Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Salariaţii de la Camera Agricolă îşi vor primi salariile restante


   Salariații Camerei Agricole vor primi restanțele salariale pentru ultimele luni cu ajutorul Consiliului Județean. Directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză, spune că a discutat la Consiliul Județean situația în care se găsesc salariații instituției și există promisiunea alocării fondurilor necesare plății salariilor restante din ultimele două luni, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare. Conform legislației actuale, Camera Agricolă a fost trecută în subordinea Consiliului Județean, însă finanțarea este asigurată de la Ministerul Agriculturii. Iar conducerea Ministerului nu a asigurat fonduri pentru funcționarea Camerei decât până în luna martie, deoarece în aprilie ar fi trebuit organizate alegerile pentru desemnarea noilor conduceri. „Am discutat această problemă și cu sprijinul președintelui Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan, am convingerea că vom primi banii restanți. Este vorba despre 171 mii lei, inclusiv contribuțiile sociale”, ne-a declarat directorul Neculai Pupăză. 
   Situația de la Camera Agricolă Vrancea, unde consultanții nu au mai primit salariile în ultimele două luni și jumătate nu este singulară la nivel național.  Zilele trecute, directorii Camerelor Agricole din țară care au mers la București, au fost pasați de la un minister la altul pentru a găsi rezolvare. Conducerea Ministerului Agriculturii  i-a trimis la Ministerul de Finanțe pentru a cere bani, iar secretarul de stat care răspunde de Camerele Agricole nu a fost de găsit, fiind plecat în concediu de odihnă. 
   Culmea este că instituția de consultanță este executată silit de Direcția de Finanțe pentru că nu a plătit contribuțiile la salariile pe care oamenii nu le-au încasat. Altfel spus, statul execută o altă instituție a statului pentru că nu a plătit contribuțiile sociale la salariile pe care trebuia să le plătească tot statul. De parcă aceste contribuții și impozite ar fi trebuit plătite de salariați din banii aduși de acasă. 
   Oamenii din Camera Agricolă spun că s-a ajuns în această situație din cauză că Ministerul Agriculturii nu a prevăzut fonduri în buget decât pentru trei luni din acest an. Ulterior, din luna aprilie, ar fi trebuit reorganizate Camerele Agricole. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar aproape o mie de oameni care lucrează în aceste instituții la nivel național nu și-au primit salariile. 
   Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat la o întâlnire organizată la Academia Română că aceste Camere Agricole vor fi funcționale în noua structură din această toamnă. „Soluția la care s-a ajuns a fost că aceste Camere trebuie constituite de fermieri și trebuie să lucreze pentru fermieri. În acest sens va fi aprobată, probabil, săptămâna viitoare ordonanța de urgență care modifică legea de înființare a Camerelor Agricole. Sper ca în septembrie-octombrie 2013 să avem structurile Camerelor Agricole cu toate condițiile definite”, a spus ministrul Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?