Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Salariile tinerilor cu risc de marginalizare socială, suportate din bugetul asigurărilor de șomaj


   Tinerii cu vârste între 16 și 26 de ani, care se înregistrarează la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea și se încadrează într-una dintre categoriile prevăzute de lege ca făcând parte din cele cu risc de marginalizare socială beneficiază, în caz de angajare, de salarii acordate din bugetul asigurărilor de șomaj. Acestea pot ajunge până la maxim 1000 lei. Anul trecut, agenția vrânceană a încheiat 9 convenții cu angajatorii a 14 astfel de tineri, care au semnat contracte de solidaritate, numărul total de astfel de convenții încheiate de când a apărut legea fiind de 137, pentru 183 de persoane.
 
    Potrivit actelor normative în vigoare, contractele de solidaritate se încheie între AJOFM și tânăr pe o durată de până la trei ani, dar nu mai puțin de un an, în condițiile în care, la data încheierii contractului de solidaritate, tânărul nu a împlinit vârsta de 26 de ani. „Angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, și care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, denumiți angajatori de inserție, beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR=500 lei), până la expirarea duratei contractului de solidaritate”, a declarat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
    Suma se acordă în situația în care încadrarea în muncă se realizează în baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, până la expirarea duratei contractului de solidaritate sau a unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. De asemenea, respectiva sumă se acordă dacă locul de muncă pe care este încadrat tânărul este un loc de muncă vacant, care a fost comunicat de angajator la AJOFM Vrancea. „Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale tinerilor cu risc de marginalizare socială, anterior datei la care expiră perioada pentru care a fost încheiat contractul de solidaritate, sunt obligați să restituie, în totalitate, la AJOFM sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare tânăr cu risc de marginalizare pentru care a încetat raportul de muncă anterior datei menționate, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării raporturilor de muncă”, a atenționat Daniela Brihoianu.
    Dacă la data expirării perioadei pentru care a fost încheiat contractul de solidaritate angajatorul de inserție menține raportul de muncă cu tânărul care a fost încadrat, atunci beneficiază lunar de o sumă în cuantum de 50% din indemnizația de șomaj cuvenită conform legii, pe care tânărul ar fi primit-o dacă raporturile de muncă ar fi încetat la acea dată din motive neimputabile persoanei. Suma se acordă angajatorului pe perioada menținerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de doi ani. Sumele se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivă de persoana pentru care se acordă, inclusiv pe perioada concediului de odihnă. 
   Banii nu se acordă pentru perioada în care raporturile de muncă ale persoanei sunt suspendate. „Tinerii cu risc de marginalizare socială, care au încheiat cu agenția pentru ocuparea forței de muncă un contract de solidaritate și cărora, anterior datei de expirare a acestuia, le încetează raportul de muncă la primul angajator de inserție, se pot încadra la un alt angajator de inserție cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, până la expirarea duratei contractului de solidaritate sau cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată”, a mai declarat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

Ce tineri sunt considerați ca fiind în risc de marginalizare socială

    Tinerii cu risc de marginalizare socială ce pot fi încadrați pe baza contractelor de solidaritate sunt cei care se află în sistemul de protecția copilului sau provin din acest sistem, cei care au dizabilități precum și cei care nu au familie ori familia nu le poate asigura întreținerea. În aceeați categorie sunt încadrați tinerii care au copii în întreținere, cei care au executat una sau mai multe pedepse privative de libertate sau sunt victime ale traficului de persoane. „Promovarea participării pe piața muncii a tinerilor cu risc de marginalizare socială, se realizează de către AJOFM Vrancea prin subvenționarea locului de muncă, activități de informare și promovare a intereselor tinerilor cu risc de marginalizare socială în rândul angajatorilor și acompaniament social personalizat”, a specificat Daniela Brihoianu.
    Acompaniamentul social personalizat se realizează de către AJOFM în baza unui contract de solidaritate și constituie un ansamblu de servicii care se acordă în mod gratuit tinerilor cu risc de marginalizare socială. Serviciile acordate constau în informare și consiliere profesională, mediere a muncii, plasare în muncă la un angajator a cărui ofertă de loc de muncă a fost selectată ca fiind corespunzătoare pregătirii profesionale și alte condiții cuprinse în dosarul întocmit la înregistrarea, în evidența AJOFM, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?