Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Rețetele pentru antibiotice trebuie păstrate de farmacişti


    Farmaciștii au obligația ca în momentul în care eliberează antibiotice să păstreze prescripțiile medicale în farmacie, indiferent dacă acestea sunt eliberate de medici pe rețete clasice sau pe formularele tipizate ale Casei de Asigurări de Sănătate. Cel puțin așa spune legea de practică farmaceutică, pentru că în realitate, situația diferă de la o farmacie la alta. 
   Dana Cotîrlan, președinta Colegiului Farmaciștilor Vrancea, spune că farmaciștii au obligația de a păstra acele prescripții, pentru că în acest mod se previne automedicația cu antibiotice. „Legea farmaciei precizează că rețetele în care sunt prescrise antibiotice trebuie păstrate în farmacie, ca să nu mai zic de alte medicamente și mai puternice. Chiar și pe anumite antibiotice, pe cutie este stipulat P-R.R., care sublinează acest lucru. Drept urmare, legea trebuie respectată, deoarece așa se evită automedicația. Pentru că pacientul, când va avea o afecțiune asemănătoare va evita să se ducă la medic și va utiliza aceeași schemă terapeutică. Drept urmare, aceste antibiotice luate fără prescripția medicului și consult de specialitate duc la rezistența la antibiotice și la scăderea imunității”, explică Dana Cotîrlan.
    Președinta Colegiului Farmaciștilor spune că acest lucru este reglementat și de Agenția Națională a Medicamentului, care face și controale în acest sens. Drept urmare, farmaciile care nu păstrează prescripțiile pe antibiotice, riscă amenzi și chiar suspendarea activității.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?