Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Viticultorii încep să câştige lupta cu CAS Vrancea


   Constantin Pârvu, în vârstă de 75 de ani, din Jariștea, este primul viticultor care a obținut în instanță anularea contribuției la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ( FNUASS) și a accesoriilor. Bătrânul a solicitat instanței anularea deciziilor emise de CAS Vrancea și înlăturarea obligațiilor reprezentând contribuții FNUASS și accesorii. În motivare se arată că în mod nelegal, CAS Vrancea i-a calculat contribuție și accesorii pentru veniturile obținute în agricultură în perioada 2009-2011 în baza Declarației 205, deși în acest caz plata contribuției și impozitului trebuia făcută de o persoană juridică. Mai exact, potrivit instrucțiunilor de completare a Declarației 205, obligația de plată a impozitului pe venit și respectiv a contribuției reveneau persoanei juridice care achiziționa produsele agricole. „Mai mult, CAS Vrancea a emis nelegal titluri de creanțe globale, deși Legea 96/2006 nu prevede că ar avea calitatea de organ fiscal și nu există contract de asigurare. CAS Vrancea nu și-a îndeplinit nici obligația de informare prevăzută de art. 222 din Legea 95/2006 și a calculat accesorii, deși nu a fost pus în întârziere”, se arată în motivare. Din aceste considerente, Tribunalul Vrancea a dispus „anularea deciziilor nr. 1110/2013, 2105/2013 și 2106/2013 emise de CAS Vrancea”. „Înlătură obligația reclamantului de plată a contribuției la FNUASS de 394 lei și a accesoriilor în sumă de 297 lei”, se arată în hotărârea luată de Tribunalul Vrancea, care poate fi atacată cu recurs.
    Pasul următor pentru viticultor este stoparea procedurii de executare silită demarată de Finanțele Publice pentru încasarea acestei contribuții. Astfel, el trebuie să anunțe CAS Vrancea, iar aceasta, la rândul ei, trebuie să notifice Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea nu mai există titlul executoriu în acest caz.

„Pîrvu Constantin câștigă în lupta cu CJAS Vrancea”

    Primarul comunei Jariștea, Cătălin Toma a declarat că prin această hotărâre dată de Tribunalul Vrancea viticultorii încep să vadă „raza speranței luminând la capătul unui tunel lung și tenebros”. „Justiția vrânceană a răspuns pozitiv cererilor viticultorilor jărișteni și, pe 4 decembrie 2013, domnul Pîrvu Constantin, un bunic de 75 de ani, ne-a demonstrat că se poate și este, practic, primul jăriștean care câștigă în lupta cu CJAS Vrancea. Decizia instanței a fost de anulare a deciziilor injuste emise de CJAS Vrancea în Dosarul 5295/91/2013 și de a înlătura obligația reclamantului de a plăti contribuția FNUASS și bineînțeles a accesoriilor”, a precizat primarul Cătălin Toma. Edilul șef din Jariștea a reamintit că primăria a asigurat în tot acest timp consultanță juridică gratuită tuturor cetățenilor care au dorit să poarte drapelul dreptății până la capăt. „Vă mulțumim că ați păstrat vie flacăra speranței, dragi jărișteni! Salutăm imparțialitatea justiției și curajul jăriștenilor care au pornit pe acest drum al dreptății!”, a încheiat primarul din Jariștea, Cătălin Toma.

Agricultorii, consiliați de primării și Consiliul Județean

    Cei care nu și-au permis angajarea unui avocat care să le pregătească documentele pentru depunerea unei astfel de acțiuni, au fost consiliați de reprezentanții primăriilor din localitățile de domiciliu. Ba chiar mai mult, cu sprijinul juriștilor din Consiliului Județean și din primării, a fost redactat un formular tipizat, care să poată fi utilizat de toți cei care au fost scoși datori la CAS și vor să atace în instanță deciziile instituției. „Strângem în continuare răspunsurile de la CAS prin care se comunică că le-au fost respinse contestațiile. Unii au fost și au plătit, alții urmează să vină să completeze acțiunile. Mulți știu că au la îndemână termenul de șase luni, dar nu știu că în tot acest timp penalitățile curg”, a precizat primarul comunei Jariștea, Cătălin Toma.
    Edilul a explicat că în comuna sa au fost primite, în total, 105 înștiințări de plată, o parte din ele au ajuns deja pe rolul instanței, în timp ce alții, care aveau sume mici de plată, au preferat să le achite. Gospodarii din Jariștea cu datorii la sănătate au avut de plată, potrivit edilului, sume cuprinse între 19 lei și 15.000 de lei.

Peste 6 mii de vrânceni au fost scoși datori la CAS

    La începutul lunii iunie a.c., Direcția Generală a Finanțelor Publice a înștiințat Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea că 6.069 persoane fizice figurează cu datorii la sănătate, după ce au obținut venituri din agricultură în perioada 2009-2011, venituri pentru care ar fi trebuit să cotizeze cu 5,5 % la CAS. Valoarea totală a datoriilor se ridica la 8 milioane de lei. Agricultorii au fost înștiințați despre aceste datorii abia în 2013.
    Din totalul de 6.069 de țărani care au fost scoși datori la Sănătate, peste 4 mii au primit înștiințări de plată de la CAS Vrancea. 1.600 nu au mai primit înștiințări, deoarece aveau datorii sub 40 de lei, iar potrivit Codului de procedură fiscală, acestea sunt anulate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?