Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO şi GALERIE FOTO: Noua centrală de la ENET, inaugurată de Gabriel Oprea şi Marian Oprișan


   Focșănenii vor beneficia de apă caldă și căldură la un preț redus, încă din această iarnă, noua centrală de la SC ENET SA fiind pusă în funcțiune. Vice-prim ministrul Gabriel Oprea, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, reprezentantul Rolls Royce, Terje Eriksen, primarul Decebal Bacinschi, precum și numeroși șefi de instituții, consilieri locali și județeni, au participat ieri la inaugurarea noii centrale de cogenerare de la SC ENET SA. Gabriel Oprea a felicitat, în numele Guvernului României și a prim ministrului Victor Ponta, autoritățile județene și municipale pentru reușita acestui proiect, care va aduce multiple beneficii populației. La rândul său, Marian Oprișan a adresat mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul oferit în edificarea acestei investiții de mare importanță pentru cetățenii municipiului Focșani. 
   Peste 15.000 de apartamente din municipiul Focșani și peste 200 de agenți economici racordați la ENET vor beneficia în viitorul apropiat de beneficiile punerii în funcțiune a noii centrale de cogenerare, realizată printr-un proiect cofinanțat din fonduri europene. Inaugurarea noii centrale de la SC ENET SA a avut loc ieri în prezența vice-prim ministrului Gabriel Oprea și a președintelui UNCJR, Marian Oprișan, alături de primarul Decebal Bacinschi, reprezentantul Rolls Royce Terje Eriksen, precum și numeroși șefi de instituții, consilieri locali și județeni.  
   Invitaților le-a fost prezentată noua centrală de către șeful de proiect din partea antreprenorului, Ionel Stolnicu, de la firma SC Loial Impex SRL Suceava, care a realizat lucrările la centrală, după experiența acumulată la centrale similare în Italia și Polonia. După momentul oficial al tăierii panglicii, de către Gabriel Oprea, Marian Oprișan și Decebal Bacinschi, oficialitățile au vizitat noua centrală și au fost pornite motoarele Rolls Royce, care reprezintă „inima” acestui colos energetic.  
   Construcția centralei de cogenerare, care produce și energie electrică și energie termică, a început anul trecut și cuprinde: camera cazanului de apă fierbinte, cazanul de aburi și, cel mai important, două motoare Rolls Royce, primele de acest tip din România, cele mai mari ca și producție de energie electrică și cele mai eficiente, după cum a precizat șeful proiectului din partea antreprenorului. 

