificat foarte des, în sensul scăderii, pentru vânzarea accelerată a stocurilor, însă comercianții neglijează regulile acestor vânzări cu preț redus”, a afirmat Dumitru Dilă, comisarul șef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galați) – Comisariatul Județean Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?