Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Pacienţii de la UPU vor fi chestionaţi în privinţa nemulţumirilor


    Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a anunțat, duminică, la Târgu Mureș, că un personal neutru va colecta date la nivel național de la pacienții aflați la unitățile de primiri urgențe, începând din aprilie sau mai, pentru a le afla nemulțumirile, acțiunea urmând să dureze doi ani. Raed Arafat a declarat că la întrunirea Comisiei Naționale de Medicină de Urgență, care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni la Târgu Mureș, au fost discutate principalele probleme legate de unitățile de primiri urgențe, una dintre acestea fiind nemulțumirea pacienților care se prezintă la UPU, transmite corespondentul MEDIAFAX.
    El a anunțat că un „personal neutru”, adică din afara unităților de primiri urgențe, va colecta date la nivel național de la pacienții aflați la UPU, formularul fiind în curs de finalizare. „Comisia a discutat problemele principale cu care ne confruntăm în unitățile de primiri urgențe din punct de vedere al relației cu pacienții care vin acolo și motivele principale de nemulțumire ale pacienților. Ca să avem ideea clară despre ce se întâmplă, a fost chiar lucrat un formular care va fi definitivat în următoarea săptămână și vom începe să facem evaluări, cu personal neutru, adică din afara unităților de primiri urgențe, care se va deplasa și va colecta date de la pacienți – părerea lor despre sectorul de primiri urgențe, care este situația, ce i-a nemulțumit, ce i-a mulțumit”, a declarat Raed Arafat într-o conferință de presă.
    El a precizat că acțiunea de colectare de date va debuta în aprilie sau mai și va dura doi ani, pacienții vor răspunde sub protecția anonimatului, iar „personalul neutru” care va colecta date de la aceștia nu trebuie să fie neapărat medical, ci poate fi format chiar din angajați din cadrul ministerului sau ai direcțiilor de sănătate publică. Potrivit acestuia, un astfel de formular a fost aplicat la Cluj, cu întrebări și note, iar rezultatele sunt „interesante”.
    Arafat a precizat că datele astfel colectate vor fi prezentate mass-media, dar vor fi foarte importante și pentru minister, care este interesat atât de percepția pacienților, cât și de posibilitatea îmbunătățirii situației în urma acestor evaluări.
   Secretarul de stat a mai spus că există „o nemulțumire continuă” legată de timpii de așteptare la UPU, dar, în condițiile unui număr mare de pacienți, se face un triaj, în funcție de gravitatea cazurilor, și nu de ordinea în care s-au prezentat acolo, iar acest lucru este prevăzut în protocoalele de triaj și se întâmplă oriunde în lume.
    Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a participat, la finalul acestei săptămâni, la întrunirea Comisiei Naționale de Medicină de Urgență, la Târgu Mureș. El a susținut și sâmbătă o conferință de presă în care a anunțat că pentru acest an s-au alocat de la buget 270 de milioane de lei pentru acțiunile prioritare din medicina de urgență, pe programe de terapie intensivă, infarct, traumă, accidente vasculare cerebrale și recoltare mobilă de sânge.
    Raed Arafat spus, de asemenea, că mesajul din partea ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, este că nu se are în vedere o privatizare a spitalelor, ci intenția este de a reduce internările nejustificate și a muta bolnavii la ambulatorii. „În urma discuțiilor care au fost la ultima videoconferință, intenția ministerului este de a muta ce nu se justifică la internarea în spital către ambulatorii, pentru a face utilizarea fondurilor mult mai eficientă. Deci, în niciun caz nu este intenția de a duce la privatizare sau la favorizarea unui segment față de altul, ci este de a reduce internările nejustificate și a muta bolnavii la ambulatorii – parte care sunt chiar în spitalele publice, cum e și aici, ambulatoriile integrate”, a declarat el.

Unitățile de Primiri Urgențe vor raporta situația zilnic, online

    Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat afirmă că începând de luna viitoare se va introduce raportarea zilnică, online, la nivelul unităților de primiri urgențe, care va permite o monitorizare în timp real, inclusiv a cheltuirii banilor publici. „Dacă până acum am colectat date despre ce se întâmplă în sectorul prespitalicesc, intervenții, sectorul de urgență, ambulanțe, SMURD, elicoptere, care ni se raportează și știm ce se întâmplă, începând cu luna viitoare vom introduce raportarea zilnică și la nivelul UPU și la compartimente. Urmează și aspectul de raportare pe UPU, nu este o muncă în plus, fiecare UPU are un raport de gardă tip pe care îl completează. Ce va fi nou – acest raport va fi completat online și va putea să fie accesat inclusiv la nivel de minister, ca să vedem și să urmărim situația”, a spus Arafat.
    Acesta a precizat că, într-un an, la unitățile de primiri urgențe finanțate de Ministerul Sănătății ajung în jur de 3,2-3,4 milioane de pacienți, iar la compartimentele de primiri urgențe din spitalele mai mici, care se încearcă să fie preluate la finanțare la minister – „o parte începând chiar cu acest an”, în timp ce o parte au fost preluate în anii trecuți – încă un milion de pacienți. Arafat a arătat că fiecare unitate își va putea vedea raportul propriu online, iar de la minister, Departamentul de Asistență Medicală de Urgență – al cărui personal va crește de la doi la opt oameni, în acest an – va vedea rapoartele tuturor unităților. „Va fi un raport tehnic și ne informează unde sunt probleme. Monitorizarea este importantă pentru cheltuirea banului public”, a spus Arafat. Acesta a precizat că până acum se făceau monitorizări ale UPU, care nu erau în timp real, prin vizite și prin monitorizare încrucișată, și că și în trecut s-au depistat nereguli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?