Oprișan:  „Acest proiect va aduce multe beneficii cetățenilor municipiului Focșani”
   Marian Oprișan a ținut să mulțumească Guvernului României și prim ministrului Victor Ponta, în mod special, pentru sprijinul oferit în edificarea acestei investiții care va aduce multiple beneficii cetățenilor municipiului Focșani. „Vreau să mulțumesc Guvernului României și domnului prim-ministru Victor Ponta, domnului vice-prim ministru Gabriel Oprea, prezent astăzi aici, la Focșani, pentru modul în care, începând cu 2012, până în 2013, într-un timp foarte scurt, cu sprijinul puternic al Guvernului României și al primului ministru am reușit să finalizăm acest proiect, care este un proiect de mare referință pentru ceea ce înseamnă cogenerare, energie electrică și termoficare în România. Acest proiect va aduce pe termen mediu și lung multe beneficii cetățenilor municipiului Focșani. Vreau să mulțumesc arhitecților, constructorilor, o companie extrem de serioasă de la Suceava, și, nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc în mod deosebit companiei Rolls Royce, care a asigurat „inima”, ca și tehnologie de vârf la nivel european, pentru centrala municipiului Focșani. Èšin încă o dată să mulțumesc pentru sprijinul deosebit al domnului vice prim ministru Gabriel Oprea și domnului prim-ministru Victor Ponta pentru cele 10 milioane de lei alocate Primăriei Focșani, pentru ca acest proiect să funcționeze, în așa fel încât în această iarnă și în iernile viitoare cetățenii municipiului Focșani să nu mai aibă niciun fel de problemă”, a declarat Marian Oprișan.
   La rândul său, primarul Decebal Bacinschi a mulțumit tuturor celor care s-au implicat pentru realizarea uneia dintre cele mai moderne și mai eficiente centrale termice din țară. „Vreau să mulțumesc și muncitorilor, tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestor investiții. Au fost trei proiecte incluse: unul cu demolarea vechii centrale, această noua centrală am construit-o pe o parte din vechea centrală existentă, al doilea execuția acestei centrale și al treilea, refacerea rețelelor de termoficare și 10 puncte termice reabilitate. Am reușit să ne încadrăm într-un termen scurt. Ne-am cerut scuze de foarte multe ori cetățenilor pentru disconfortul creat în această perioadă. Cred că în câteva zile vom reuși să refacem tot ceea ce am stricat atunci când am  executat aceste rețele. Vreau să mulțumesc tuturor, începând de la Guvernul României, până la ultimul muncitor care a participat la această investiție”, a spus primarul Decebal Bacinschi.
Vicepremierul Oprea:  „Vă felicit, acest proiect este un adevărat exemplu de succes”
   Vicepremierul Gabriel Oprea, care a participat, din dispoziția prim-ministrului Victor Ponta, la inaugurarea noii centrale termice a ENET, realizată în cadrul proiectului „Reabilitare a sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani”, l-a felicitat pe Marian Oprișan pentru modul în care se „bate” pentru vrânceni. „E greu să scapi de Marian Oprișan, ne-a luat pe sus, efectiv, ca să venim aici și îi mulțumesc pentru acest lucru. Vreau să vă felicit domnule primar Bacinschi, pe echipa dumneavoastră, pe Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, care să știți că se bate la Guvernul României ca să își ajute comunitatea și îl felicit pentru acest lucru”, a spus Gabriel Oprea. 
   Fost ministru al Administrației Publice și fost prefect al Capitalei, Oprea a felicitat autoritățile locale pentru implementarea acestui proiect, având în vedere faptul că municipiul Focșani se numără printre primele șapte orașe din țară, alături de municipii mari, precum Iași, Timișoara, Oradea, Bacău, Botoșani și Râmnicu Vâlcea, în care sistemele de termoficare sunt retehnologizate. „Este o dublă onoare pentru mine să particip la acest eveniment important atât pentru locuitorii municipiului Focșani cât și pentru reprezentanții administrației publice locale. În primul rând, vin cu un mesaj de felicitare pentru această reușită, nu doar în nume personal, ci în numele premierului Victor Ponta și în numele întregului Guvern al României. În al doilea rând, sunt onorat pentru că acest proiect de reabilitare a sistemului de termoficare este un adevărat exemplu de succes, începând de la idee și până la implementare. Este o mare realizare, ați făcut un lucru extraordinar. Focșaniul este în elită, alături de câteva orașe mari, care au acest proiect și cred că este foarte important”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.
   Acesta a salutat faptul că autoritățile au planificat și au urmărit derularea lucrărilor astfel încât să nu existe întârzieri, ci dimpotrivă. Oprea a precizat că cei mai câștigați sunt oamenii cu venituri mici ale căror locuințe sunt racordate la ENET, obiectivele acestui proiect fiind nu doar reducerea poluării și creșterea eficienței, ci și asigurarea energiei termice la prețuri suportabile pentru populație. „Iată că, deși termenul de finalizare a lucrărilor este în anul 2014, deja s-a executat 90% din contract, incluzând aici centrala termică, cu cele două instalații de cogenerare de înaltă eficiență, dar și o mare parte din rețeaua de transport și mai multe puncte termice. Vreau să vă felicit pentru că lucrările trebuiau să fie gata în mai 2014 și iată că au fost terminate mult mai devreme, exact când oamenii aveau nevoie, acum, iarna. Acest proiect aduce beneficii concrete pentru locuitorii orașului și un sprijin important în iernile viitoare, mai ales pentru cei cu venituri mici”, a apreciat Gabriel Oprea. Vicepremierul a subliniat necesitatea ca autoritățile să acorde o foarte mare atenție sprijinirii categoriilor vulnerabile de consumatori, mai ales a celor cu venituri mici. 
   După noua centrală termică, oficialii au vizitat și punctul termic nr. 13 de pe Aleea Stadionului din Sud, proaspăt reabilitat, în cadrul aceluiași proiect de modernizare a sistemului de termoficare urbană, cofinanțat din fonduri europene.  

Motoarele Rolls Royce de la Focșani, primele din România 
   Centrala ENET reprezintă și o premieră în România, având în vedere că cele două motoare Rolls Royce care echipează centrala sunt primele de acest tip instalate în țară. „Sunt două dintre cele mai bune motoare ale noastre, din punctul de vedere al eficienței. Este un tip de motor pe care l-am produs pentru câteva regiuni din Franța, Danemarca. Sperăm ca acestea două să fie primele din mai multe pe care le vom instala în România”, ne-a spus Terje Eriksen, reprezentant de vânzări al Rolls Royce în România. 
   Lucrările la centrala care incorporează o tehnologie de înaltă performanță au fost finalizate cu cinci luni mai devreme decât era prevăzut în contract. Valoarea proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani” este de 150 milioane de lei, acesta fiind cofinanțat din fonduri europene.  

23 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?